ЗАКЪСНЯВАНЕТО ЗА ЛИТУРГИЯ

1645 0

Източник: xcthesavior.org

Превод: Павел Стефанов

Светата Божествена Литургия започва, когато свещеникът произнесе: „Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух“. Трябва да дойдем достатъчно рано, за да получим това благословение. Добре е да сме в храма навреме, преди началото на Литургията. Ако постъпваме така, ще можем да се подготвим надлежно за службата (ако записваме имена, покланяме се на иконите, палим свещи).

Желателно е да дойдем поне пет-десет минути преди свещеникът да е започнал богослужението. В храма всички мобилни телефони трябва да се изключат или да се поставят в тих режим, за да не прекъсват службата. В неделя утренята започва в 8:00 ч., а Божествената Литургия — в 9:00 ч.; в събота вечернята започва в 17 ч. По някаква неизвестна причина — дали поради обичай или просто поради лош навик — някои хора идват в храма късно.

Закъсняването без основателна причина винаги е неуместно. То води до разсейване и до нехайно отношение към другите вярващи в храма, към празнуваните светци и най-вече към Бога. Същото може да се каже и за напускането на храма преди края на службата. Опитът свидетелства, че закъсняването за Литургия е по-скоро въпрос на навик, отколкото на обстоятелства. Има хора, които обикновено закъсняват, както и хора, които обикновено идват навреме.

Някои основни правила, ако все пак закъснеем. Тези, които пристигат късно, трябва като цяло да се въздържат от св. Причастие през този ден, тъй като част от правилната подготовка за св. Причастие предполага известно усилие да се пристигне навреме за службата. Човек трябва да се въздържа от поклонение на иконите или палене на свещи, докато не свърши Литургията, за да не отвлича вниманието на другите от молитвата, нито да привлича излишно внимание към себе си.

Ако случайно възникне някаква пречка и се наложи да пристигнем късно, нека влезем в храма и заемем своето място сред вярващите благоговейно, без да привличаме вниманието. Ако в този момент се извършва Малкият или Великият вход, чете се от Апостола или Евангелието, или свещеникът кади или произнася проповед, тогава трябва да изчакаме в притвора. Ако не сме сигурни кога е най-подходящото време да влезем в храма, нека помолим някой от клисарите за съвет.

Ние идваме в храма навреме като на Тайната вечеря, с благоговение, защото се причастяваме със самото Тяло и Кръв на Господ Иисус Христос, нашия Спасител. Идването навреме преди Божествената Литургия ще ни помогне да се молим без разсейване.