Могат ли нашите политически възгледи да подкопаят нашия духовен растеж?

1148 0

Автор: дякон Чарлз Джойнер
Източник:orthodoxwayoflife.blogspot.com
Превод: Павел Стефанов

Случва ли Ви се да влизате в спор с телевизора, да се гневите от политически публикации в социалните мрежи или да виждате глупави коментари от Ваши приятели? Тогава обърнете внимание на следните два резултата от социологически проучвания (направени в Америка):

  1. Американците са посочили като стресов фактор N1 в живота „Слушане на това, което правителството или политиците правят“, като този фактор е със значително по-висок процент от обикновените фактори като пътуването до работното място, домакинските задължения и общия график.
  2. Фанатичното пристрастие може дори да подкопае нашите основни умения да се изразяваме …. т.е. хора, които иначе са много добри в дадена област, може напълно да потънат в проблем, който иначе биха могли да решат, просто защото даването на правилния отговор противоречи на техните политически убеждения.

Очевидно, когато поддържаме твърди политически убеждения ние не действаме рационално, когато чуем нещо от други, което противоречи на нашите вярвания. Ще отречем факти, които са против нашите убеждения. Най-важното е, че ние лесно се подлагаме на ненужен стрес, ако се оставим да бъдем включени в такава политическа полемика.

Отговорът е прост, избягвайте всички форми на такъв диалог и ще откриете, че ще имате по-мирен и приятен живот. Няма да сте толкова ядосани, негативни или агресивни към другите. За повечето от нас едно просто действие, което можем да предприемем, е да не гледаме новини по телевизията. Тези телевизионни канали подбуждат нашите страхове и усилват нашите скрити политически убеждения. Те избират истории, които ще предизвикат най-лошите ни чувства, ще подкопаят нашата разсъдителност, за да привличат рекламодатели да ни продават разни продукти и да трупат все повече и повече печалби. Те разбират как умът ни работи (или не работи) и използват това знание, за да реализират по-големи печалби.

Каква е духовната гледна точка тука? Погледнато духовно, когато сме обхванати от гняв и чувстваме стрес ние сме отделени от Бога. Решението, което нашите Св. отци ни казват, е да бъдем бдителни за това, което позволяваме да влезе в сърцето ни. Нашите грешни наклонности идват от помислите, които влизат в нашите умове и ние решаваме да се занимаваме с тях. След като се заемем с тези мисли се стига до някакво действие. Източникът на греха са помислите.

Умението да се спре такава верига от събития се нарича бдителност. Това изисква добре дисциплиниран ум и Божията благодат, която ни се дава от редовната молитва. Всеки път, когато искрено призоваваме името на Господ Иисус Христос, ние имаме силата да пренебрегваме мислите и да насочваме вниманието си към Бога и това, което Той желае от нас.

Предизвикателството да живеем според Божията воля, развива желание за постоянна молитва, така че винаги ще имаме Бога в съзнанието си. Трябва да можем по всяко време да спрем и да кажем: “Господи помилуй” или Господнята молитва “Отче наш…”.

Отец Димитър Станилоа ни казва: “Охраната на мисълта … се състои в непрекъснато призоваване на името на Бога в ума… нищо друго, освен съсредоточената непрестанна молитва…” Това е значението на учението на Св. ап. Павел за непрестанната молитва.

Непрестанно се молете. За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса. Духа не угасяйте. Пророчествата не унижавайте. Всичко изпитвайте, о доброто се дръжте. Въздържайте се от всякакво зло.“ (1 Сол 5:17-22) и „бъдете радостни в надеждата; в скръбта бивайте търпеливи, в молитвата – постоянни“ (Рим 9:12).

Открих, че най-мощният начин да се развие тази дисциплина е да се следват практиките на Православната църква, особено практиките на Иисусовата молитва и редовния пост.

Направете прост избор. Изключете всички политически предавания и новинарски програми, които подбуждат вашия гняв и стрес относно политическите дела. Вместо това отделете време да се занимавате с молитва ежедневно. Научете за практиката на Иисусовата молитва. Опитайте за три месеца, като повтаряте молитвата “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния” или пълния вариант „Господи Иисусе Христе, Сине и Слове Божий, заради Пречистата Твоя Майка, помилуй ме грешния“ отново и отново за двадесет минути всеки ден. Започнете да спазвате предписаните от Църквата пости, включително сряда и петък, и четете ежедневните текстове от Писанието.

Ако направите това, ще откриете, че ще бъдете на път към духовно обновление и ще започнете да търсите духовен наставник за по-нататъшно напътствие.

Всички ние сме свободни да поддържаме каквито политически възгледи искаме. Това не е въпросът, който се разглежда. Бог обича демократите, републиканците, либертарианците и независимите. Също така сме свободни да избираме какви религиозни възгледи да имаме. Ако претендираме, че сме православни християни, трябва да внимаваме да не допуснем нашите политически убеждения да заличат нашия рационален мисловен процес и да подкопаят нашия мир и сърце. Трябва да останем свободни от гняв и стрес, за да можем да чуем Божията воля и да действаме с Неговата любов и с нашата любов към нашите ближни. Бдителността, молитвата и поста могат да ни помогнат да развием навика за постоянна молитва, която Св. ап. Павел иска от нас и ни донася мир и любов.