Бягайте от разкоша и лукса

3181 0

Автор: св. Тихон Задонски
www.fatheralexander.org
Превод: Павел Стефанов

Пази себе си от разкоша (лукса) като от чумата. Той значително отслабва душата на християнина. Той те учи да крадеш това, което принадлежи на друг; да обиждаш хората, да въздържаш ръката си от даване на милостиня, както се изисква от един християнин.

Разкошът е като стомаха, който не знае насита, и като бездна, която поглъща това, което е добро. Той се нуждае от всичко и иска да промени всичко. “Къщата ми не е достатъчно добра, трябва да изградя нова”. “Моята пола не е хубава, трябва да си ушия нова”. “За мен е унижение да се возя в обикновена каруца, трябва да си купя луксозен файтон”. “Не мога да понасям тази храна, трябва да си сготвя по-добре”. “Не мога просто да пия обикновено вино, трябва да си купя шампанско”. “Моите служители не бива да ме виждат в такива дрехи, аз трябва да се украся с по-хубави”. И така нататък.

Така разкошът поглъща всичко и отслабва ума. В такъв случай пази себе си срещу него. Нашето естество се задоволява с малки неща, но капризите и лукса изискват повече.

Не украсявай тялото си с елегантни и модни дрехи, както някои са свикнали да правят, но нека дрехите ти да бъдат подходящи за твоето състояние. Облеклото на християнина е облекло на духа. То трябва да украсява душата, а не тялото. Красотата на душата е образът на Бога, в който сме създадени. Потърсете тази красота и тя ще ви удовлетвори.

Не живей в безделие, но упражнявай себе си в благословен труд. След като леността е причината за всяко зло, който живее в леност неизбежно също върши грехове. Немощните и възрастните хора, които не са в състояние да се трудят са освободени от това.

Ако имаш богатство, избягвай да се прилепваш със сърце към него, да не би по този начин да се отдалечиш в сърцето си от Бога. “Не можете да служите на Бога и на мамона” (Матей 6:24). По същия начин избягвай прахосването на Божиите блага за прищевки и разкош; те са ти дадени от Бога не само за твоя полза, но и за ползата на други бедни хора. Помни, че ти си пристойник, а не господар на тези блага. “Господня е земята и онова, що я изпълня, вселената и всичко, що живее в нея” (Пс. 23:1). Бъди верен пристойник на твоя Господ, и не прахосник на Господнята собственост; и се задоволявай с умереност, благодари на Създателя на всички блага и давай на бедните хора. Но тези, които пазят и стискат притежанието си като стражи и тези, които го пропиляват за разни прищевки и разкош ще бъдат без извинение и ще бъдат посрамени на Страшния Христов Съд. Избягвай това, за да не бъдеш осъден с проклетите слуги (Матей 25:41).

Ако си придобил имот чрез несправедливост, дари го на бедните, да не би той да те изобличи при второто Христово пришествие. По този начин подражавай на Закхей митаря, който Христос определи като пример за всички (Лука 19:8-9). По-добре е да се живее в бедност, отколкото с неправедно богатство. Избери тогава по-доброто (т.е. да живееш в бедност) и раздай придобитото с неправда. Ако направиш това, вярвай в Господ, че Той няма да те изостави, и че Този, Който не оставя дори птиците и ги храни и дава на всички същества, ще ти даде това, което е потребно за твоя живот.

Когато искаш да се ядеш или пиеш, призови името на Господа, и моли за благословение от Него за храната и питието, казвайки: “Господи, благослови”. И осъзнай тук, че ще вкусиш и ще се насладиш на благословенията на твоя Господ. Защото всичко, което е Божие е добро, както е казано по-горе, “Господня е земята и онова, що я изпълня, вселената и всичко, що живее в нея” (Пс. 23:1). Който има придобивки за себе си от кражба и несправедливост има проклятие, а не благословение от Бога. Поради тази причина той не трябва да призовава името на Бога тук. По същия начин, тези, които желаят да се напият не трябва да призовават името на Бога, защото пиянството е забранено от Бога.

Избягвай да присъстваш на пирови празненства и банкети. Много е трудно да участваш в такива събития, без да нараниш съвестта си. Вече няма да се върнеш у дома си като същия човек, който е излязъл от дома си. В такъв случай пази себе си; няма нищо по-добро и по-спокойно от това да останеш в собствения си дом. Каквото окото не вижда и ухото не чува, няма да порази и сърцето ти. Мислите, които са добри и угодни на Бога идват не отнякъде другаде, но в самота и тишина. Каквото и добро нещо, което можеш да придобиеш у дома си и в самота, ти го губиш, когато отидеш посред множество хора.

Ако имаш нужда да излезеш от дома си и да отидеш сред хора, внимавай над себе си и пази сърцето си с всичкото си внимание. Имай Господа, твоя Бог, навсякъде пред тебе и нека светият страх от Него да върви пред тебе като свещ. Където и да отидеш и където и да си, Бог е с теб и знае и вижда всичките ти дела, и чува твоите думи. Така бъди внимателен над себе си навсякъде.