СВИДЕТЕЛСТВОТО НА ПОБЕДОНОСНИЯ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК

373 0

Автор: архим. Георги Капсанис

Източник: johnsanidopoulos.com

Превод: Пламена Вълчева

Свети Георги е действително преобразен раб Господен, отдал на Господа целия си живот. Неговото мъченичество, както и неговият живот свидетелстват за Христовия Кръст и Възкресение. Затова Църквата е постановила денят на паметта му да се променя, ако се случи през Великия пост, за да се отбелязва винаги по време на пасхалния период. Както се пее в някои химни, ние почитаме паметта на великомъченика заедно с Възкресението на Владиката. И заедно с повея на пролетта и с обновлението на природата, идва духовният повей  — Христовото Възкресение и паметта на победоносния великомъченик  Георги.

Всеки светец — както и свети Георги — е доказателство за Възкресението на Христос. Защото, ако Христос не беше възкръснал от мъртвите, светите мъченици нямаше да възненавидят смъртта. Със силата на Възкръсналия Христос те презрели не само смъртта, но и неимоверните мъчения, онези страшни изпитания, които ни карат да потреперим, веднага щом прочетем или чуем за тях.  Мъчениците обаче непоколебимо ги претърпели.

Ето защо свети Георги, който наистина проявил твърдост и търпение в страданията заради любовта си към Христос, заради божествения копнеж, който разпалвал сърцето му, е описан в химните на нашата Църква като „духовен адамант”, дръзновен „подвижник” и „воин” на нашия Господ. Затова и днес ние почитаме свети Георги, преобразения от Възкресението светец, по време на пасхалната радост от този велик и светъл ден, празника на празниците  — светата Пасха на нашата вяра. И начело на нашия празник и на нашата радост стои свети Георги.

Благодарим му, защото с любовта си към Христос, с предаността си към Христос, с копнежа си за Христос, с божественото си разпалване  за Христос, той ни наставлява в любовта към нашия Господ.

Отци и братя, всеки път, когато почитаме мъчениците, както днес почитаме свети великомъченик Георги,  душите ни трябва да се изпълнят с дълбока благодарност заради това, което те са ни завещали. И молитвено да призовават Христос  чрез посредничеството на светеца: „Дай ни, Господи, Твоята благодат по застъпничеството на св. великомъченик Георги, за да Те обичаме така, както той Те е обичал, както са Те обичали светиите.”

Защото, ако разгледаме целия си живот, в себе си, наред с малките и големите грехове, най-вече ще открием липсата на жива любов към Христос, разпалване за Христос, което е характерно за всички светии. Защото общата черта между всички светии е именно това божествено разпалване. Душите им били разгаряни от божествен копнеж, който не им давал покой, докато не принесат себе си в жертва, в свещена жертва на възлюбения Господ.

И поради тази причина мъченията, изтезанията, адските мъки и мъченическата кръв не само не ги ужасявали, но и те самите копнеели за тях, за да осъществят и изразят чрез тях своята любов към Спасителя Христос, своето разпалване за Жениха на душата си. И когато мъченията били прекратявани, те се натъжавали, защото нямало друг по-съвършен начин от мъченичеството, по който да изразят своята любов към Христос.

Какво можем да кажем ние, които сме твърде отдалечени от начина, по който светите мъченици и свети Георги обичали Христос? Затова нека всички ние се молим на св. великомъченик Георги да изпросва за нас от Бога копнеж за Христос, любов към Христос, разпалване за Христос.

Спомняте си как по време на неговите страдания, когато наред с другите мъчения го заставили да носи нажежени железни обуща, в които имало забити гвоздеи, и да тича с тях, свети Георги с радост изпълнил това, казвайки: „Тичай, Георги, за да стигнеш до многожелания наш Господ!”.

Нека и ние изричаме за себе си тези думи. „Тичай, Николай, Василий, Димитрий, за да стигнеш до многожелания наш Господ.” И би било прекрасно, ако успеем да уподобим целия си живот на тичане, изкачване и копнеж за многожелания Господ!

Нека Господ наистина ни възжелае. И целият ни живот да бъде не просто пътуване към Него, а тичане, изкачване, носталгия и копнеж по Христос.

Манастир Григориат, Света гора, 1983 г.