НАПЪТСТВИЯ ЗА ДУХОВНИЯ ЖИВОТ

2317 0

nova_krПревод: Павел Стефанов

Източник: http://orthodoxinfo.com

Стреми се да ставаш рано и в определено време. Опитвай се да спиш не повече от 7 часа, освен ако нямаш основателна причина. Веднага щом станеш от леглото издигни мислите си към Бога и благоговейно се прекръсти, размишлявайки за разпънатия на Кръста наш Господ Иисус Христос, който умря на Кръста заради нашето спасение.

Хубаво е да станем от леглото веднага, без излежаване. Докато се обличаме да помним, че сме в присъствието на Бога и на нашите Ангели Пазители. След това да започнем утренните си молитви (ако можем коленичейки), да се молим внимателно, с благоговение и най-дълбоко смирение, като пред очите на Господа. Да молим Бога за усилване на вярата, надеждата, любовта и за благословение на предстоящия ден, а също и за сила смирено да приемаме волята Му и да понесем всички тежести, трудности, беди, проблеми, страдания, болести на тялото и душата заради любовта ни към Бога. Да вземем твърдо решение да направим всичко за Бога, за да получим всичко от Неговата Бащинска Ръка, решение да направим някое добро и да отбягваме греховете. Всяка сутрин да отделяме поне по 15 минути за кратко размишление за вярата, за тайната на Христовото въплъщение, за Неговото второ пришествие, за ада и за Царството Божие. Да размишляваме така: може би този ден е последният от живота ми, следователно ще направя всичко каквото мога – все едно се подготвяме да застанем пред Божия съд. Да благодарим на Бога, че ни е запазил през изминалата нощ и че още сме живи и не сме умрели в греховете си. Да Му благодарим за това, че още имаме време за покаяние. Всяка сутрин да започнем с тази мисъл, че едва сега започваме християнския си живот и досега нищо не сме направили.

След молитвите, ако времето позволява, може да прочетем нещо от някоя духовна книга, да четем докато сърцето ни се съкруши. След това да започнем ежедневната си работа, като всички наши дела и действия да бъдат за слава Божия. Помни, че Бог те вижда, където и да си, вижда всички твои действия, чувства, мисли и желания. Не бива да започваме нищо без молитва към Бога, защото нещата, които правим или казваме без молитва, по-късно се доказва, че са или греховни, или вредни. Сам Господ казва „Без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан 15:5). Докато работим може да се молим с кратки молитви, особено с Иисусовата молитва „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния”.

Преди хранене трябва да знаем, че Господ ни дава храната и никога да не пропускаме молитвата преди, да приемем храна. Добре е да заделим част от храната си за бедните. След хранене считай себе си за един от 5-те хиляди души нахранени по чуден начин от Спасителя, благодари Му и проси от Него да не те лишава и от небесната храна – Неговото Слово и особено от Неговите пречисти Тяло и Кръв.

Винаги и във всичко да мислим за Бога и Неговата любов към нас грешните. Когато мислиш за Бога усили молитвите си към Него. Във всичко да подражаваме на Нашия Господ Иисус Христос, гледайки към Него с очите на ума си и да се питаме по-често: „В този случай какво би сторил, казал или помислил Господ Иисус Христос?” Той няма да ни даде кръст, по-тежък отколкото можем да носим. Сам Той ни помага в носенето на кръста. Не очаквай да придобиеш, която и да било добродетел без скърби и душевна болка.

Проси от Бога да ти даде благодат да изпълниш Неговите заповеди – дори и да ти се струват трудни. Когато изпълниш някоя Божия заповед – очаквай изкушение, защото любовта ни към Христос се изпитва чрез побеждаване на трудностите. Не живей в безделие дори за кратко време, но винаги се труди, защото този, който не се труди не заслужава да се нарича човек „Който не иска да се труди, не бива и да яде” (2 Сол. 3:10). В случай на духовна тежест или охладняване към молитвата и въобще към духовния живот не се отказвай от духовните дела, помни, че Иисус Христос се е молил три пъти в Гетсиманската градина, когато Неговата Душа страдала. Избягвай дори най-малките прегрешения, защото ако някой не остави малките грехове, той ще падне и в големи. Ако не желаеш да бъдеш смущаван от зли мисли, тогава смирено приеми всяко безчестие и позор за душата и телесни страдания, и не само в някакво очаквано време, но винаги, по всяко време и на всяко място. Всяка мисъл, която те отдалечава от Бога, особено скверните плътски помисли, изгонвай от сърцето си възможно най-бързо. Когато се появи такава мисъл, моли се усърдно така: „Боже, помилвай ме. Боже, не ме оставай, избави ме от изкушението”. Но по време на изкушението не се тревожи. Този, Който ти дава повод за битка, ще то даде също сила да победиш. Нека душата ти бъде спокойна, с пълно доверие в Бога. Ако Бог е с нас, то кой ще е против нас? Умолявай Бога да отнеме от тебе всичко, което подхранва твоя егоизъм, дори това да е много горчиво за тебе. Желай да живееш и да умреш за Бога и да принадлежиш на Бога изцяло. Когато се случи някой друг да те обиди или огорчи, тогава осъзнай, че това е изпратено до теб от Бога за твоя слава, и по този начин няма да се смущаваш и няма да бъдеш тъжен. Ако имаш храна и дрехи бъди доволен от това. Никога не спори и не се защитавай или оправдавай твърде много, не казвай нищо против по-висшестоящите или против твоите ближни без нужда. Бъди искрен по сърце и с любов приемай съветите и наставленията, дори и да си по-мъдър.

