Денят на Свети Валентин

2022 0

Автор: протойерей Константин Островски
Изготвил: Леонид Виноградов
Източник: www.pravmir.ru
Превод: Татяна Филева

„Нито истинските, нито фалшивите празници могат да служат за оправдание на блуда”

Обичая да се празнува Денят на свети Валентин, 14 февруари, коментира протойерей Константин Островски, настоятел на Успенския храм в Красногорск, благочинен на църквите в Красногорски окръг:

С една и съща дума, „влюбеност”, хората определят различни, дори противоположни, чувства. Така наричат и лекомисленото душевно – плътско влечение, което понякога е много интензивно. Но по същия начин наричат и дълбокото, чисто чувство, което много от нас са изпитвали в юношеска възраст. Когато девойката, в която си влюбен, е до теб, на душата ти е хубаво и радостно, а когато я няма, ти се струва, че всичко е лошо. Възлюбената се възприема като източник на блага, това е любов според първата заповед: с цялата душа, с цялото сърце, с цялата мисъл.

Но с такава любов трябва да обичаме Бога, а не своята съученичка. Нито един човек не е достоен за такова отношение към него. Затова влюбеността – и душевно – плътската, и чистата – не представлява устойчиво чувство. В законния брак тя рано или късно угасва, но е възможно и да израсне и да се укрепи другата любов към същия човек – според втората заповед: възлюби ближния като самия себе си.

Що се отнася до „деня на свети Валентин”, той няма никакво отношение към нито един от прославените от Църквата светии с това име. Защото тук няма какво да се празнува, Църквата не чества този празник.

Чистата влюбеност едва ли има някакво отношение към така наречения „ден на влюбените”. А и това само по себе си звучи като „ден на железничаря”, но нали любовта не е професия. А лекомислената влюбеност няма никакво отношение към светостта, затова се празнува по всякакъв повод.

Да отбелязваме ли „деня на свети Валентин”? Аз бих го сравнил с 8 март. И в двата случая няма какво да се празнува, но ако на този ден мъжът подари на жената (детето – на майката, съученикът – на съученичката) букет цветя, няма да сгреши. А да се блудства винаги е грешно, и тук нито истинските, нито фалшивите празници могат да послужат за оправдание.