Медни тръби

3646 0
family

Автор: Ника Батхен

Източник: www.matrony.ru

Превод: Цветомир Цанков

“Това са капризи” – казват за жена, недоволна от щастлив брак. Съпругът не пие, не я бие, не ходи, носи в къщи пари по силите си се грижи за семейството … а жената въпреки това го гризе и мърмори лошо. Или поставя усмивка на лицето денем, а плаче във възглавницата през нощта и страда в името на децата. Или се потапя в живота на приятелките, кръжок по плетене или клуб на любителите на морски свинчета, претоварва се до изнемогване с фитнес или йога, потапя се в заболявания или пътувания до безкрай – само за да е далеч от омразния дом. Или гони случайна любов, подава молба за развод, отива при съмнителен, а не красив принц. Или просто си отива, несправедливо разчупвайки семейството като коричка хляб. Да разберем такава съпругата понякога е трудно, а да я осъдим – лесно. Особено, ако мечтаем за дом и деца, знаем цената на едно спокойно пристанище, задоволеност и уют, полагаме сетни сили да ги нахраним и обгрижим. Къде е проблемът?

Простият отговор – липса на адреналин. Липса на опит, събития, тръпка – храна за ума и душата. Това е особено забележимо, ако момичето преди брака си живее активно, богат живот, пътува много, работи много, общува с различни хора. А бракът строго е ограничил външните контакти, приятелства, израстване в кариерата. Не е лесно, дори и за тези жени, които първоначално са искали да се посветят на съпруга си, семейството и децата. Ако в плановете за светло бъдеще се вмести перспективата да се зарови в памперси и приготвяне на вечери – това ще изплаши дори и най-упоритите жени. Е, ако мъжът на такава жена е общителен човек и с действията си успява да изпълни живота на семейството със събития, пътуване, занимания и развлечения. Но “класическият” мъж след работа мечтаете за вкусна храна, телевизор и диван, тогава женската скука ще срещне много неразбиране.

Ако няма радост, настъпва пресищане. Сравнително бързо жената престава да цени това, което прави мъжа – печели пари, помага с пазаруване, седи с детето. И той прави все нещо, което не е както трябва, и за едно пътуване до Турция не стигат парите, и от магазина е довлякъл грешни картофи и стар хляб. Какви усилия струва на мъжа, когато е уморен след цял работен ден и задръстванията по улиците да обикаля дебрите на супермаркета или да сменя мръсни пелени на бебето под тъжно ръмжене или прекалено весело чуруликане – една жена не мисли. Тя е съпруга, майка, тя е уморена – много уморена, лошо и е, неприятно, тъжно и самотно.

Домакинството, както знаете, е змей, който сам се поглъща. Колкото и да се стараеш в подготовката на вълшебния сладкиш или супа, перфектно почистване на детската стая или хол – резултатите ще изчезнат като сняг на слънце, в рамките на няколко часа. А ако известно време се забавиш – и прекрасната уютна къща ще се превърне в свинарник, покрит с прах, мръсотия и паяжини. Добре е ако имате една майка и бавачка – и къща е подредена, и с яденето няма специални изисквания. А когато децата са болни, те се нуждаят от специални храни, дейности и процедури, когато се завърти вихрушката – детска градина – училище – басейн – художника – джудо, когато изведнъж всичко започне да се събаря и руши, включително здравето – дори и при най-упоритите идват мрачните мисли.

За каква романтика да говорим, когато не стига време да се измиеш, да се нахраниш, да си поспиш, да се облечеш в чисти дрехи, пет пъти на ден сменяш роклята – мляко, сополи, тесто и акварел. През цялото време си в омагьосан кръг – да нахраниш – да разходиш – да почистиш – да приготвиш – да купиш – да нахраниш – и отново. И мъжът пуснал корем и брада, и сърба на масата особено неприятно, и отново те нарича “патка”, въпреки че хиляди пъти го моли да не го прави! И няма никакви перспективи – детска градина, училище, борш, пазаруване, на вилата, стареене – и гробището. Животът е по телевизията, в сериалите, при успелите, умни приятелки, които имат време да работят и да се обличат и да отидат на фитнес и небрежно да отглеждат победители в международни конкурси. Изчезна любовта, стопи се в младежката мъгла. Нещо трябва да се промени. Например, съпруга …

Спрете! Моля ви, спрете! Нито вие, нито съпругът, нито дори децата не са виновни за това, което се случва! Това е просто умора, липса на духовна сила. Вашият съпруг е все същия прекрасен човек, който ви отрупваше с цветя, носеше на ръце и возеше в тази карета. А вие – момичето, с което той е решил да се ожени. Вашият извор на любовта не е изчерпан – обеднял, по-пресъхнал, но не е мъртъв. Просто добавете прясна, жива вода.

Когато дойде времето на медните тръби, домашната рутина, скучното благополучие – да се измъкнем от блатото с всички средства! Погрижете се за себе си – да ядете по време и до насита, да ходите, да почетете книга, да се отпуснете и да спите – това е по-важно от вечеря с пет блюда и безупречно изгладено бельо. Намерете най-малко половин час на ден, за да практикувате това, което ви радва и привлича лично. Без значение какво е то – плетене или фитнес, барабани или пеене, вана или масаж. Важно е, нито мъж, нито деца, нито дела, бъдете сама с мислите и чувствата си.

Общувайте с мъжа си, говорете с него постоянно. Но не за това как можете евтино да купите ябълки и обувки. Говорете за книги и филми, фестивали и пътувания, кажете колко красиво падат кленовите листа, колко миризмата на печена тиква напомня за гнездото на баба, и едно врабче на спирката танцува валс. Попитайте какво мисли за колонизирането на Марс или програмата “200 църкви”, дали му харесва новият началник на отдел и колко успешен е новият проект. Романтика със свещи и дантели – фино нещо, но много мъже искат просто да седнете и да помълчите заедно, усещайки топлото рамо. Подарете си една спокойна вечер, напълнена с добри спомени. Не отказвайте, когато мъжът предлага да помогне – макар и тромаво, неудачно. Следващият път, ще му подскажете как е най-добре, а сега – благодарете само.

За разнообразие, опитайте нещо необичайно, освежаващо като студен душ. Туризъм, пътуване до един непознат град, един епизод на доброволен труд в старчески дом или приют за бездомни. Поклонение в далечен манастир, с тежък, изморителен път. Помогнете на бедните роднини, бежанци, лица с увреждания, засаждане на дървета, събиране на реколта, ремонт на изоставена църква. Това ще ви помогне да почувствате сила и необходимост, полезност за света, ще се окажете буден – не сте кухненски робот, а жив човек, активен и творящ.

Колкото повече обич, интерес, апетит за живот има у вас, толкова повече ще бъдете в състояние да дадете на мъжа си и децата. И колкото повече им дадете от излишък, а не с последни сили – толкова повече се връща, по-голяма е реципрочността. Любовта ще се върне отново и радостта ще зазвучи, ще звъннат камбани. И над семейната лодка задължително ще се издуе алено платно!