ДУХОВНИ БИСЕРИ ОТ СВЕТИТЕ ОТЦИ

4555 0

Източник: www.saintmaryofegypt.org
Превод: Людмила Грибнева

Има нужда не само от вяра, но също и от духовен начин на живот… за да можем да запазим Духа, който е даден веднъж завинаги.
– Св. Йоан Златоуст

Понякога не виждаме никакъв изход, никакво спасение от греховете ни и те ни изтезават: за тяхна сметка сърцето е изтощено и угнетено от печал. Но Иисус поглежда към нас и потоци сълзи рукват от очите ни, а със сълзите изчезва и целият куп на злото в душата ни. Ние плачем от радост, че внезапно и неочаквано ни е изпратена подобна милост.
 – Св. Йоан Кронщадски

Добродетелта, противоположна на гордостта, е смирението. Дори Светата Дева Богородица казва за себе си: “ задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си…” (Лука 1:48)
– Св. Тихон Задонски

Дяволът, който от омраза и завист не иска да види човека духовно щастлив, разбърква всичко, за да причини горчивина и отрова. Нека продължим да се стремим да пораждаме самоутешение чрез духовни средства…
 – Старец Ефрем Светогорец

Когато вървиш нанякъде, с всяка стъпка мисли, че всяка крачка те приближава към гроба.
– Св. Теофан Затворник

От огромно значение е дали има един човек в семейството, който се моли истински. Молитвата привлича Божията благодат и всички членове на семейството я чувстват, дори онези, чиито сърца са охладнели. Винаги се моли.
– Старец Тадей Витовнишки 

Покаянието ни е дадено като благодат върху благодат, защото покаянието е второ духовно възраждане от Бог. Такова, за което сме получили залог при кръщението, го получаваме като дар чрез покаянието. Покаянието е вратата на милосърдието, отворена за тези, които го търсят. През тази врата влизаме в милостта на Бог…
– Св. Исаак Сирин

Този, който е усетил любов към Бог в сърцето си, е неуморен в стремежа си към неговия Господ Бог и достойно понася  всяко изпитание,  укор и обида, никога не мислейки и най-малкото зло на някого.
– Св. Максим Изповедник

Чрез пошепване змията изкарала Ева от рая, така че който говори срещу ближния си, ще бъде като змията, защото той покварява душата на слушащия го, а не спасява и собствената си душа.
– Св. Хиперехий Египетски

 

Ние винаги трябва да казваме Иисусовата молитва:

Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме, грешния.