ПОКРОВЪТ НА БОЖИЯТА МАЙКА

637 0

Автор: йеромонах Методий (Савелов-Йогел)

Източник: „Пред очами Божией Правды”

Превод: Пламена Вълчева

Истината за небесното застъпничество на Божията майка и светиите е преди всичко истина на вярата. Този, който никога не се е молил и не е поверявал живота си на покрова на светиите, не би могъл да разбере значението и стойността на тяхната грижа за братята им, останали на земята.

Непосредствената причина за установяването на празника Покров на Пресвета Богородица е видението на блажения Андрей, който по време на всенощно бдение в Константинополския Влахернски храм видял как Божията Майка простира омофора си над молещите се.

Покров Богородичен е празник, на който Църквата прославя молитвеното застъпничество на Божията Майка за скърбящия, озлобен, очакващ Божията милост и помощ човешки род.

Светата Църква — Царството на Христовата любов — е едно органично цяло. В нея няма живи и мъртви, отшествали и настоящи. В нея е неспирният живот на Царството Божие — живот, който се открива в любовта.

А силата на любовта е велика. Тя спасява света от смъртта. Тя дръзва да поеме върху себе си чуждите немощи и грехове. В тази сила и в това дръзновението на любовта се крие тайната на молитвеното застъпничество за нас на нашите светии и най-вече на Майката на въплътената любов — Пресветата и Преблагословена Дева Мария.

Затова, християнино, като очистваш сърцето си, по-често прибягвай към покрова на Пресветата Дева. Помни, че вярата и любовта могат да „вършат велики дела”. И не само от временни беди и скърби ще те избави омофорът на Богомайката. Той ще ти помогне да избегнеш и  вечната гибел, той ще те покрие в страшните минути на изхода ти от този свят.

И каквито и неволи и вълни на смущение да връхлитат върху теб, не унивай, бъди бодър и винаги помни думите на преподобния Серафим: „Невъзможно е за беса да погуби човека, ако преди това той сам не е спрял да прибягва до помощта на Небесната Царица”.