НАЙ-СКЪПИЯТ ПОДАРЪК ЗА ХРИСТОС

986 0

Автор: Мелойски епископ Емилиан (Кутузис)

Превод: Пламена Вълчева

Божията благодат ни събра тук тази вечер, за да отбележим Рождество Христово. За Рождество Христово несъмнено може да се говори много. Въпреки това мислите ми се насочват към няколко обикновени неща, към няколко обикновени разсъждения, които бих искал да споделя с вас тази вечер.

Христос се родил на едно скромно и едва ли не унизително място. Родил се в обор и никой не знаел кой е Той. Въпреки това на онези, които били в състояние, макар и донякъде, да прозрат кой е Той, им се удало да научат за Него. И тъй, мъдреците от далечни земи,  виждайки звездата, разбрали, че се е родил велик човек, взели най-скъпите дарове и тръгнали натам, накъдето тя ги водела. След това ангели Божии се явили на пастирите, намиращи се наблизо, на тези най-обикновени хора, които били неуки, и им казали, че Христос се е родил. И те отишли да Му се поклонят. Мъдреците, които дори не били иудеи и нямали никаква представа за религията, която Христос щял да проповядва, и не познавали Стария Завет, имали отворени сърца и прозрели вестта, че се е родил велик човек, че се е родил Спасителят. Също и пастирите, които били най-обикновени хора и нямали книжни знания, но имали отворени сърца, в крайна сметка също научили, че Христос се е родил.

Въпросът, който трябва да си зададем тази вечер, е: дали сърцата ни са отворени, за да прозрем, че се е родил Христос? Дали сърцата ни са отворени, за да се роди в тях Христос? Как можем да отворим сърцата си? Как можем да направим така, че Христос да се роди в нас?

Не бих искал да отговарям на този въпрос, но ще ви кажа нещо вместо отговор. Веднъж един свят човек, един човек, който е канонизиран от Църквата, имал сънно видение, по време на което видял Христос.  Христос му казал: „Искам от тебе един дар”. Човекът се зачудил: „Какво бих могъл да Ти дам, Господи?”. Христос отвърнал: „Искам греховете ти”. Христос поискал от човека греховете му. Впрочем именно заради това Христос е бил разпнат. Този човек  изповядал греховете си и ги поверил на Христос. И станал свят човек, станал светец.

И тъй, Христос иска от нас най-хубавият подарък, който можем да Му принесем на Рождество, а най-ценното нещо — ако мога така да се изразя, — което всички ние имаме, това са нашите грехове. Защо? Защото не искаме да се разделим с тях. Защото те са винаги с нас. Защото ние сме свързани с тях. Защото им служим. Ето защо те са най-големият подарък, който можем да принесем на Христос на Рождество. Мъдреците донесли най-ценното, което имали, най-скъпото, което притежавали. Христос иска да Му принесем най-ценното, което имаме. Защо? Защото ни е дал битие. Ние нямаше да съществуваме, ако не беше Божията любов. А ние какво Му даваме в замяна? Даваме Му нашите грехове. Какво означава това? Това означава, че Му даваме именно нашето битие, цялото ни същество.

Ние обаче не можем да отидем при Христос, правейки си свои планове — нещата не работят по този начин. Мъдреците и пастирите отишли да се поклонят на Христос и оставили в нозете Му най-ценното, което имали. Те не преследвали  някакви свои цели, не поискали от Него нищо в замяна. Това не означава, че не трябва да се молим за своите нужди. Това означава, че трябва да имаме отворено сърце, за да можем да отдадем на Христос цялото си същество, без да искаме нищо в замяна. Тогава ставаме свети, тогава ставаме светци.

И тъй, как на дело да тръгнем по пътя на промяната? Обикаляме по магазините, за да намерим подарък за любимите си хора. Какво ще кажете да проявим към най-близките си малко любов? Защото ние може да ги наричаме любими, но ако не им показваме любовта си, те няма да са нашите любими хора, те ще са просто хора, които не означават нищо за нас. Какво ще кажете да започнем да отдаваме на ближните си по малко от нашето его? Не за да им покажем кои сме, което обикновено правим, а за да се разделим с егото си и да го изхвърлим, когато общуваме с нашите ближни, когато общуваме със съпругата си, със съпруга си, с децата си. Какво ще кажете да дадем на близките си малко любов? Затова, ако искаме да принесем подарък на Христос, Който ни е дал битие, нека започнем оттам да отдаваме на всички около себе си по малко от себе си. И като постъпваме така, Бог ще ни помогне да Му отдадем цялото си същество. По този начин Бог създава светците.

Честито Рождество Христово!

Нека нашият Господ и Спасител Иисус Христос, Който се е родил като младенец, ни даде помощта, от която се нуждаем — а ние действително се нуждаем от помощ, — за да се откажем от егото си и да прегърнем всички, които са около нас.

24 декември 2021 г.

 Източник: Orthodoxy App, уеб приложение на Гръцката православна архиепископия в Австралия