Недей да ненавиждаш или да бъдеш завистлив, или да бъдеш крайно строг в думите и делата си. Каквото не желаеш за себе си това не пожелавай и на другите, и както желаеш другите да постъпват с теб така и ти постъпвай с тях. Ако някой те посети, издигни сърцето си към Бога и Го моли да ти даде дух на кротост, смиреномъдрие и внимание: бъди добронамерен, смирен, внимателен, мъдър. Помни, че Иисус Христос присъства посред вас, посред тези, с които говориш. Слушай повече отколкото говориш, защото от многословието няма да избегнеш греха. Проси от Бога да ти даде благодат да бъдеш тих и да говориш в подходящо време. Не бъди любопитен за клюки, отклонявай се от тях. Ако си помогнал на някого с думи, признай в себе си, че това е от Бога и за Негова слава. Ако пък си извършил грях, незабавно помоли Бога за прошка със смирение и разкаяние в сърцето и се уповавай на Неговата милост, бързайки да се изповядаш пред своя духовен отец. Защото всеки грях оставен без покаяние е грях за смърт. И ако не се покаеш за този грях то отново ще паднеш в него. Опитвай се да правиш добро на всички, всякакъв вид добро по всяко време, когато можеш, но да не мислиш дали това ще бъде възнаградено с благодарност или не. И се радвай, не когато направиш добро на някой, а когато понасяш обидите от други хора без злоба, особено от тези, на които си направил добро. Ако някой не те послуша от първия път, не го убеждавай чрез спор и разискване – използвай това добро за себе си, което другият е загубил, защото кротостта (която си придобил в разговора – бел. прев.) ще ти донесе най-голяма полза. Но ако някой предизвика вреда на много хора, тогава не го толерирай, не търси своята полза, но тази на другите.

По време на вечеря си спомняй за Тайната вечеря, моли Господ Иисус Христос да те удостои с небесната храна. Преди да си легнеш изпитай твоята съвест, моли се да ти бъде дадено да виждаш греховете си. Моли за прошка и обещай да се поправиш. Тогава се предай в ръцете на Бога, сякаш тази нощ ще се представиш пред Него, предай себе си и на Божията Майка, на твоя Ангел Пазител, на светеца, чието име носиш. Представи си, че леглото е твоят ковчег. Прекръсти се и целуни кръста, който носиш. След това може да заспиш под покрова на Господа „Няма да задреме Оня, Който те пази:…не дреме и не спи, Който пази Израиля (Пс. 120:3-4)”. В случай, че не можеш да заспиш или пък си на бдение – моли Бога за тези, които са тежко болни, смъртоносно болни, за страдащите, за починалите.

По време на болест преди всичко повери себе си на Бога, за да се укрепи душата ти по време на страданието. Често размишлявай за страданията и смъртта на Господ Иисус Христос. Непрестанно се моли. Моли Бога да ти дарува прошка на греховете и търпение в болестта. С всички сили гледай да не се оплакваш и да не роптаеш в такива моменти. Нашият Господ Иисус Христос претърпя заради нашето спасение най-тежките страдания, а ние какво сме направили за нашето собствено спасение?

Посещавай църковните служби колкото можеш по-често, особено Светата Литургия. В неделни и празнични дни наблягай на духовните дела, винаги помни, че си в присъствието на Бога, на Ангелите и на Светиите. Пристъпвай към Изповед и св. Причастие колкото можеш по-често. Причастявай се винаги с искрена жажда, с покаяние, с благоговение, смирение, вяра и любов. Нека името на Иисус Христос да бъде винаги в устните ти, в душата и в сърцето ти. По-често мисли за Божията любов към тебе, така че и ти да възлюбиш Господа от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум (Лук. 10:27). Ако така постъпваш ще имаш мирен живот на земята и благодатен живот в Царството Божие за вечни времена. Благодатта на Нашия Господ Иисус Христос да бъде с всички вас! Амин!