Вредни съвети: Как да не четем Библията

2900 0

Автор: свещ. Леонид Кудрячов
Източник: www.pravoslavie.ru
Превод: Татяна Филева

Библията излъчва древност и авторитет, привлича към себе си. Да се противостои на това, е безумно и сложно, но възможно. За да не четем Свещеното Писание, е необходимо да се проникнем от убеждението, че това, по една или друга причина, е неосъществимо. По-долу са събрани актуални съвети по дадената тема. Надеждни, потвърдени от опита на множество кръстени, но непросветени хора, те няма да ви подведат!

За да не ни провокира Библията, не бива да я държим у дома.

Гостът на някой хотел в чужбина (а напоследък и у нас) нерядко може да забележи на своето нощно шкафче Библията. Нерядко се оказва, че не е в състояние да я игнорира, взема я в ръка и започва да чете. По този начин разпоредителите на хотелите се опитват да повлияят в положителна посока върху поведението на своите клиенти. А ние стигаме до следния извод: за да не ни провокира Библията, не бива да я държим вкъщи, а дори и да я държим, нека да бъде на най-горната лавица сред най-малко четените книги.

Ако не успеете да се освободите от чувството, че все пак трябва да си купите Библия, помислете си: това е скъпо удоволствие. Разбира се, има и достъпни варианти малък формат, но ние разбираме, че Библията си е Библия! Църковните куполи и иконостаси се покриват със злато, а Словото Божие да бъде с меки корици, мека подвързия и евтина вестникарска хартия? Не, ако си купуваме Библия, тя трябва да бъде само солидно подаръчно издание с кожена подвързия. А такива пари засега нямаме, нали?

Електронният вариант просто не се разглежда. Всичко това е бездушно, пошло, а и зрението се разваля. Освен това, как си представяте самия процес на четене? Нали на всички е известно, че Свещеното Писание трябва да се чете стоейки, в молитвена тишина, при запалена свещ или кандило. А никоя съвременна джаджа просто не се вписва в тази картина. Това вече е на границата на кощунството!

Впрочем, като стана дума за процеса… Къде, кажете ми, къде съвременният човек ще намери достатъчно време за спокойно четене? Къде ще намери и самото спокойствие? Този свят през целия ден ни изстисква като лимон, останалите вечер сили едва ни стигат да прегледаме социалните мрежи. Класика в жанра, възползвайте се: аз не съм лош, светът е такъв .

Трябва да уточним: не на всички се налага да работят по 36 часа в денонощието. Срещат се индивиди, имащи в изобилие и свободно време, и свободни пари. Следователно, горепосочените аргументи не важат за тях. Е, все пак не всичко е изгубено. Ако принадлежите към тази категория, и Библията въпреки всичко е попаднала в ръцете ви, направете следното. Отворете Новия Завет от самото начало. Започнете да четете. Ще бъде достатъчно да прочетете половината от първа глава от Евангелие от Матей. Достатъчно, казвам ви! Затворете Библията. Ето! Поредният довод е намерен! Сега на въпроса: „Защо не четеш Библията?” можем уверено да отговорим: „Там нищо не се разбира!” Ако сте имали щастието да се сдобиете с Библия на славянски език, същият ефект ще бъде постигнат, на което и място да я отворите!

За решаването на нашия проблем ще помогнат и обширните разсъждения на тема: „Още не съм дозрял”, „Човек трябва да дорасте до това”, „Още не ми е дошло времето” и т. н.

Да погледнем проблема и от друга страна. Библията е книга, достигнала до нас през вековете. Руският език не е в състояние да предаде всички нюанси на древния текст. Освен това в ръкописите съществуват разночетения. Ако изобщо ще четем Библията, това трябва да бъде на оригиналните езици, за да се приближим максимално до първоначалния смисъл. Значи, необходимо е да изучим староеврейски и старогръцки… Да кажем, че това е трудно, значи да не кажем нищо. И пак, откъде да вземем време? Отчитайки работата, семейството и останалите обстоятелства, от учебниците към самия текст на Библията вие ще преминете някъде към 70-тата си година. Ако доживеете и останете с ума си. По-разумно ще бъде веднага да признаете своята несъстоятелност. Нали Бог вижда: вие сте се опитвали…

Да не четеш Библията е по-лесно, спомняйки си, че някога вече сте я чели. Макар и не цялата, макар и под формата на издание за деца, макар и вече нищо да не помните – но фактът си остава факт. Много хора и с това не могат да се похвалят, така че на тяхното ниво вие сте професор по библеистика.

Да не четем Библията е много по-просто, отколкото изглежда. Все по-просто и по-просто…

И така, в действителност да не четем Библията е много по-просто, отколкото изглежда.

Все по-просто и по-просто…

„Но Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?” (Лук. 18:8).