ДА СЕ ДОВЕРИМ НА БОЖИЯ ПРОМИСЪЛ

682 0

Автор: отец Ангел Вангелов,

енорийски свещеник в храм „Св. архангел Михаил”, гр. Благоевгра

Нашият Бог ни обича не защото го заслужаваме по право или заради дела, а защото Бог е Любов. Това Той ни показа, когато изпрати Своя Син да ни спаси и изкупи. Той дойде, стана човек, прие нашата природа с всичките ѝ слабости, проповядва, лекува, беше осъден, подигран и умря на кръста. Умря на кръста, за да ни покаже, че наистина ни обича. Любовта му към нас е запечатана от саможертвата Му.

В нашия живот ни е по-лесно да вярваме и да приемем, че Бог ни обича и прави добро за нас, но има един лош бог, тъмна сила, дявол…, който не ни обича и иска да ни унищожи. Той изпраща лошото в живота ни. Ние сме на фронтовата линия между добрия бог и лошия бог. Това мислене ни е удобно — то обяснява лошите неща в живота ни и ги прави по-лесни за приемане, — но не е правилно. Всичко в нашия живот е от Бога —  и доброто, и лошото. Всичко е от Бога и всичко е водено и продиктувано от Неговата любов към нас. Всичко има цел и смисъл. Всичко ни води към спасение на душата и към любовта. Най-трудното обаче е да се примирим, да видим поуките, които Бог иска, и да си извадим правилните и полезни смисли. Трудно е да се довериш на Божия промисъл за теб.

Зная, че Бог ни дава трудности и изпитания, но ни дава и решения и помощ. Той знае нашата човешка слабост, затова ни даде партньор в живота, освети брака и го благослови. Даде ни възможност да споделим товара и заедно да вървим по пътя на любовта — любов към себе си, любов към съпруг/съпруга и любов към Бога.

Освен партньор в живота Той ни даде още любов, и то любов в аванс, даде ни възможност да станем родители. Благослови от нашата любов да се роди нова, обща и по-голяма любов, та когато се загубим в ежедневия и битовизми, когато спрем да се обичаме след 20-30 години семеен живот, да има нещо, което да ни зареди и да ни върне на пътя — любовта в аванс, нашите деца.

Зная, че Бог иска всички да се спасим, всички да сме обичани и да обичаме, защото само така ще искаме да обикнем и Него. Само така вечното блаженство ще е ценност за нас. Само така жертвата на Неговия Син — Иисус Христос — ще има смисъл. Не зная как и защо Бог прави нещата, защо на едни дава деца, а те не ги искат, а се бави да чуе други, които искат деца. Но зная, че трябва да Му се доверим. Зная, че трябва да вървим по пътя на любовта и децата ще са най-естественото продължение.

Първо обичай себе си, после съпруга/съпругата си, близките си и накрая ще обикнеш и Самия Бог. И ще видиш, че Той не те е оставил и ще ти даде онова, което искаш. Детето, което искаме или имаме, няма да реши проблемите в семейството ни, няма да ни накара да се обичаме и да обичаме. То е плод на любовта, а не решение на проблемите в любовта.

Опитайте се да се откриете отново, да си спомните какво е било в началото. И ако сте загубили вяра в себе си, я потърсете в своя партньор и в Бога. Там със сигурност ще я намерите.

Любовта е всичко — нея трябва да намерим, да подхраним и пазим, за нея трябва да се борим. Ако се открием и се върнем при себе си и един при друг, това ще е начало на нов живот, в който ще сме ние и Бог.