НЕ ОГОРЧАВАЙ ДРУГИТЕ, КОГАТО НЯМА ВРЕДА ЗА ТЕБ

1581 0
gniav

Източник: orthodoxwayoflife.blogspot.bg
Превод: Павел Стефанов

Това послание е особено важно в днешно време.

Св. Теофилакт пише: „Ние не трябва да обиждаме никого за нещо (което той е казал или направил), когато то не ни вреди.“

Той припомня урока, който е дал Господ Иисус Христос на Своите ученици, когато някой е дошъл при св. ап. Петър и е попитал дали Христос е платил данък (Мат. 17:24-27) Господ отговорил на св. ап. Петър „как ти се струва, Симоне? земните царе от кого взимат мито, или данък? от своите ли синове, или от чуждите? Петър му казва: от чуждите. Иисус му рече: и тъй, синовете са свободни“.

Това, което Той е казал е, че Той като Син Божий, Царят, не трябва да плаща данък.

Но след това Той казал, че въпреки че не би трябвало да плаща този данък, с цел да не ги обиди, извършил чудо, където рибата имала монети в устата си, и казал на св. ап. Петър да ги използва и да плати данъка.

Въпреки че Христос не дължи данък, смята, че е по-важно да се отнесе снизходително към тяхното невежество и да не ги огорчи.

Урокът от това събитие, според блажени Теофилакт, е, че не трябва да причиняваме ненужно огорчение на някого, когато другите ни карат да направим нещо, което няма да ни причини вреда, въпреки че не можем да се съгласим с него или да го харесваме. Те дори не ни молят да направим нещо, а просто ни предлагат идеята си или казват мнението си по даден въпрос. А ние не трябва да им отговаряме по начин, който само ще доведе до караници и напрежение.

Помисли за всички моменти, в които си се гневил, разстройвайки себе си, причинявайки стрес в себе си поради действията или думите на другите. Как се чувстваше това? Тогава помисли и за моментите, когато ти си отговорил и си предизвикал същата реакция в някой друг. Как им е подействало това? Затова винаги имай предвид благополучието на другите. Не настоявай винаги на своето мнение и на своите възгледи. Не се смущавай, когато другите правят нещата по различен начин, отколкото ти би ги направил. Ако следваш този съвет, ще откриеш нарастващ мир в себе си и тогава ще видиш, че си по-способен да общуваш по полезен начин, където всички се съзиждаме в Христос.

Ние предизвикваме стрес и трудности в нашия живот и в живота на другите, като настояваме, че всеки трябва да се държи според нашите очаквания, нашите правила и не искаме да се съгласим с другите, когато няма никаква вреда за нас.

За да се научим да се обичаме един друг, трябва да се научим да бъдем много внимателни по отношение на онова как отговаряме на другите и как се държим с тях, когато те искат нещо от нас. Ако сме внимателни, можем да направим този свят по-мирен, с по-малко стрес. Помнете как Иисус Христос не настояваше на Своето право да не дава данък, но вместо това избра да плати данъка, за да не създаде проблем.