ДУХОВНАТА РЕЦЕПТА ЗА ЧУДЕСАТА В ЖИВОТА НИ

704 0

Автор: Мелойски епископ Емилиан (Кутузис)

Превод: Пламена Вълчева

Днешното свето Евангелие не е никак сложно. Иисус заминал за страните Тирски и Сидонски. Една жена хананейка излязла от тези предели и започнала да вика: „Помилуй ме, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс.” Христос не ѝ отговорил. Тогава учениците Му се приближили до Него и Го помолили, казвайки: „Отпрати я, защото вика подире ни”. Той отвърнал: „Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев”. Но жената, като се приближила, Му се поклонила и казала: „Господи, помогни ми!”. Той ѝ казал: „Не е добре да се вземе хлябът от чедата и да се хвърли на псетата”. А жената отговорила: „Да, Господи, ала и псетата ядат от трохите, що падат от трапезата на господарите им”. Тогава Иисус се обърнал към нея: „О, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде по желанието ти!”. И в оня час дъщеря ѝ оздравяла.

Хананейката несъмнено имала дръзновение. И в крайна сметка била възнаградена. Нека разгледаме поведението ѝ и чрез него да се опитаме да разберем някои неща за самите себе си.

Тя вървяла след Христос, плачела и викала: „Помилуй ме, Господи”. Някога замисляли ли сте се защо тя Го нарича „Господ”? Христос се родил в обор, а последователите Му били рибари. Носел обикновени дрехи. Нямал нито слава, нито титли. Навярно Той и учениците Му с пот изкарвали прехраната си. Бил беден. На практика жената просела милост за дъщеря си от един човек без положение!

Освен това тя не само Го нарекла Господ, но и „Син Давидов”. Той действително бил потомък на Давид, а кой е Давид? Давид също бил човек без положение! Младо момче, което се препитавало като пастир, по всяка вероятност дребно на ръст, което обаче победило великана Голиат и станало цар и пророк! Защо? Защото Божията благодат била с него. Жената хананейка усетила същата благодат в този „незначителен” човек на име Иисус. А това означава, че тя повярвала и се доверила на вътрешното си чувство.

Мисля, че би било интересно да се спрем на качествата на хананейката. На безспорните ѝ качества. Със сигурност можем да кажем, че тя е имала: вяра, защото тръгнала след Христос; смирение, защото не се обидила на коментара Му за псетата; настойчивост, защото не се отказала да Го следва; и любов към дъщеря си. Всъщност тази любов била водещият ѝ мотив.

Комбинацията от любов към дъщеря ѝ и вяра в Христос я подтиквала да настоява; я направила настойчива. Смирението ѝ помогнало да не се обиди и разколебае. И именно тази нейна неотклонна устременост довела до това голямо чудо! Защото нека бъдем честни: това чудо не било Христово дело. Това чудо било нейно дело! Христос просто я послушал. Той бил удивен от нейната вяра, от нейната настойчивост, от любовта, която имала към дъщеря си, от необикновената ѝ целеустременост! Дори бихме казали, че вярата, смирението, настойчивостта и любовта като движеща сила са рецептата за всяко чудо. Духовната рецепта за всички чудеса в живота ни!

Би било полезно да разгледаме коментара за „псетата”. Христос я нарекъл „псе”. И това изобщо не прозвучало ласкаво. Когато я нарекъл „псе”, Той нямал предвид „паленце”. Това не било комплимент и не означавало, че Христос е впечатлен от „умоляващия ѝ поглед”. В общи линии Той ѝ казал нещо от рода на: „Ти си духовно незряла, не ме интересуваш и не си част от моя народ”. Тя можела да се обиди, да се разгневи, да се отбранява. Но не го направила! Не се опитала да доказва правотата си. Да отстоява себе си. По никакъв начин. Защото не мислела за себе си. Дори и Христос да я бил нарекъл „мецана”, тя нямало да се обиди. Единственото, което я интересувало, било дъщеря ѝ. И по този начин постигнала чудото!

Обикновено подмятанията ни изваждат извън релси. Ние неистово се стремим да докажем превъзходството си. Приемаме лично и най-дребното нещо. Но е просто невероятно какво може да постигне любовта! Хананейката обичала дъщеря си много повече от себе си. Тя мислела за дъщеря си вероятно много повече, отколкото за собствения си живот! Не се притеснявала от никакви спънки пред себе си. Любовта ѝ я направила целеустремена и тази нейна целеустременост победила Христос! Нейната целеустременост накарала Христос да прояви послушание към нея! Просто невероятно!

Това, което искам да кажа, е, че нашата цел превръща нас и нашите деца — духовни и биологични — в светии. Дава възможност на всички нас да вършим чудеса. В какво обаче се превръщаме в духовно отношение, ако сме разпилени или имаме погрешна цел? В тухли! Нашата погрешна цел ни превръща в тухли. Представете си, че някой ми каже: „Ваше Преосвещенство, вие сте една прекрасна „τούβλο”. Една шарена тухла! Попитайте гръцкоговорящите си приятели за действителното значение на думата „τούβλο”*. Тази дума изобщо не е забавна, а много тъжна и обезкуражителна! Проблемът не е в това, че само ние се превръщаме в „τούβλα”, в тухли. Проблемът е, че създаваме едно цяло поколение от „τούβλα” около себе си. С различни размери и цветове. Духовно безполезни твърдоглави тухли! Заемащи видно място! Цяла фабрика за тухли! И повярвайте ми, с тях няма да построим нищо грандиозно. Няма да построим Великата китайска стена. А великата стена на нашето тщеславие! Тухли, които като стена ни отделят от хората около нас.

Чували ли сте термина „газлайтинг”**? Това означава по изтънчен начин да манипулирам възприятията ви, за да служат на моите цели. Това е едно от нещата, които мога да направя с вас, ако съм духовна „τούβλο”. Чували ли сте термина „летящи маймуни”***? Това са действителни термини. Потърсете ги в Гугъл. Летящите маймуни са армия от хора, които нашето его използва за тщеславните ни цели. Обикновените хора, които нямат представа колко сме амбициозни и какви са мотивите ни, в крайна сметка биват използвани от нас. Понякога, без да го осъзнаваме, ние превръщаме хората в средство за постигане на целите си. Това е емоционално и психологическо насилие. И бих казал, че да поддържаме своя армия и тухли в стената на тщеславието си граничи с престъпление.

Как да разберем дали някой се опитва да ни превърне в тухли? Много просто. Фокусирайте се върху Бога и когато дойде подходящият момент, Бог ще ни открие каквото е нужно. Дотогава просто трябва да се постараем да не се превърнем в духовни тухли, които се фокусират върху погрешните цели в живота. Всички ние можем да променим живота си към по-добро или да се превърнем в „τούβλο”. И този избор зависи от самите нас.

* разг. идиот, тъпак, дръвник

** от англ. gaslighting (газово осветление) — вид манипулативна тактика, характерна за поведението на патологичния нарцисист

*** от англ. flying monkeys — хора, използвани от нарцисиста като инструменти срещу набелязана жертва

Проповед в Гръцкия православен храм „Успение на Пресвета Богородица” в Маунт Грават, Бризбейн, на 29 януари 2023 г.