Пътуване през Страстната седмица

13152 0

Източник: www.goarch.org

Адаптация: Людмила Грибнева

 

„Εлате и приемете светлина от незалязващата Светлина и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите.”*

 

Драги родители,

Вечерта на Велика събота ние стоим в църквата обградени от тъмнина и почтително чакаме един единствен пламък да донесе светлина на всички ни. Свещеникът излиза от царските двери носейки тази светлина. На фона на пеенето на цитирания тропар, топло сияние бавно пропълзява от свещ на свещ и преди това затъмнената църква изведнъж заблестява ярко и става красиво озарена. Предизвикателството на Възкресението е да отнесем светлината със себе си в домовете си на всяка Пасха – не само със свещите си, но и със сърцата си, позволявайки на тази светлина да се разпространява във всичко, което правим като личности и семейства. Трябва да помним, че много, след като нашата великденска свещ се е разтопила, светлината на Христос все още силно свети в нас; трябва да се превърнем в човешки свещи, които предават Христовата светлина на всеки човек, с когото се срещнем!

 

Пътуване през страстната седмица беше създадено за млади хора от 6ти до 9ти клас. Това ръководство се предлага в допълнение към изданието, за да помогне на вас и вашите семейства да вървите през тази най-свята от всички седмици. Напредвайки към Възкресението се молим това средство да помогне  на семейството ви да се приближите към нашия Господ и Спасител. Дано всички изпитаме радостта от Възкресението, така че да разгласиме победоносно: Христос воскресе! Воистину воскресе!

С любов в Христа,

Център за семейна грижа

Гръцка православна епархия на Америка

 

Подготовка за Страстната седмица

На Велики вторник (по време на службата, която е понеделник вечерта), ние отбелязваме притчата за десетте девици. Според нея всички жени взели лампи със себе си, за да посрещнат Жениха, но само пет си взели и допълнително масло, за да не изгаснат лампите им. Тези жени отделили време, за да се подготвят подобаващо да влязат в Празника. Нека разгледаме примера на мъдрите девици, за да се подготвим правилно за празника Възкресение, като проверим дали имаме достатъчно „масло”, за да издържим през Страстната седмица. Ето някои предложения за това как да подготвите семейството си.

 

Преценете седмицата си

 • Снабдете се с копие от службите и другите дейности, които ще се провеждат във вашата църква през Страстната седмица.
 • Решете по какъв начин семейството ви ще участвува в различните служби и други дейности, след което ги запишете върху семейния календар, така че да се виждат от всички.

Оставете настрана всичко, което можете

 • Помислете за обичайните си домашни задължения и обичайното ви седмично натоварване. Наистина ли са необходими? Ако можете, отложете ги и ги преместете за друго време.
 • Обмислете дали можете да отмените всички уроци по пиано, балет, спорт и други извънучилищни занимания за тази седмица – пропускането на една седмица няма да бъде от значение в голямата програма на живота.
 • Има и други неща, които трябва също да премахнете – завистта, гнева, клюките и прочие, няма време за такива неща тази седмица. Всъщност, старанието да се освободите от тези за постоянно би било още по-добре, но засега започнете с тази седмица.

Подгответе се! Подгответе се! Подгответе се!

 • Направете всичко, което можете да направите преди Страстната седмица.
 • Определете един семеен работен ден, за да се подготвите за Страстната седмица, вероятно между сутрешната служба на Лазаровден и вечернята. Почистете къщата, изперете и изгладете дрехите и сгответе за седмица напред.
 • Направете списък на нещата, които въпреки този работен ден ще изискват внимание през седмицата. Разделете дейностите и определете подходящото време да ги изпълните. Помнете, че трябва да опростявате нещата.
 • Сгответе голяма тенджера варива и ориз (да, можете да ги ядете няколко последователни вечери), подгответе фъстъчено масло и сандвичи и подредете дрехите на всеки за седмицата напред.

