Небесният доктор не се съгласи с Вас! Църквата като лечебница

2291 0

Източник: gerontas.gr
Превод: Лидия Балулова

През февруари 1952г. за ефимерий, в Хипократовата болница в Атина е бил назначен блаженият архимандрит Евсевий Янакакис. Условията – трудни, нуждите – много, но и усърдието на младия ефимерий – голямо. Живеейки в малка стаичка в болницата, случвало се е да бъде 24 часа покрай болните по етажите. Да ги утешава, ободрява и подкрепя в трудните моменти в болничното легло. Само че болницата не разполагала с параклис. Неотложните последования (молитви, маслосвет, изповед и др.) се извършвали в болничните помещения. А Светата Божествена литургия – в подземието, в големия коридор на рентгенологията, който всяка неделя сутрин със съдействието, загрижеността и усърдието на служителите на болницата и под надзора на ефимерия се превръщал в импровизиран храм.

И до днес са живи и наситени с носталгия спомените на всички, които са участвали в тези служби.

Блаженият архимандрит Евсевий Янакакис, преживял потресаващи чудеса на изцеление на болни благодарение на причастяването със Светите тайнства:

Един тежко болен човек на име Георги Ф., за 20 дена си загубил напълно говора следствие от тежък мозъчен удар. Старши лекарят го следял постоянно, защото бил с висока температура, която стигала до 40°!

На двадесет и първия ден – странно – болният започнал да отваря очи и да говори! Лекарят се озадачил. Помислил си, че подобрението ще бъде временно. Пациентът обаче се подобрявал трайно и след няколко дена разговарял свободно и чисто.
Тогава докторът му заговорил откровено, от медицинска гледна точка:

– Драги господине, състоянието Ви не предполагаше каквото и да е подобрение, особено след тази висока температура, която имахте. По принцип сега не би трябвало да сте между живите.

– Господине, отговорил спокойно пациентът, Небесният Доктор, Господ Иисус Христос, не се съгласи с Вас. Църковната лечебница се оказва по-ефективна. След всяка Света литургия свещеникът на болницата идваше при мен готов да ме причасти. Аз, разбира се, не можех да говоря, но чувствах всичко. Изглежда, че отчето знаеше това и ето защо използваше усилено лечебните средства на Църквата. Тялото и Кръвта Христови дават живот на душата и тялото. Лекуват и най-големите болести.

Друг случай. Една жена, г-жа Мария Г., страдала от сериозна бъбречна недостатъчност. Състоянието й трайно се влошавало. Една събота докторът я намерил в окаяно състояние. Отивайки си от болницата, той вярвал, че на другия ден пациентката му ще си отиде от този свят.

По-късно обаче я посетил свещеникът на болницата и й предложил да се допита до Небесния Лекар, Господ Иисус Христос. Жената приела това на драго сърце. Изповядала се покайно и в неделя сутрин, след като присъствала на Светата литургия, приела Свето причастие. Причастила се, но с гореща вяра в лечебната сила на Тялото и Кръвта Христови. И чудото станало. След Светото причастие лицето и започнало да поруменява от здраве и отделителната й система започнала да функционира нормално.

Лекарят не можел да повярва. След няколко дена, след като се уверил, че е напълно излекувана, и позволил да си ходи.