Православен поглед върху причините за болестите

3438 0
pri4ini-bolesti

Източник: semyaivera.ru
Превод: Иванка Чамова

Болестите при човека не идват просто ей така. Винаги съществува причина. И ако болестта е особено тежка, то и причината за заболяването е много сериозна.

В руското списание „Народная здравница“ има много любопитна статия за това какви са възгледите на православната църква за причините на болестите.

Провеждайки изследвания православните лекари неведнъж са се убеждавали (ако пациентите им са вярващи хора) как молитвата влияе на състоянието на човека – всички негови физиологически параметри влизат в нормални показатели.

Когато човек се е подал на някоя излишна страст и е получил прекомерна тежест върху тялото, то болестта, която в такива случаи би се проявила може и да не настъпи, ако пациентът се изповяда и се избави от послeдствията на греха.

Да вземем простудните заболявания. През този период в емоциите преобладава тъгата, а това уврежда белите дробове и дебелото черво. За да помогнем на белите дробове трябва да се успокоим, да преодолеем тъгата по повод на болестта и даже да се зарадваме и благодарим на Господ, че ни е изпратил такова изпитание. В това има голяма мъдрост. Когато човек не се дразни по повод конкретното проявление на болестта, той разбира, че това му е нужно за неговото духовно здраве и нормално емоционално състояние, а това довежда до бързото му възстановяване. Лекарите виждат такива конкретни резултати.

Страхът предизвиква много заболявания. Тези, които страдат от цистит мислят, че са се простудили. Да, простудата причинява възпаление на пикочния мехур, но много често човек внезапно се стряска и това се явява причина за болестта.

При изследване на причините на енурезата (напикаването), от което често страдат децата се установи, че заболяването много често се предшества от страх – едно дете е нападнато от куче, друго внезапно е набито от баща си, трето – нещо видяло в тъмното. Ето защо, ако детето се е изплашило, за да няма последствия най-доброто, което може да направите е да го успокоите и да го заведете в църквата за причастие. Еднократният стрес не трябва да предизвиква сериозни проблеми. Всичко може да се нормализира при обръщане за помощ към църквата. Но ако детето е заболяло сериозно, то тогава, разбира се, наред с молитвите трябва да се проведе и курс на лечение.

Простуда, преохлаждания, прегрявания често се явяват причина за болести, но вътрешната душевна нестабилност се оказва най-силен фактор. Някои пациенти, даже православни, разбират това, но на практика не искат да работят над себе си и чакат чудо от лекарството, от лекаря. Други, напротив отбягват лечение (забравяйки, че Сам Господ ни е дал лекарите) и се позовават на това, че монасите, които много се молят също боледуват. Мисля, че не е наша работа да разсъждаваме върху Божието провидение, кой по каква причина се допуска да боледува. Някого Бог води към съвършенство, към смирение, някого защитава от тежки нещастия. Много подвижници служат на Господ с цялото си същество, дори със своята слабост. Ние не можем да се сравняваме с тях и трябва да мислим за своето състояние, да различаваме последствията от своите грехове и страсти, да разберем, че нашите слабости възникват от нашата невъздържаност. Ние сами можем да си помогнем или навредим, да разрушим дадения ни от Бог храм за душата – нашето тяло. Да го съхраним за слава на Бога ни помага смирението, което се оказва най-силно действащо лекарство.