Време за небесното

1680 0

Автор: архим. Павел Пападопулос
Превод: Константин Константинов

В името на молитвата отците очертали понятието за обръщането към вътрешния свят и особено за уединеното събеседване с Бога. Там всеки застава пред Божественото милосърдие и благост и с настоятелна изповед, моление, молба и благодарение отнася своята болка и копнеж към Този, Който може да спасява Христос, нашия Господ.

Старец Йосиф Ватопедски

Наистина общуването дори и с духовни хора, колкото и да е полезно, не може да замени личното  търсене на Бога чрез молитвата. Не може да съществува връзка с Христос без молитва. Нужно е всекидневно да коленичим пред Подателя на даровете и на Него да възлагаме тревогите си за нашето спасение. Не може да има духовен живот без молитва, както не може да има спасение без Христос.

Не казвай, че нямаш време. Имаш време за хиляди лекомислени и безполезни неща, за занимания и хобита, които няма да ти принесат духовна полза, а нямаш време за твоя Бог и Спасител. Човекът, който копнее за спасение, който обича Христос, намира начин да Го срещне:  в обедната почивка,  докато готви, докато шофира, в асансьора, докато върви.

Най-добре обаче е да намериш време и място, които да отделиш единствено за Бога. Да не се занимаваш с нищо друго, освен с Него. Да намериш време, за да можеш да живееш тази любов в пълнота; да намериш място, за да можеш без прегради да изразиш своя копнеж по Него.

Ако имаш полза от общуването с духовния си отец, или с монаси и монахини, или с други хора, които се подвизават, колко по-голяма духовна полза ще имаш, когато  общуваш със Самия Бог. Защото никой и нищо не може да се сравни с Него. Затова вложи молитвата в твоето всекидневие и ще видиш колко много ще се промени сърцето ти, което ще започне да копнее за небесното. Лека-полека ще придобиеш мир и вътрешно безмълвие, ще станеш кротък и усмихнат. Разбира се, важно е в молитвата си всецяло да се предадеш на Христос. Да не се опитваш да Го победиш, а да се оставиш на Неговата благодат, на Неговия Божествен промисъл.

Остави любовта Му да те завладее. Не се опитвай ти да Го завладееш. Остави Христос да те завладее, да те направи Свой. Остави Го да те въведе в свободата, която само Той може да ти даде. Остави Го да ти говори. Замълчи, за да Го чуеш и да се вслушаш в Неговата Божествена воля.