Как да се справим с една осветскостена Коледа?

1746 0

Източник: http://orthodoxinfo.com
Превод: Людмила Грибнева

Въпрос: Мразя секуларизацията на Коледа. Как можем аз и семейството ми да спазим Рождественския пост и да празнуваме Коледа, без да се въвличаме в цялата тази комерсиализация, която обгражда празника в обществото?

Почти всичко, което може да се каже в отговор на този въпрос, е много очевидно и просто, но може да бъде трудно за прилагане. С приближаването ни към празника за Рождеството на Нашия Бог, за семейните би било препоръчително заедно да обсъдят тези въпроси и да се подкрепят едни други в спазването на всичко. Ако още не е поставено начало, според следните предложения, никога не е прекалено късно да се започне.

На първо място се постарайте да удържите поста! Следвайки постите така, както трябва, много от влиянията, които светът натрапва в домовете ни по това време, автоматично ще бъдат премахнати. Запомнете – „постният” ден или период не е ограничен само до храната, но включва и безсъдържателните забавления.

С тази мисъл, бихме искали да подчертаем, че никой не би трябвало да гледа на „постенето” като на нещо отрицателно: „не можем да правим…”, „не можем да ядем…”, не можем да отидем. Вместо това трябва да преразгледаме начина, по който приемаме постния период, какъвто е този преди Рождество Христово. Това е подготвителен период и време за духовно израстване – а тази идея определено не е нещо отрицателно!

Светът, в който живеем, постоянно нахълтва в нашия най-вътрешен живот, атакувайки всички телесни сетива; това никога не се вижда толкова ясно, както по това време на годината. Насърчавани сме да видим, чуем, опитаме, докоснем и помиришем всякакви неща, които отклоняват умовете ни от това да вървим по пътя към Витлеем за раждането на Христос.

Очевидно, за онези, които или са неженени, вдовци или нямат малки деца вкъщи, всичко, от което се нуждаят, за да направят Рождественския пост истинско време за духовно израстване, е много по-лесно. Мишената на повечето от рекламите през този период е насочена право към най-уязвимите – децата – и нещата, които се рекламират са обикновено точно онези, които трябва да избягваме. Всяко домакинство е неповторима ситуация и това не трябва да се забравя, когато се опитвате да приложите предложенията, които бихме искали да направим.

Тези, чиито деца са вкъщи, често намират действителното постене от храни трудно през този период, когато изглежда ни се пробутват толкова много обилни, съблазнителни и определено не постни храни. Често помага семейството да има специални храни за пост, на които се наслаждава и които се сервират само през този и други постни периоди. В тази статия не искаме, обаче, да задълбаваме единствено в кулинарните страни на поста; предполагаме, че всички, които я четат наистина се придържат към тази страна на поста, тъй като тя не е по избор.

Въздържането от определени храни несъмнено не е цялата ни подготовка за Рождество. Постенето включва избягването на забавления – още нещо, което изобилствува през този сезон. В почти всички случаи е възможно избягването на офисни тържества и други събирания чрез искреното заявяване, че като православни християни не започваме да празнуваме, докато не дойде Коледа. Ако присъствието на подобно събитие не може да бъде избегнато по никакъв начин, тогава винаги е възможно да се намерят храни, които не нарушават поста, а също и начин да се извините и да си тръгнете по-рано.

Това безспорно е време, в което трябва да засилим четенето и ежедневните си молитви. Откриваме голям брой велики светци, чиито празници се отбелязват по време на този пост: Св. Николай на 6 декември, Св. Спиридон на 12 декември, Св. Герман Аляскински на 13 декември, Св. Игнатий Богоносец на 20 декември, са само няколко от тях. Прочетете техните жития и с вяра им се помолете. По време на постния период доста от пророците също се честват: прочетете техните пророчества, също и от Стария Завет. Рождественските катавасии започват да се пеят от 21 ноември – независимо дали сте певец или не, вземете текста и мелодията от свещеника си и ги научете, пеейки си ги през деня, когато сте сами или със семейството си. Те са много красиви и приповдигащи.

Това са само някои от нещата, които могат да бъдат четени от цялото семейство, както и самостоятелно, а нашите ежедневни молитви могат, и трябва, да включат молба Бог да ни предпази от всичко, което би наранило душите ни.

Много енории предлагат възможност за прекарване на няколко дни в уединение или семинар през това време. Ако вашата енория не организира подобно нещо, проверете в някоя съседна! Говорете със свещеника и го попитайте. Ако няма подобни възможности (а дори и да има!), би било добра идея няколко човека, като вас, които искат да пренасочат приоритетите си по време на Рождественския пост, да се съберат заедно в читателска група. Отговорността винаги има склонност да ни кара да се молим и четем повече!

Така наречените „Коледни специални предавания” по телевизията и обстрелването с реклами, които ни казват за всичко, което задължително трябва да имаме или трябва да купуваме, за да бъдем добри майки, бащи, братя, роднини, приятели и т.н., са достатъчна причина за всеки да изключи телевизора си! Тези „специални Коледни предавания” изглежда наблягат на това, че „истинското значение на Коледа” включва да бъдеш любящ, грижовен, себераздаващ се и т.н. (набутано между реклами, които апелират към алчността) и не споменават нищо за факта, че Господ е дошъл в плът от любов към човечеството, за да ни възстанови в образа, който е бил загубен!

Сега вече стигнахме до най-очевидната страна на светското празнуване на Коледа – подаръците. Макар че, вече е прекалено късно за прилагане на това предложение, то несъмнено е нещо, което може да бъде запомнено и осъществено при купуването на подаръци преди поста следващата година!

Ограничете подаръците до минимум. Определено всеки от нас, в един или друг момент е казвал, че пословичната „следваща година” ще бъде различна и по-семпла. Започнете сега. Има толкова много начини, по които това може да бъде направено, и отново, всяка ситуация е неповторима. Повечето хора харесват ваучери за подаръци или някое дарение, направено от тяхно име за любимата им кауза. В семействата може да бъде както много лесно, така и много трудно да се ограничи безумието по раздаването на подаръци, според това как вие решите да го направите.

Най-важното е да запомните, че ние започваме да празнуваме, когато светът около нас е приключил с празнуването! На 25 декември чуваме неправославните хора да казват: „Е, беше хубава Коледа, но съм доволен, че мина.” Ние, пазили постите и очаквали раждането на Бог в продължение на 40 дни, точно започваме да празнуваме, да пеем песни и да успокояваме изтощените си тела с по-богати храни.

Нека празнуваме празника на Божието Въплъщение с духовна радост, вместо да бъдем толкова уморени и „прегорели”, че да повтаряме отношението на онези извън Вярата, които са доволни да видят, че дните, които са толкова свети за нас, идват към края си.

Христос се роди, прославете Го! Христос слезе от небесата, приемете Го! Христос на земята. Радвай се, цяла земьо, пей на Господа, защото е обгърнат в слава!

От The Veil, Том. 12, No. 3 (Рождественски пост, 2005). Първоначално озаглавена “The commercialism of Christmas” („Търгашеството на Коледа”). The Veil е публикация на православния манастир Protection of the Holy Virgin.