Десет важни неща за правене по време на почивка

2296 0

Автор: свещеник Александър Иляшенко
Източник: www.pravmir.com
Превод: Людмила Грибнева

Важно е почивката да ни послужи като път към Христос, така че даденото ни време да не отлети незабелязано; така би било прекарано добре и с духовна полза. Един Старец с възвишен духовен живот бил попитан: „Как прекарахте почивката си?” „Молитвено”, отговорил той.

Мисля, че мога да направя следните препоръки:

1. Положете всяко усилие, за да подобрите здравето си: опитайте се да си осигурите достатъчно сън; разхождайте се на чист въздух възможно най-често; сложете всекидневния си режим в ред. Ако прекарате зле почивката си и не възстановите силите си, през годината може да срещнете трудности при извършването на работата си с необходимото съсредоточаване.

2. Удължете молитвеното си правило като добавите нещо, което обикновено нямате време да прочетете: молитви, псалми или глава от Евангелието. Или четете обичайното си правило с по-голямо внимание и съсредоточеност.

3. Прочетете поне една книга за вярата: нещо от някой от светите Отци (например св. Йоан Златоуст) или от съвременен богослов.

4. Опитайте се да посетите манастир и почетете светините му. Не си позволявайте да пропускате неделната Литургия, оправдавайки се, че сте на почивка.

5. Информационната почивка също е важна. Заделете няколко дни, които да бъдат абсолютно свободни откъм интернет, социални мрежи и честа размяна на sms-и. Намалете времето, прекарано в четене на новини и гледане на телевизия. Задръжте това положение възможно най-дълго!

6. Общувайте на сериозно и задълбочено ниво с членовете на семейството си – без да бързате и без да се разсейвате на всеки пет минути с телефонни разговори. Говорете за живота, радостите, проблемите и плановете; наслаждавайте се на компанията си.

7. С израстването на децата ни, ние често спираме да ги учим на каквото и да било по начина, по който сме правили, докато са били малки. Прочетете им някое интересно, но сериозно произведение, което ще им открие нещо ново. Гледайте някой добър, смислен филм заедно. Научете ги да слушат тишината или да разбират красотата на поезията.

8. Помислете за нещо, за което членовете на семейството са ви молили от известно време, но което сте отлагали. Заведете децата в зоопарка, поправете или зашийте нещо – изпълнете това, което ви е поискано.

9. Проявете благотворителност за кауза, която дълго сте отлагали.

10. Посетете кръстниците си, кръщелниците си или възрастни семейни приятели, които не сте виждали от много време.