Бъдете мирни и тихи

 • Изключете телевизора. Изключете радиото и компютъра (или включете църковна музика).
 • Ако можете, изключете напълно мобилния си телефон и електронната поща. Ако не можете да направите това поради необходимост, определете конкретно време на деня, когато и двете не са разрешени (може би от времето, когато се прибирате вкъщи, докато излезете отново на следващата сутрин).
 • Определете време за тишина, когато семейството ви се въздържа от говорене, освен в спешни случаи. Относно децата, уверете се да имат нещо, което да им помогне да съсредоточат вниманието си върху Господ през това тихо време чрез молитва, четене, писане или дори рисуване на картини.

Откъснете се от този свят само за една седмица, той отново ще ви чака, когато се върнете. Страстната седмица е само седем дни; отделете ги и се заангажирайте като семейство да живеете коренно различно през този период. Отдайте живота си изцяло на Бог – в края на краищата Той даде живота Си изцяло за нас!

 

Адаптирано от „Подготовка за Празника” от Мелиса К. Цонгранис (Orthodox Observer, March 2008)

 

Ден след ден през Страстната седмица

У дома и в църквата със семейството ни

Има няколко неща, които можем да направим като родители минавайки през Страстната седмица, за да помогнем на децата си да станат активни участници във всичко, което тази седмица може да предложи. Като начало, научете повече за отделните дни и какво се чествува на всеки от тях (добри източници за това са сайтовете: http://www.bg-patriarshia.bg/ или http://www.pravoslavieto.com/). Предварително проверете и кога са службите през Страстната седмица в енорийския ви храм. Запознаването на децата ви със службите ще им помогне да знаят какво да очакват, за какво да внимават и какво да търсят. Ако децата ви са малки и няма да могат да издържат всички служби, обединете четенето на Библията, молитвите и темите от службите с подготовката им за сън. Отново търсете простотата; вдъхновете сърцата им, но не ги обсипвайте с подробен анализ на всяка служба. Ето няколко допълнителни дейности, които можете да направите, за да изживеете Страстната седмица всеки ден, вкъщи и в църквата.

 

Лазаровден

Учете чрез иконите. През Страстната седмица се показва истинско съкровище от красиви икони, които разказват историята. Преди да отидете на църква, запознайте децата с различните икони, които ще видят през тази седмица. Можете да ги откриете в православни сайтове като посочените по-горе. Можете да принтирате икони за оцветяване и да ги дадете на децата. Богат избор за Господските и Богородичните празници, праведниците и светците има на сайта: http://hristianche.ucoz.com/index/0-31.

 

В църквата днес: Днес много от църквите включват децата в подготовката на клонките за Цветница. Ако това е практиката и във вашата енория, позволете на децата си да се включат.

 

Вход Господен в Йерусалим – Цветница

Научете повече за Страстната седмица чрез красивите песнопения. Планирайте предварително и започнете да учите децата си на някои от тях. Правейки това ще помогнете на децата си да се свържат по-силно със службата, на която присъстват. Текстовете на някои православни песнопения на църковнославянски език можете да видите на: http://www.pravoslavieto.com/2/orthopraxis/church_music.htm

 

В църквата днес: Първата от службите Последование на Жениха започва тази вечер. Ако можете, присъствувайте цялото семейство. Кажете на децата си, че свещеникът ще излезе напред с иконата на Жениха. Помолете децата си да направят разлика между тази икона на Иисус и другите негови икони в църквата.

 

Велики понеделник

За две важни теми ще чуем на тазвечершната служба – готовността и лицемерието. Днес отделете време да прочетете притчата за петте мъдри и петте неразумни девици (Матей 25:1-13) и обсъдете как можем да се подготвим да посрещнем нашия възкръснал Господ. Също така обсъдете и лицемерието. Как се стремим да живеем искрен живот като християни и да не сме лицемери в света?

 

В църквата днес: Миналата вечер децата ви за пръв път чуха красивата песен „Ето, Женихът идва!” („Се Жених грядет” на църковнославянски), окуражете ги да опитат да пеят заедно с певеца/ хора.

