КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ВРЕМЕТО МЪДРО

1988 0
vremeto

Автор: св. Игнатий Брянчанинов
Източник: livingorthodoxfaith.blogspot.com
Превод: Павел Стефанов

„Всичко си има време, време има за всяка работа под небето” (Екл. 3:1)

Св. апостол Павел, предупреждавайки ни да не прекарваме времето си напразно, ни учи да използваме всяка минута от нашия живот мъдро: „И тъй. гледайте, колко внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри, като скъпите времето, защото дните са лукави” (Еф. 5:16). Говорейки за „скъпенето на времето” Апостолът ни дава да разберем, че времето се използва за придобиване на истинската благодат, точно както парите се използват за придобиване на всичко, от което се нуждаем за физическия ни живот. И че следователно правилното използване на времето е много сходно с използването на пари в добри ръце. Мъдрият човек не харчи по глупав начин, събира придобивките си правилно и на всяка сума пари възлага конкретна цел. Ние трябва да се справяме с времето по подобен начин: да отделяме часове и минути за една или друга добра цел; да използваме всеки ден като вършим добри дела за себе си и за другите; с всяка година да преминем толкова стъпки по пътя на духовното съвършенство колкото са дните в годината, и да не губим и един час напразно, не правейки нищо, а още – по малко да го използваме за вършене на греховни дела.

Денят обикновено започва с нашето събуждане от сън. Как трябва да гледаме на момента на събуждането? Точно както бихме гледали на момента, в който се раждаме в света или на възкресението от мъртвите, защото има голяма прилика между събуждането от сън и раждането на този свят. Когато сме заспали, то е като че ли не съществуваме. Когато се събуждаме от сън, все едно че сме се родили отново, оживяваме, все едно сме възкръснали.

Първото нещо, което трябва да направим, след като се събудим, е да застанем на молитва. Всяка сутрин ни носи благодатната радост от славословенето на Бога затова, че Творецът ни позволява още веднъж да видим Неговия свят, толкова красиво сътворен за нас. В началото на деня ние започваме нов живот, а в живота има толкова много предпоставки за изкушение и грях, които слабият човек самостоятелно не може да преодолее без помощта на Бога, която се придобива само чрез молитва. И на второ място, времето трябва да се прекарва в четене на словото Божие: това е книгата на живота, тя съдържа всичко, което трябва да знаем и да правим. По думите на Св. Йоан Златоуст тя е Божие писмо или послание към човечеството. Който не храни душата си с този небесен дар – гладува душата му.

След това идва времето за активност, време за работа. Всеки има свои задължения, свои грижи, своя работа, собствени разнообразни нужди. Но каквито и да са те, има едно общо правило за всички тях: “Не бъдете неразумни, но разбиращи каква е волята на Господа”, т.е. в началото на всяко дело, изпитайте себе си дали то е съобразно Божията воля.

Как трябва да прекарваме свободното си време (или времето за почивка)? Като изпълняваме следните думи на Св. апостол Павел: „но се изпълняйте с Дух, като се назидавате сами с псалми и славословия и с песни духовни, пеейки и възпявайки в сърцата си Господа” (Еф. 5:18-19). Това означава, ако обичаш да четеш в свободното си време – чети това, което ти разкрива Божията мъдрост. Обичаш ли да излизаш навън сред хора? Излизай, но се придържай към благочестиви и мъдри разговори, добри съвети и беседи. Обичаш ли пеенето и музиката? Пей, но особено тези песни, които съдържат излиянията на чисти и възвишени души. Светските песни понякога могат да развратят душата чрез възхваляване на страсти, пороци и човешка глупост.

С други думи, прави това, което винаги правиш, но в обратен ред: замени чувственото за духовното, тялото за душата, светското за духовното.