ПРЕД СЪДА НА ГОЛГОТСКИЯ КРЪСТ

309 0

Автор: йеромонах Методий (Савелов-Йогел)

Източник: „Пред очами Божией Правды”

Превод: Пламена Вълчева

Ти, който си християнин, някога поставял ли си живота и съвестта си пред съда на Голготския Кръст?

Някога замислял ли си се какъв отговор ще дадеш на пострадалия заради теб Божи Син?

Съществува разказ за един невярващ човек, който, влизайки в една полуразрушена рибарска хижа, видял там светото Разпятие и прочел над него надписа: „Ето какво направих за теб, а ти какво си направил за Мен?”. Тези думи променили живота на невярващия. В тях той почувствал призива на Божията правда и жертвена Любов и последвал Христос.

Така и сега, в последните дни на богослужебната година, когато пред нас лежи животворящият Кръст Христов, той е непосредствен зов към съвестта и живота на всеки един от нас.

Да се изправим пред неговия съд… С всички свои постоянни немощи и слабости, с постоянното си служение на греха.

На Голгота се извършило тайнството на Любовта: Господ възлязъл на Кръста, „за да спаси света от заблудата”, от измамата на греха.

И в постоянната борба с греха в живота на християнина се проявява неговата вярност към Голгота.

Нека поставим живота и съвестта си пред съда на Христовия Кръст не за да попаднем под осъждане, а за да осъдим живеещия в нас грях и да престанем да бъдем роби на греха.

Защото в Кръста е не само осъждането на злото, но и силата да се борим с него, както и радостта от победата и блаженството на вечния покой в Бога, приготвени за онези, които са послужили на Кръста през своя живот.