ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВЛИЗА В ХРАМА…А НИЕ?

2044 0

Автор: Свещеник Ростислав Женилов
Руска Православна Църква –  Балтимор, САЩ
Източник: holy-transfiguration.org
Превод: Павел Стефанов

 

В началото на Рождественския пост, скъпи братя и сестри, ние празнуваме славното въведение в храма в Йерусалим на тригодишната отроковица Мария, благословената дъщеря на св. праведни Йоаким и Анна, за да бъде възпитана да служи на Господа. Тъй като Пресвета Богородица е била доведена именно в храма, който е станал Нейно жилище и където се е подготвяла за Своето велико бъдещо назначение – да стане Божия Майка, нека да говорим за ползата и необходимостта за нас също да посещаваме храма, който е обиталище на Бога и място, където се подготвяме за небесното отечество.

Ние се наричаме християни и всички сме призовани от Господ Иисус Христос да влезем в Царството небесно. Но за да влезем в него трябва да бъдем достойни. Само в Църквата ние можем да постигнем необходимото знание за това как да станем достойни и как да влезем в Небесното отечество – Царството небесно. В Църквата ние се причастяваме със Светите Тайни, без които не можем да очистим своите души. В Църквата слушаме Божието слово от четенето на Евангелието и други свещени книги по време на богослуженията.

За да достигнем до Божието царство ние трябва да придобием праведен, кротък и смирен дух. Кой ще ни покаже какво означава нашето християнско име и отговорности и как трябва да се държим при различните обстоятелства в живота? Всичко това ни се преподава от Църквата, която е изпълнена с небесен, неземен дух. Тук е училището на Господ Иисус Христос, в което се обучават бъдещи обитатели на Небесното царство.

Ползата и нуждата на един християнин да посещава Църквата се разкрива още по-ясно, когато сравним храма със суетния свят, в който предпочитаме да прекарваме повече време, отколкото в храма. Какво откриваме в света и какво откриваме в храма?

В света на всяка стъпка срещаме суета, измама, порок; в храма срещаме само истина, святост и добродетел. В света виждаме разрушение, грях, смърт; в храма ние сме свидетели на нетленните мощи на светиите и вечния живот. Отвъд стените на храма ние виждаме суетност, плътски изкушения, невежество на хората, физическа и духовна нечистота. В границите на Църквата намираме физическа и духовна чистота; тук няма порнография, а има икони, които ни показват чистотата и красотата на духовния свят. В Църквата не сме изложени на душегубителни житейски съблазни, а сме призовани към съвършенство.

В Църквата ние намираме покой за сърцата си, които са обременени от ужасната суматоха на света и от постоянния стрес (напразно бързане) навсякъде. В Църквата откриваме лечебница за нашите души, които са ранени от грехове и страсти и потиснати от околния свят. Съвременният свят в своето  сегашно състояние стои на ръба на разрухата и гибелта. В нашата православна Църква се приобщаваме към постоянство и вечност. Къде ще се окажем в тази вечност – до голяма степен зависи от това как посещаваме храма и как участваме в службите.

Още преди да се роди Пресвета Богородица е била предназначена да стане Майка Божия. Нейните благочестиви родители биха могли да я възпитат в своя дом или на всяко друго място. Но те я доведоха в храма и това ни показва важността и необходимостта да посещаваме храма, за да постигнем духовно съвършенство.

Нека да последваме възвисяващия пример на Божията Майка и да ходим на църква колкото може по-често, така че чрез приемането на духовната храна – Светите Тайни Христови – още тук на земята да се приобщим към вечния живот. Амин.