НАВЕДИ СИ ГЛАВАТА

976 0

Автор: отец Ясен Шинев
енорийски свещеник в Старинен храм „Успение Богородично“ (Малка Богородица) и храмСв. Атанасий“ — гр. Варна

Наведи си главата и ще останеш цял. Стихията на бурята ще мине над теб. Ще веят ветрове и вихрушката ще помита всичко, но  ти ще пребъдеш непоклатим. Дъждът ще превърне земята в кал и другите ще бъдат напръскани и омърсени, но ти ще останеш чист.

Наведе си главата и ще останеш прав. Около теб ще падат малки и големи, за които си смятал, че са неуязвими. После  ще се лутат в желанието си да се изправят на краката си, но ти дори няма да залитнеш встрани. Само ще гледаш тяхното унижение и ще се удивляваш на падението им.

Наведи си главата и ще навлезеш в себе си. Ще разкъсаш паяжината от  страсти и суета, която е омотала душата ти. И там ще намериш мир и покой и ще видиш стълба нагоре, която ще ти помогне да се изкачиш към  светлината.

Наведи си главата и ще останеш ти. Самият, същият, този, който Той е създал и призовал към живот. Не някой друг, безличен и размит, разочарован от това, че си предал себе си. Ще застанеш пред огледалото на съвестта си и ще видиш, че си се съхранил. Мнозина ще изгубят представа кои са и всякакъв спомен от съкровеното им аз ще се заличи. Ще се променят толкова много, че дори ще забравят истинското си лице, но ти ще останеш верен на себе си.

Наведе си главата и ще продължиш напред. Ще видиш, че не просто си оцелял, засипан от удари от всички страни, но и че  си се отделил от там, където си бил. Пропит от недоумение защо е така, след като не си направил нито крачка напред и дори не си помислял да го сториш.

Наведи си главата и ще пораснеш. Без да разбереш как, това е станало тихо и неусетно и ти ще осъзнаеш, че се движиш нагоре. Ще вдигнеш глава и ще погледнеш над себе си и ще видиш, че небето е по-близо до теб. Ще усетиш, че вече си „над“ и „отвъд“, при все че си се прилепил към твърдта.

Наведи си главата и ще намериш мира. Едно чисто спокойствие бавно ще обхване душата ти и кротки вълни ще залеят сърцето ти. А то ще се разтупти  още по-силно и ти ще се разтърсиш от туптежа му. Безпокойство и страх ще завладеят околните и ще четеш ужаса в очите им, а те с изненада ще те видят в твоята пълнота. Ще се оглеждат в теб и ще искат да те докоснат, за да бъдат  умиротворени като теб.

Наведи си главата и ще откриеш радостта. Тя ще изблика като извор от душата ти и ще се разлее в теб и после във всички останали. Те ще бъдат потопени в блато от болка и тъга и унинието ще попари душите им, а ти ще тържествуваш поради това, че техните вълни не са се приближили до теб.

Наведи си главата и ще бъдеш щастлив. Куп притеснения ще те връхлетят и хиляди жила ще се стремят да  прободат твоето ранимо сърце, но ти ще превъзмогнеш всичко това, ще превърнеш болката в радост и ще усетиш светлина от това. После мека топлина ще се разлее в душата ти и тихо блаженство ще овладее ума ти в някаква непозната дотогава омая.

Наведи си главата и ще бъдеш изцелен. Всички болести и налепи от зарази ще напуснат тялото ти и душата ти и ще се освободиш дори от призраците на твоето старо и натоварено аз. Ще просветнат очите ти и ще пребъдещ здрав и по-силен от всякога. Запазен, обновен, възроден и вдъхновен.

Наведи си главата и ще победиш. Първо себе си и проклятието на немощта си, а после и всички останали. Без дори да искаш да водиш война и да се сражаваш на нечие бойно поле. Враговете ти ще падат сами и стрелите им няма да те достигнат и ти ще ги сломиш, без дори да си вдигнал ръката си.

Наведи си главата и ще видиш небето. Всред куп от облаци и лепкав покров от мрак, който се е спуснал над твоя крехък свят. Той ще пълзи към теб и ще се стреми да те обгърне, но ти ще впериш поглед през него, защото вярваш, че там някъде отвъд има светлина и няма да му позволиш да те обземе.

Наведи си главата и ще бъдеш достоен. Ще заслужиш призванието да си Негов, във всичко съкровено твое, защото си останал верен докрай сред низ от изпитания, минавайки през твоя малък ад по пътя към блажения рай.

Наведи си главата и ще бъдеш спасен. Неговите ангели ще застанат до теб и ще те опазят от всякакво зло, което се опитва да те погуби. Смъртта и разрухата ще бъдат до теб и безутешна печал ще обхване другите в пръстен и те ще пропаднат и бавно ще потънат в тинята, но ти ще бъдеш помилван. Ще намериш тесен път, по който ще тръгнеш и така неусетно ще стигнеш до подножието на престола Му.

Направи най-трудното и най-важното, ключът за всичко — наведи си главата!