ДЯВОЛСКИЯТ ТОНИК

2514 0

Превод: Людмила Грибнева

Пристрастеността е идеалният начин да контролираш другите хора. Веднъж, щом човек стане заробен от каквото и да било, тогава онзи, който контролира предмета на пристрастието му, контролира и самия него.

По този начин, пристрастеният ще направи необходимото, за да запази отношенията си със субекта на своята мания. Ако дирята се прекъсне, тогава властното отношение между пристрастения и неговия манипулатор се разкрива.

Модерният живот изисква пристрастяване, защото това, което ни се случва като хора, става все повече и повече нечовешко. Ние сме изтласквани извън границите си. Нашата търпимост към болката от самотното ни съществуване се изчерпва.

Ние се нуждаем от „болкоуспокояващото” на пристрастието. Затова, дори по време на потиснически режими като Сталинистка СССР, подсигуряват свободното леене на водка. Днес, с потъпкването на семейството и християнството в Америка, виждаме как зависимостите растат и образуват метастази в повече варианти, отколкото можем да проследим. Вярно, едно пристрастие само по себе си не изглежда непреодолимо, докато не видим многото начини, по които сме държани в плен от „нуждите си”.

Държат ни бедни и гладни, защото нуждаещите се и гладни хора не поставят под въпрос това, което се извършва с тях, ако мислят, че ще бъдат нахранени и съхранени. Пристрастията ни не изглеждат толкова зле, ако можем да ги запазим, без да плащаме цената.

Цената на пристрастията обикновено се плаща за сметка на личната отговорност. И къде стигнахме сега? Не, нямаш нужда от това…. дори и когато е част от човешкото достойнство. Не, нямаш нужда и от онова. Ето, изпий това и няма да ти пука да загубиш нито едно от двете..

Marijuana and Suicide
Все повече научни изследвания показват лошата страна от употребата на марихуана:

„Тийнейджърите, които ежедневно пушат канабис са седем пъти по-склонни да извършат самоубийство”

Все пак, може да е и по-сложно… както с кокошката и яйцето.

Склонността към употреба има ли естествена връзка със самоубийството? Дали хората използват марихуана, за да лекуват скрити проблеми, които водят до самоубийство? Или самата употреба на марихуана е отговорна?

По-задълбоченият въпрос, на който никога не се отговаря, е защо хората ще имат „нужда” да се надрусват всеки ден. Това е бягството от „реалността” (т.е. „реалността” на собствения им мозък), което би трябвало да бъде първостепенната ни грижа.

Трябва да научим хората, че спомените им ще са още там, когато се завърнат от надрусването. Ако има едно-единствено послание, което трябва да отправяме към тях, това е. Спомените са неизбежни… освен ако не получиш амнезия. Но тогава изгубваш и себе си.

Предполагам, че можем да кажем, че се проваляме в това да учим хората кои са, основно, защото сами не можем да постигнем съгласие в епохата на „плуралистичното” общество. Всичко сме превърнали в несигурност.

По този начин живеем в постоянно течение и страховете ни ни заливат.

ХАЗАРТНО ВИДЕО

Търсейки клипове за Bath Salts, попаднах на това любопитно австралийско видео, свързано с изкушението на хазарта и пристрастието към него:
www.youtube.com/watch?v=RNWz8rcQtSI

Да, говорителят изглежда малко странно, но ще кажа, че явно е добър в този бранш. Мисля, че това е част от по-дълга серия клипове, които не съм гледал.
Усещам, че повечето от това, за което говори той, е свързано с нещата, които публикувам тук, включително проблема с очакванията и измъкването, което пристрастеността предлага на страдащата психика.

Това, което той не споменава открито, е проблемът с Гордостта. Комарджията, който мисли, че може да „надхитри системата”, действа от Гордост, която не само е коренът на неговото пристрастие, но е явно и погрешна. Не съм съгласен с говорителя и бих казал, че има система, която работи и то много добре. Просто погледнете едно казино. Не са взели цялото модерно обзавеждане безплатно. Системата е проектирана така, че да изгубиш повече, отколкото можеш да спечелиш, затова и тези хора са в бизнеса и повечето им посетители се прибират вкъщи разорени.

Гордостта казва, че правилата не се отнасят за теб и мен. Ето къде ви е проблема.

Как да го разрешите? Като убиете скритите страхове, което правят Гордостта „необходимо зло”. Докато не стигнем до тези страхове и не ги поверим на Бог, ще продължаваме да изпитваме безпокойство в лицето на нашето необходимо страдание и болка, и ще продължаваме пътя си към вцепенението.