ЗА СВ. ГЕОРГИ И ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА

748 0

Автор: Мелойски епископ Емилиан (Кутузис)

Превод: Пламена Вълчева

Днес честваме паметта на един велик светец — свети Георги. Той е един от най-известните и велики светии на нашата Църква. Всички знаем за него и всички го обичаме. Вероятно обаче и се чудим защо е толкова велик. Макар да бил много млад, свети Георги — подобно на свети Димитрий —  пожертвал живота си за Христос. Те били много млади, но не мислели за себе си. Някои от нас доживяват до 100 години, но все още се колебаят във вяра, все още се съмняват, а какво остава да пролеят кръвта си за Христос. А свети Георги бил толкова млад и пролял кръвта си за Христос, защото обичал Христос. Но не за това ще говоря днес. Повечето от вас са родители или ще станат родители, затова ще трябва да познавате основните неща, чрез които можем да привлечем децата си в Църквата и да им дадем правилната насока, за да осъзнаят кое е важното в живота и да последват Христос.

И така, първото нещо, което трябва да направим, колкото и да не ни се вярва, е да имаме любов в семейството. Ако в семейството липсва любов, на децата ще им бъде изключително трудно да обичат Христос. Ако майката прави забележки на бащата, а бащата пренебрегва майката, на децата ще им бъде много трудно да следват Христос. Разбира се, има светии, които произхождат от разделени семейства, от разрушени семейства без родители, и които са постигнали всичко сами. Сега обаче не говорим за децата, а за отговорностите на родителите. Защото ние не  раждаме деца просто за да си прекараме добре. Това е голяма отговорност. И точно за това говорим.

Второто, което трябва да направим, за да помогнем на децата си да се приближат към Христос и да останат в Църквата, е да се молим за тях. Понякога ние забравяме колко важна е молитвата. Но ако не се молим за децата си, ако самите ние не водим духовен живот, как бихме могли да им говорим за вярата? Ще бъдем лицемери, ще бъдем фарисеи, те няма да ни повярват и ще ни кажат: „Ако вие не ходите на църква, защо аз да ходя?” и т.н., и т.н. Но ако в семейството ви липсва любов, дори и непрестанно да се молите, няма да постигнете нищо. Така че отново стигаме до първото — в семейството трябва да има любов.

Третото условие, което определено се затрудняваме да разберем и да балансираме и което някои разбират погрешно, а то е изключително важно, е, че нашите деца трябва да имат свобода.

И така, да се върнем в началото. Ако в семейството има любов, децата ще ни отговорят с любов и няма да се налага да ги принуждаваме да вършат правилните неща. Те сами ще разберат кое е правилното и тогава ще бъдат свободни. И в крайна сметка ще постъпят по правилния начин. Ако от първия ден се опитаме да осъществим в семейството си тези три условия — не само от първия ден на раждането на нашите деца, но и от първия ден на тяхното зачеване, — ако успеем да ги осъществим, нашите деца ще имат нужната основа да станат като свети Георги. И колкото и да не ни се вярва, ако вкъщи се научат да обичат, ще им бъде много по-лесно да обичат Христос и Църквата.

Източник: уеб приложение на Гръцката православна архиепископия в Австралия