Отдай първите плодове от твоя ден на Господа. Четирите поклона

4718 0

Източник: www.orthodox.net
Превод: Павел Стефанов

Ако сме честни със себе си, ние трябва да оплакваме нашето нехайство за Бога, нашата слаба и непостоянна молитва, нашите фалшиви приоритети, времето, което губим за неща, които не са допринасящи за нашето спасение. Ние сме слаби същества, тласкани от навик, и много от тези навици са греховни и разрушителни. Така че много от нашите действия са крадци – те крадат време от времето ни за молитва.

И точно поради нашата природа аз съм съветвал повечето от вас да правите по четири поклона сутринта. Има една великолепна статия, която е предоставила основата за това правило. В статията един епископ учеше група деца. Аз ще се опитам да възпроизведа същността на думите му тук.

Нашите сърца са като жарава, която е студена, но може да бъде разпалена с постоянни усилия. Жаравата се разпалва много бавно и трябва да се положат много грижи, за да я поддържаме, дори и когато тя гори. Нашата молитва е като раздухване на жар, която постепенно става по-топла и в крайна сметка горещ огън, но само след много упоритост от наша страна. Ключът е упоритост, а не да губим сърцето. Дори и малко усилие се възнаграждава от Бога, ако сме упорити.

Епископът след това продължи да обучава децата да правят по три поклона сутрин, ВЕДНАГА след като станат от леглото. Аз добавих още един поклон към списъка и казах на почти всички в изповед или друг момент за това правило. Това правило се практикува и ви моля всички да го следвате с всичката си сила.

Четирите поклона

Като ставаш сутрин, преди всичко друго, насочи сърцето и ума си към Бога, застани пред иконите, или на изток и с умиление, без бързане, направи четири поясни поклона, или по-добре четири земни поклона. Прави това с надежда в Бога, и сигурна вяра, че Той ще приеме твоята молитва, както Той прие двете лепти на вдовицата, и ще те закриля по време на деня, дори и да паднеш в невнимание и тези молитви да са последните, което ще кажеш за целият ден.

Осенявайки се с кръстния знак, с поклон за всяка молитва казвай:

  1. Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния.
  2. Пресвета Богородице, спаси нас.
  3. Свети _________ (името на твоя светец покровител), моли Бога за мен.
  4. Свети Ангеле Господен, пазителю мой, моли Бога за мен.

След тези молитви най-добре е да продължиш с твоите утринните молитви, а след това се захвани с ежедневните си грижи. Дори ако слабостта на плътта ни принуждава да се откажем от нашата молитва и да се впуснем направо в грижите на деня, може би няма да се върнем към нашата утринна молитва, но поне сме започнали деня давайки нашите “първи плодове” на Бога. Нека да правим тези “малко неща”, четири кратки молитви, които отнемат под една минута време, така че с времето нашето сърце ще се разпали с любовта към Бога, и нашият Господ ще ни каже: ” хубаво, добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си” (Мат 25:21).