Коронавирусът от гледна точка на вярата

1123 0

Автор: дякон Марек Саймън, изпълнителен директор на Orthodox Christian Fellowship
Източник: www.ocf.net
Превод: Людмила Грибнева

Измий си ръцете! Купувай кърпички Clorox! Дезинфекцирай! Стой вкъщи! Не пипай! Без прегръдки! Пази се! Виртуални курсове и учебни часове! Страх, страх, страх! Затрупани сте от атаката на новините? Не знаете на какво да вярвате? Не знаете какво да правите? Сериозно е, шегата настрана…

Как всичко това се отнася към вярата ни? Със сигурност има връзка, между другото.

Най-важното послание на Евангелието за нас, християните, е да обичаме ближния си. Независимо от новинарските заглавия на деня: коронавирус, пролетна ваканция, марша на лудостта (мъжкият баскетболен турнир на NCAA – бел прев.), денят на св. Патрик и т.н – нищо не трябва да взима предимство пред усилията ни, отношенията, грижата и любовта към ближния.

Чакай, искаш да кажеш, че не трябва да се притеснявам от този вирус? Нека да сме ясни, не е това посланието. Всички трябва да сме внимателни към последните новини около вируса и препоръките от страна на доверени източници, и да се стремим да спазваме насоките им.  И все пак, реалността за християните е, че никакъв вирус или каквото и да е друго, трябва да ни възпира от активната обич към ближния. Как би изглеждало това на практика?

За всички нас първата стъпка на любовта към ближния включва взимането на необходимите предпазни мерки, за да сме сигурни, че не сме изложени на вируса или ако сме, да не продължаваме да го разпространяваме.

Вероятно учебните ви часове са отменени и имате свободно време. Какво ще правите с това свободно време или по-точно казано, как ще служите на ближните си в това допълнително свободно време?

Познавате ли някой болен или имунокомпрометиран, или считан за „по-рисков“?  Тези хора сигурно не биха имали нищо против някой доброволец да отиде до магазина вместо тях, да изпълни някоя и друга поръчка, дори да прекара време с тях, тъй като те най-вероятно ограничават времето, прекарано на обществени места.

Има много хора, борещи се със самотата, а никой не иска да се чувства самотен. Много вероятно е покрай страха и промените в начина на живот заради този вирус, много от нас още повече да се почувстват самотни днес и в следващите седмици, така че какво мога да направя, за да споделя времето и любовта си с някой от тези хора?

Молитвата, като тази по-долу, също е важна – за тези, които са болни, за благоразумие, за онези, които пътуват и т.н. Хайде все пак да не пропускаме горното, не само да се молим. Вярата ни е на дело и без съмнение Господ всеки ден зове всеки един от нас да прави нещо, което е в служба на някой друг.

О, Господи, помощнико Наш във време на нужда! Погледни и ни помилвай, и освободи ни от бедите, пред които сме изправени. Дай ни божествената Си благодатна помощ, дари ни търпение и сила с вяра да устоим на това изпитание. Търся облекчение и утеха, уповавайки се на безграничната ти любов и милост, че своевременно ще ни осбоводиш от това изпитание и ще обърнеш бедата ни в утеха. Амин.”

Дякон Марек Саймън е изпълнителен директор на Orthodox Christian Fellowship. Пламенно служи и наставлява младите хора, помагайки им да опознаят вярата си, и развива службата на OCF така че всички колежани да имат възможност да участват. Дякон Марек живее в района на Нашвил със съпругата и двете си деца.