АКО НЕ СЕГА, КОГА? АКО НЕ ТИ, КОЙ?

841 0

Автор: архим. Павел Пападопулос
Превод: Константин Константинов

Светът е пълен с хора, които се боят да направят първата стъпка, да вземат решение, да действат, без да се затворят в свръханализирането. Нужно е да придобием този мъжки дух и да не се плашим пред дилемите на живота.

Някой е загубил възможността да се ожени за жената, която е обичал, защото изпитвал страх да ù предложи брак, и сега живее сам, докато тя се е оженила за някой друг.

Някоя жена е загубила възможността да придобие дете, понеже, когато е можела, не е посмяла, докато сега поради възрастта си не може.

Някой е загубил добра работа, защото е искал да  странства в чужбина и сега странства за едно парче хляб.

Някой не е посмял да се раздели в началото на връзката си, понеже се е нагодил в нея или е съжалявал другия и сега или живее един провален брак, или се развежда, защото не може да издържи повече това злочестие и терзание. Годините обаче са минали и неговата нерешителност го е затворила в един живот, който повече прилича на смърт.

Компромиси, бездействие, свръханализиране… В крайна сметка те формират до голяма степен живота ни.

И за съжаление, много пъти липсата на смелост ни води до разглезеност и фатализъм. Навярно тук роля играе и страхът, който имаме от неуспеха, затова не правим първата стъпка, затова и нямаме дръзновение.

Но по-добре е да се осмелиш, ако ще да се провалиш, отколкото да живееш един примиренчески живот, пълен с неосъществени мечти и копнежи. Затова и ти казвам да не се боиш да вземеш решения.

Ако я обичаш, кажи ù го. Ако искаш да създадеш дете, направи го. Ако виждаш, че има възможност за работа, грабни я. Не се отказвай лесно. Имай търпение и настояване. Ако се покайваш, върви и се изповядай. Ако копнееш за монашество, бягай от света. Ако копнееш за спасение и избавление, подвизавай се. Ако не сега, кога? Ако не ти, кой?

Не оставяй дните и годините да минават така. Действай. Стани главният герой на живота си. Ти, а не другите, ти, а не  твоите страсти и слабости. Не позволявай да ставаш марионетка на обстоятелствата и на чуждите решения. Най-малкото направи каквото зависи от теб, за да постигнеш това, което сърцето ти иска. Дори само от това, че ще влезеш в този процес, ще имаш духовна полза, ще се почувстваш по-добре, ще се почувстваш жив; защото вече ще полагаш усилия за  нещо, което ти искаш за себе си, а не това, което другите искат за теб.

Внимавай обаче какво искаш и внимавай да не би в усилието си да успееш да загубиш своята човечност, да нараниш своите ближни и най-главното да загубиш Христос.

В крайна сметка колкото и да копнеем и да искаме нещо,  ако то става причина връзката ми с Христос да бъде в опасност, по-добре да пожертвам моята „воля” заради Христос. Защото, докато постигането на моята „воля” може да ме направи радостен за няколко години, Христос и само Христос може да ми дари безкрайно спасение, което не може да се сравни с нищо друго.