 

Велики вторник

Днес темата за покаянието звучи силно, докато научаваме историята на грешницата. Прочетете Лука 7:35-50, евангелският урок, който разказва историята й. Накарайте децата да помислят какво биха могли да предложат, за да засвидетелствуват уважение на Христос точно така, както направила тя. Може да бъде простичко нещо, като рисунка или молитва, или нещо по-сложно, като доброволно отдаване на свободното ви време за помощ на по-неудачните от вас хора.

 

В църквата днес: По време на днешната вечерня Последование на Жениха имаме красивата стихира на преподобна Касиана. Накарайте по-големите деца да слушат внимателно или да я прочетат. Кажете им да забележат по какъв начин песента разказва историята, която сте прочели по-рано днес. Важно е за децата ви да осъзнаят, че нашата църковна химнология е основана върху традицията и Светото писание на нашата вяра.

 

Велика сряда

Днес в много православни енорийски храмове се извършва светото тайнство Маслосвет (в България е на Велики четвъртък, бел. прев.). Научете повече за него от: http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/sv_maslosvet.htm

 

В църквата днес: Службата за великия Маслосвет се състои от четене на по 7 откъса от Апостола и от Евангелието. Продължителността може да бъде предизвикателство за децата. Елате снабдени с моливи и хартия и им дайте да разберат, че искате да внимават в четенията на Евангелието и след това да нарисуват картина за всяко от тях. Когато се приберете у дома, позволете на децата да споделят творенията си и да разкажат различните библейски уроци.

 

Велики четвъртък

Днес планирайте боядисването на великденските яйца. Можете да научите за символизма на яйцата от http://dveri.bg/adcq. Оцветете няколко в традиционното червено и позволете на децата повече творчество с останалите яйца. Нека използват религиозни символи и разнообразие от специални материали за декорация на яйца. По-големите деца поощрете да опитат да изпишат яйцата по стара восъчна технология от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско (комплекти с писалка и восък също се продават в големите магазини за хранителни стоки, особено веригите). Тези богато украсени яйца ще бъдат красив спомен от великденското празненство.

 

В църквата днес: Днес се служи Божествената литургия на св. Василий Велики. Опитайте се да я посетите като семейство, преди да отидете на работа и училище. Денят ще завърши с вечерната служба, която включва четене на дванадесет Евангелия на светите страсти на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос. Това е красива, но много дълга служба и може да се окаже предизвикателство за децата и времето им за лягане. Ако това е проблем, опитайте да присъствате на част от службата. Уверете се, че добре сте подготвили децата за това какво да очакват и на какво да обърнат внимание по време на службата. След петото четене на Евангелието, Христос е прикован на кръста.

 

Разпети петък

Днес опитайте да направите дома си възможно най-тих. Помислете дали да не задържите вкъщи децата си, така че да могат да прекарат деня подготвайки се за Великден. След като ще искате да донесете светлината на Възкресението вкъщи след среднощната служба, помогнете на децата да се подготвят като украсят с религиозни символи малък или голям буркан, в който да сложат свещ. Могат да използват различни перманентни маркери или да залепят отвън хартиени икони.

 

В църквата днес: Днес има три служби: Царски часове, вечерня с изнасяне на св. Плащеница и вечерта – Опело Христово. В допълнение, някои енории предлагат и специални активности за младежите, напр. дискусии на библейски теми. Ако няма подобни към вашия храм, попитайте свещеника с какво може вашето семейство да помогне за подготовката на Възкресение, например с почистване, украсяване или друга дейност, която трябва да се свърши.

 

Велика събота

Днес планирайте да омесите козунаците и да направите специални великденски сладки с децата. Всяка стъпка от подготовката на тези сладки разказва историята на Великден. Рецептата и инструкции можете да откриете тук. Започнете да ги правите сутринта и ще бъдат готови, когато се върнете от среднощната служба за Възкресение Христово – във фурната ще ви очаква приятна изненада.

 

В църквата днес: Светата Василиева литургия днес е първото обявление на Възкресението. Помолете децата внимателно да слушат откъса от Стария завет за историята на тримата момци (Пророчеството на Даниил). Окуражете ги да пеят отговора тропара на тримата момци „Хвалите Господа…”. След литургията на някои места свещеникът раздава цветя на вярващите, пеейки „Възкресни, Господи!”

