НУЖНА Е ВЪТРЕШНА БОРБА

811 0

Автор: архим. Павел Пападопулос

Превод: Константин Константинов

Душата укрепва чрез трудовете на аскезата; когато прави всичко с мяра, прогонва унинието.

Този, който е господар на стомаха, изсушава желанието и умът му не става роб на блудни помисли.

Умът на въздържания е храм на Светия Дух. Умът на чревоугодника е дом на гарвани.

Насищането с разнообразни ястия предизвиква похот. Оскъдността прави сладък и обикновения хляб.

Отдалечи себе си от онзи, който живее с нерадение, дори и да има голяма слава.

Направи твой приятел трудолюбивия човек и ще намериш в него закрила.

Преп. Таласий, Добротолюбие

Това и много други неща може да прочете човек в словата на преподобните и богоносни отци. Важно е да разберем, че духовното ни преуспяване не може да се постигне без трудове, без внимателен живот, без молитва и светотайнствен живот, без правило и послушание. Това подчертават светците винаги и навсякъде.

Ние си създаваме лъжеусещането, че щом четем духовни книги и общуваме с някои отци, монаси и монахини, то духовно сме „добре”.

Нужно е духовно насилие. Без аскетическо насилие, тоест без себеотрицание и   излизане от нашия комфорт и без да се узорим, няма да можем да се изцелим от своите страсти.

Нужна е вътрешна борба срещу страстите и егоизма ни. И тази борба има за основи смирението и послушанието, благочестието и вярата. Страхът Божи ражда всичко по-горе и същевременно  го укрепва. Само така в нас може да се роди любовта.

Само така можем да вкусим още в този живот присъствието на нашия Христос. С красиви думички и рецепти за щастие и успех, които се основават върху обноските за добро поведение, не се постига нито очистване от страстите, нито просветление.

Духовният живот изисква трудове и сълзи, мъжество и въздържание, аскеза и търпение, послушание и смирение, внимание и молитва, изследване на божествените закони и тяхното прилагане.

Не е достатъчно плиткото и повърхностно християнство, което живеем. Ако искаш реално да се спасиш, престани да живееш повърхностно и посредствено, престани да се залъгваш, че това, което правиш, е достатъчно. Ако искаш да си истински ученик на Христос, пази всички Негови заповеди, без отстъпки.

И ако си паднал, стани чрез покаянието. И плачи за греха си, докато сълзите напоят епитрахила на духовника ти.

И ако демоните те борят, бори ги чрез молитвата и поста. И ако помислите те терзаят, разбий ги чрез чистата изповед и послушанието към духовника ти.

С вялост и разглезеност никой не е напреднал в Христос. Съблечи светкостта и облечи целомъдрието и благоразумието, в противен случай животът ти ще минава, ала страстите ти няма да отминат и ще останат като твои тирани, но и тирани над другите.

Вложи в живота си аскезата, която ще е плод от твоето послушание и разположение да благоугодиш на Господа, вършейки Неговата воля.

Осмели се, брате мой, да се опълчиш на мрака на насладите и на „лесния” живот, защото в противен случай ще вкусиш само страдание и с рани ще изпълниш тялото и душата си.

Господ ти показва Небето, не си позволявай да поглеждаш към пътища, пълни с кал и нечистота.