Отговорността на духовните чеда

2281 0

Автор: архим. Павел Пападопулос
Превод: Константин Константинов

«Ако духовникът не е готов да отиде дори в ада за своите духовни чеда, тогава не е добър духовник» – св. Паисий Светогорец.

Светецът тук ни показва отговоростта, която носи духовният отец, който не трябва  да се спира пред нищо, когато се касае за духовната закрила и сигурност, които е призван да даде на душите, доверили се на епитрахила му.

Но позволете ми да допълня нещо. Духовникът може всекидневно да води битки за своите духовни чеда. Да ги увещава, да будува в молитва за тях, да ги наблюдава готов да се притече на помощ и да ги подкрепи.  Но съществува и отговорност от страна на духовните чеда, които са призвани – ако искат да напреднат духовно – да слушат своя духовен отец, да се вслушват в неговата тревога, да приемат съветите му; защото в противен случай няма смисъл някой да има духовен отец, ако го пренебрегва и настоява на своето.

Затова ми позволете да кажа, че добрият духовник наистина е призван да бъде готов дори в «ада» да отиде заради чедата си, но не знам доколко е добро и похваляемо това за чедата му – т.е. те да му дават този «ад». . .

Духовникът със своя жертвен дух, със своето търпение, с любовта си, с «ада», който му се дава, ще се спаси в дворовете на Рая, но духовните му чеда, които не зачитат всички тези негови жертви, които не зачитат съветите му, които не стават участници в общата тревога, която трябва да имат за своето спасение, в крайна сметка «освещават» духовника си, но те самите остават в своите страсти.

Следователно въпросът не е да “осветим” нашите духовници, а всички да се осветим. И това може да стане, когато прояваваме послушание към това, което ни казва нашият духовен отец и лекар на душата ни, който сами сме избрали свободно и съзнателно. Така и нашия духовник успокояваме и той ще изповяда нашето послушание пред Господа и ще поеме напълно отговорността за всички наши несъвършенства (разбира се, стига да водим любочестива борба и да имаме добро произволение), но и ние самите ще напредваме духовно, бидейки освещавани чрез Тайнството Изповед и св. Евхаристия.

П.П. И да не искаме ние всичко да направим! Да оставим и един духовник да ни освети! Да не искаме ние да осветим всички!