ПЪРВА СТЪПКА В ПОДХРАНВАНЕТО НА БЛАГОДАТТА – СТРАХА БОЖИЙ

2738 0

Източник: orthodoxwayoflife.blogspot.bg
Превод: Павел Стефанов

В името на Отца, и Сина и Светия Дух, амин!

Какво означава „страх Божий“? Страхът от Бога не е страх, който човек чувства като види тигър или дори призрак. Това е чувство на благоговение, в което човек изпитва учудване и удивление, че Бог е навсякъде и всичко вижда – дори в сърцето, и така човек се пази да не Го оскърби. Това е страх, който произлиза от любовта към Господа.

Свети Теофан Затворник ни казва, както и много други св. отци на Църквата, че да имаме този “страх” е първата стъпка. Това е чувство, което идва с нашата първа среща с Бога, където без съмнение знаем, че Той съществува. Това е началото на вярата, което е необходимо за благодатта да работи в нас.

Но за да се подхранва този страх Божий се препоръчва: 1) молитва и 2) четене на духовни книги. Вместо да изпълваме умовете си с безкрайно гледане на телевизия, по-добре е да отделяме време в началото и края на деня за молитва и четене на духовни книги, включително и на Писанията.

Свети Теофан казва: „Това четене с молитва предшества укрепването на душата и ни дава сила за целия ден. Лекарите казват, че не трябва да излизате от вкъщи на празен стомах. По отношение на душата, това може да се каже така: да не излизаме без сутрешната молитва и четене на душеполезни книги. Молитвата и четенето са храна за душата и човек тръгва по дневните си задачи наситен.“

За да подпомогне този процес, той предлага да вземете тетрадка и да запишете мислите, които възникнат, докато четете Евангелието и други духовни книги. Това помага да се фокусирате върху материала за четене и да подхранвате мислите, които се стимулират от него.

Едно от предизвикателствата на такова четене и молитва е, че често мислите надминават нашата концентрация. Това е почти като неволно разсейване. Изглежда, че идват от никъде неканени. Основният проблем възниква, когато не предприемем действия, за да се справим с тях. Св. Теофан ни казва: “веднага щом забележете, че мисълта ви се скита, веднага я върнете на мястото си.”

Молитвата и четенето на духовни книги са съществена част от нашето духовно развитие. Ключът е да направите избор, за да предоставите време за тази нова дейност. Ще трябва да ставате поне 30 минути по-рано сутринта. Това означава, че ще трябва да си легнете 30 минути по-рано вечерта и да се откажете от някаква дейност. Когато вашето желание за придобиване на благодат е достатъчно силно, ще можете да действате и да правите необходимите промени. Нашият мързел е нашият най-голям враг.