Алкохолът – добро или зло

5294 1

Източник: vsehristiane.com
Превод: Александър Ризов

Действително, употребата на алкохол е навлязла в традициите  на много народи. Днес хората намират много поводи, за да го употребяват.

А дали, всъщност, тази традиция е добра, или може би е лоша? Има много противоречиви мнения относно консумацията на алкохолни напитки. Нека да помислим заедно, зло ли е това или добро, като използваме както медицински, научни и статистически данни, така и такива въз основа на Свещеното Писанието.

„Рекох в сърце си: хайде, ще те изпитам с веселба, и наслади се с блага; но и това е суета! За смеха казах: глупост! А за веселбата: какво тя донася?

Намислих в сърце си да насладя плътта си с вино и, докато сърцето ми се води по мъдростта, да се придържам и о глупостта, докле видя, кое е хубаво за синовете човешки, какво би трябвало да правят те под небето през малкото дни на своя живот.” (Еклисиаст 2:1-3)  Мъдрият  цар Соломон също се обръща към изучаването на този въпрос. « Виното весели живота» (Еклисиаст 10:19) – eдно от заключенията на Соломон, в което много от нас са се убедили от личен опит. Когато  човек не получи удовлетворение от самия живот, той се нуждае от допълнителни допинги, за да се развесели по  някакъв начин. Алкохолът е изкуствен заместител на автентичната радост и нейното отсъствие  в живота на човека. Като обобщава изследването си, в същата книга Соломон пише: «Затова намразих живота, защото тежки ми се видяха делата, които стават под слънцето; понеже всичко е суета и гонене на вятър» (Еклисиаст 2:17).

Дали виното носи само временно веселие в живота ни? «Виното е присмехулко, сикерът (спиртно питие) – размирник; и всякой, който се увлича от тях, е неразумен. » (Притчи 20:1). Веселбата става за посмешище, след това преминава в буйност. Соломон пише за непредубедеността на ума на тези, които търсят в това привлекателност. «Не е за царе … вино да пият, нито за князе – сикер, за да не би, като се опият, да забравят закона и да изкривяват съдбата на угнетените. »  (Притчи 31:4-5).

Другото свойство на алкохола е загуба на реалността, нестабилност на разсъдъка и престъпване на закона. Човек губи контрол над това, което се случва, будност, чувство за отговорност, съвест. Ние вече видяхме в горчивия опит на нашето поколение как под влияние на алкохола царе, принцове (държавни глави) “пропиват” земята на държавата, финансите на страната, “забравили закона, превръщали се в съд.” Ето защо, за тази категория хора, които са отговорни не само за собствения си живот, но и за съдбата на народа на страната, мъдрият цар Соломон казва, да не пият изобщо, понеже познавал слабостта на нашата плът.

Причините  за консумиране на алкохол са различни. «Дайте сикер на загиващия и вино на огорчения по душа; нека той пийне и забрави сиромашията си и да си не спомня вече за страданието си. » (Притчи 31:6-7).

Човекът има животински инстинкти, един от тях е сексът. Когато сме трезви, ние сме в състояние да потушим сексуалните влечения и желания, които не отговарят на моралните и етичните основи на обществото и Божиите заповеди. При употребата на алкохол обаче, съзнателният контрол се изгубва и, като тръгваме след желанията на плътската похот, ние не следваме ума, съвестта, Бога, а животинския инстинкт.

« Не гледай виното как се червенее, как пуща искри в чашата, как се гладко лее; отпосле то ще ухапе като змия и ще жилне като аспида; очите ти ще гледат чужди жени, и сърцето ти ще заговори развратно … » (Притчи 23:31-33).

Затова, апостол Павел в посланието до Ефесяни призовава: „И тъй, внимавайте, постъпвайте внимателно … недейте бива неразсъдливи, а разпознавайте, що е воля Божия. И не се опивайте с вино, от което произлиза разпътство; но се изпълняйте с Дух, … ” (Ефесяни 5:17-18)

Апостол Павел показва, каква е алтернативата на алкохола, това, с какво наистина трябва да пълним себе си, което ще ни донесе усещането не за временно  веселие, а истинска непреминаваща радост, мир, удовлетворение, смисъл и цел на живота, защото истината не е в дъното на чашата. Истината е в Бога и, изпълвайки се със Светия Дух, с Неговото присъствие, ние намираме отговори на всички наши нужди и решение на всичките ни проблеми.

А има ли сред нас днес, такива, на които не им е безразлична съдбата на нашите деца и на нашия народ? « Избавяй водените на смърт, и не се отказвай от обречените на убиване. Ще кажеш ли: ето, ние не знаехме това? А Оня, Който изпитва сърцата, нима не знае? Оня, Който бди над душата ти, знае това и ще отдаде на човека според делата му … » (Притчи 24:11-12).

Ние разгледахме всичко “за” и “против”  алкохола. Бог е надарил човека с разум и му е дал свободна воля, избор на действие. Всеки е свободен да направи своя извод и избор – полза ли е това или ущърб?! Изборът на всеки човек ще се отрази не само на неговата съдба, но и на неговото семейство, деца, хора и на цялата нация.

 


1 коментар за "Алкохолът – добро или зло"

Comments are closed.