БОЛНИ ИЗЦЕРЯВАЙТЕ, ПРОКАЖЕНИ ОЧИСТВАЙТЕ

210 0

Автор: свещ. Георгий Чистяков

Източник: chistiakov.ru

Превод: Пламена Вълчева

Днес, 1 (или 14) ноември, празнуваме паметта на светите безсребреници и чудотворци  Козма и Дамян — нашия престолен празник. Свети Козма и Дамян били безвъзмездни лекари, или безсребреници. Както и други свети мъже — Кир и Йоан, Пантелеймон и Ермолай и много други — те се трудели като лекари, без да вземат пари за това. В работата си те съчетавали медицинското изкуство, заимствано от гръцката наука, от Хипократ и Гален, с вярата в Бога и пламенното горене на евангелската правда. И това съчетание на медицинското изкуство и вярата направило делата им забележителни. То им давало удивителни сили.

Знаем, че по-късно и в наши дни е имало такива лекари, като свети Лука, архиепископ Кримски и Симферополски, който, вървейки по стъпките на тези древни светии и покровители на нашия храм, също  съчетавал в работата си съвременното медицинско изкуство, медицинската наука (той бил професор и автор на много книги по гнойна хирургия) с пламенната вяра и най-чистото изповедание на Православието, с онзи особен евангелски път, с онази особена преданост на евангелския път, която е характерна за светиите.

Всъщност смисълът на подвига на свети Козма и Дамян е прекрасно изразен в днешното евангелско четиво, в което Сам Господ Иисус Христос казва на учениците Си: „Болни изцерявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте. Даром получихте, даром давайте” (Мат. 10:8). Безсребрениците свободно отдават на хората около себе си благодатта, получената от Бога. Те изцеляват болните.

Призовавам ви, братя и сестри, да се замислите върху значението на дума  „изцерявайте” —  „θεραπεύετε”. Оказва се, че тя съвсем не означава просто „лекувайте”! А „грижете се, приглеждайте, пазете”. И преди всичко,  „служете”. Христос ни призовава не само да лекуваме хората, които боледуват, но и да им служим, да ги подкрепяме, да се отнасяме към тях с уважение и любов — именно това означава думата  „изцерявайте”.

Ние с вас вероятно не сме получили дара на изцелението, но Господ ни е дал дара да се отнасяме към страдащите с любов и уважение, дара да им служим. Колко е важно, братя и сестри, да можем да оползотворим този дар!

„Прокажени очиствайте”. Ужасната болест проказа унищожава човека. Той приживе изгнива, приживе се превръща в труп, външно погрознява, а вътрешно става зъл и уродлив.  „Прокажени очиствайте”, казва Христос. Колко е трудно да служиш на болния, когато видът му е толкова обезобразен, когато той е толкова зъл, когато е изпълнен с такива лоши чувства спрямо целия свят и спрямо нас! Христос обаче казва:  „Прокажени очиствайте”.

Ние вероятно не притежаваме дара да лекуваме проказа, обаче можем да служим на хората, които вътрешно и външно са обезобразени от някоя от ужасните съвременни болести — ето към какво ни призовава Господ. Да служим дори и на онези хора, които са силно обезобразени от болести и страдания, които вече дори не приличат на хора.

Безспорно не е по-маловажно и това, че сме длъжни да си помагаме взаимно да се избавим от своите страхове. Преди всичко от страховете преди смъртта. И от всички други страхове, от всички останали страхове. Дарът да помагам на хората около мен да се избавят от своите страхове — това е един удивителен дар, който е даден на всеки един от нас. Колко е важно, братя и сестри, да оползотворявате тези дарове!

„Бесове изгонвайте”, казва Господ на учениците Си.  „Бесове изгонвайте”, казва Господ на свети Козма и Дамян.  „Бесове изгонвайте”, казва Господ на всеки един от нас. Макар да не ни е даден някакъв специален дар, словото и завистта са нещата, чрез които князът на този век действа в света! Ето от какво можем самите ние да се избавим, от какво можем един другиго да се избавим и за какво трябва да си помагаме.

Тогава ще следваме пътя, който ни е посочен от Самия наш Господ Иисус Христос. Ще следваме пътя, по който са вървели светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян и много други светии, древни и съвременни — светците на XX век, мъчениците и изповедниците, които бяха прославени през август тази година на Архиерейския събор на Руската православна църква.

„Болни изцерявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте” — това е удивителната програма, която ни предлага Господ. Нека се потрудим, братя и сестри, като подражаваме на нашите свети небесни покровители. Нека се потрудим, както са се трудили и се трудят християните вече почти две хилядолетия, защото с тези трудове ние ставаме част от Свещеното Предание, което свързва нас, православните християни от различни поколения, от различни епохи, от различни страни и народи, с различен цвят на кожата, в една Христова Църква, над която портите адови няма да надделеят. Нека днес се замислим и върху това.

Откъде обаче да намерим сили? Силите ни са съвсем малко. И това ни открива днес Бог по време на Божествената литургия чрез апостолското четиво, чрез думите на свети апостол Павел, който днес ни говори за любовта.

Апостолът ни казва, че съществува един удивителен дар от Бога, който ни променя, който ни преобразява — това е любовта, която е дълготърпелива и пълна с благост, която не завижда, която не се превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди и зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина (срв. 1 Кор. 13: 4-6). „И тази любов — казва свети апостол Павел — никога не отпада” (срв. 1 Кор. 13: 8). Ако живеем в любов, ако се стараем да даряваме един другиму любов, то тогава ще придобием силите, които са ни нужни, за да вървим по пътя, начертан от нашия Господ в 10 глава на Евангелието от Матей, която днес бе прочетена по време на Божествената литургия, тогава  винаги ще живеем в благодатта Божия. Тогава, подобно на великите светии, чиято памет днес с вас честваме, ще видим Христовата светлина и ще живеем Неговата правда. Нека Бог ни закриля и благославя!

Проповед, произнесена в храма Св. безсребреници Козма и Дамян”, в Шубино, Москва, на 14 ноември 2000 г.