ДВАНАДЕСЕТ УРОКА ОТ ЗЕМНАТА ЦЪРКВА

574 0

Автор: отец Ясен Шинев
енорийски свещеник в Старинен храм „Успение Богородично“(Малка Богородица) и храм „Св. Атанасий“, гр. Варна

Говори само това, зад което после можеш да застанеш.

Едно е това, което хората говорят, а друго — какво вършат.

Всички носят кръст, но малцина го имат в сърцата си.

Уважавай свещеника, дори и да е недостоен. Неговата власт е свята. Покажи почит пред него, без значение дали е с расо, или цивилен, дали ръката му ухае на тамян, или мирише на цигари.

Не коментирай владиката си. Моли се за него и пази авторитета му въпреки недостатъците му и всичко, което може да си чул за него. Казано е: „Няма власт, която да не е от Бога“ (Рим. 13:1). Във висша степен и духовната. Добър или лош, той е поставен или допуснат от Христос и е баща на всички вярващи и дори невярващи в поверената му от Бога епархия.

Не осъждай никого. Всеки от нас е в своя ад и се бори със своите лични демони. Запомни — има духовен закон — в каквото осъдиш някого, ти се връща. Много от нас ще погинат поради греха на осъждането.

Където и с когото и да си, ще имаш изкушения. Но знай — изкушенията никога не са по-силни от благодатта. Господ ги допуска, за да те изпита. Моли Му се —няма ситуация, от която Той да не може да те избави. Винаги и навсякъде!

Не се старай да бъдеш в предните редици. Тези, които са отпред, винаги могат да се озоват назад. Колкото си по-високо до върха, толкова по-лесно можеш да паднеш. Не насилвай нещата. Остави Той да води пътя ти.

Бъди милостив и ще бъдеш добре. Бог милва милостивите. Обещал им е да бъдат помилвани и тук, и горе и чува молитвите им.
Бъди винаги искрен с Бога. Той е Дух и е навсякъде. Споделяй с Него и най-съкровените си желания и ще бъдеш приятно изненадан.

Преди всяко свое начинание се помоли. Резултатите ще бъдат с пъти по-добри.

Обичай и се смирявай. Навсякъде и във всичко. Това е най-добрата рецепта за духовен живот и най-прекият път към Неговото царство.