 

Свето Възкресение на нашия Господ и Спасител Иисус Христос

„Христос воскресе! Воистину воскресе!” Православните християни по целия свят победоносно обявяват тази новина в продължение на цели 40 дни след Великден. Със семейството си научете как да поздравявате за Възкресение Христово на различни езици. Започнете с езиците на ваши познати. Отличен помощник ще ви бъде сайтът Pascha Polyglotta http://srbigham.com/en/, където  можете да разберете великденския поздрав на 250 езика.

 

В църквата днес: Не забравяйте, че литургическото чествуване не свършва със службата за Великден; то продължава с прекрасната вечерня в първия ден на Пасха. Тази служба предвижда Евангелието да се чете на различни езици в знак на това, че много народи са повярвали в проповедта на Възкресението. Ако вие или децата ви знаете чужд език, кажете това на свещеника, може и да ви позволи да му помогнете.

Предизвикателство: Да живееш Вазкресението

Когато мироносците пристигнали на гроба на Иисус на третия ден, ангелът им казал: „Той не е тук, но възкръсна!” и те бързо отнесли добрата новина на апостолите. По подобен начин, по пътя към Емаус, Христос се присъединил към двама от учениците Му и им Се разкрил, след като преломил хляб с тях. Те също се върнали в Йерусалим и възвестили, че „Господ наистина е възкръснал!”

В православната Църква сме благословени да имаме прекрасната традиция на Пасхалното богослужение. След като получим Христовата светлина от свещеника и кажем „Христос воскресе! Воистину воскресе!”, някои от нас ще останат до края на Пасхалната служба, за да вземат Свето Причастие и да изживеят „славата” и „великолепието” на „новата и свята Пасха”. За съжаление, обаче, много от нас вместо това ще се върнат вкъщи рано, носейки запалените си свещи и ще приключат „Празника на празниците” чисто и просто спазвайки традицията да прекръстим вратата и да се насладим на вкусната Великденска храна.

Кои са начините, с които като семейства можем да запазим пламъка на светлината на Възкръсналия Христос да горят в сърцата ни след като приключат Великденските тържества? Как можем да продължим да подражаваме на радостта на мироносците и учениците, които били посетени от Възкръсналия Бог? Ето няколко предизвикателства:

 • Съсредоточете се върху факта, че Възкресението не приключва на Пасха – Църквата ни дава 40 дни, за да го празнуваме. Ние пеем „Христос воскресе!” в ежедневните си молитви и палим великденската си свещ като физически спомен от Христовото излизане от тъмнината. Продължаваме и да обявяваме „Христос воскресе! Воистину воскресе!” всеки път, когато срещнем някого.
 • Повече от просто думи, Христос говорел с действията Си. Направете Великден време за вашите и тези на семейството ви „Великденски решения”. Като семейство направете списък на прости неща, които искате да промените и подобрите. Направете го забавно като изработите таблица за награди и за родителите. Дръжте се отговорни един-друг, но не забравяйте и да се забавлявате!
 • Донасянето на Светлината на Христос вкъщи означава не само продължаване на всички добри навици, които сме се стремили да установим през Великия пост, но също и споделяне на „светлината” с  другите. Продължавайки да се молим, да служим на нуждаещите се, и да свидетелстваме в ежедневните си дейности, ние поддържаме Христовата светлина ярка. Като семейство започнете някакъв благотворителен проект, или продължете този, който сте започнали през поста.
 • Ако намирането на време за изучаване на Библията не е било лесно, сега е прекрасно време да започнете. За ежедневно четене от Великден до Петдесетница, следвайте четците на откъси от Библията на Църквата, която в Своята мъдрост, се съсредоточава върху Евангелието от Йоан и Деянията на апостолите. За по-малките деца, четете от детската Библия или се опитвайте да направите оригинала разбираем за нивото им.

 

 

*цитатът е взет от http://vseh-svjatih.blogspot.bg/2015/04/blog-post_11.html