Скръбта ще бъде наш другар

557 0

Автор: о. Спиридон Скутис
Превод: Константин Константинов

Не разбираме, че когато някой е тъжен, съветът „Не тъжи и не се разстройвай!“  не важи. Сякаш този, който преживява това, не го знае. Знае го много добре, но е безсилен да каже „Стоп”. Затова не казвай нищо, просто замълчи, прави му компания в неговата скръб и изтрий сълзите му, докато бурята отмине. Много пъти бурята е необходима, за да се напои изсъхналата нива и да стане отново плодородна.

Със скръбта танцуваме залудо под дъжда на сълзите.  Не пречи, стига сълзите да не станат водопад, който да те събори, а океан, който да те отведе до пристанището на Рая. Има един триптих в изцеляващото светоотеческо предание: замълчи, помоли се и ако говориш, го направи с хирургическа разсъдливост. Господ говорил най-добре, когато мълчал. „Но Иисус мълчеше“ (Мат. 26:63). Не мълчал от плахост, това било мълчание от състрадание, жертва и любов докрай. Мълчанието, при което не чуваш нищо, е дълбок любящ акт. Мълчание, което прилича на вик.

Когато някой е наскърбен и му кажеш, че нищо не е станало, изобщо не му помагаш. Нищо не е станало за теб, другият обаче се е наранил в битките, докато ти гледаш от канапето. Отиди при него, замълчи молитвено и му кажи: „Да, зле се чувстваш, разбирам те, чувствам го и ти съчувствам. Искаш ли да стана прегръдка за теб, докато бурята на скръбта отмине?“. Стани пристанище, стани спирка, стани бащата на блудния син, добрият самарянин, Йоан, любимият  ученик, стотникът, Иаир, хананейка. Нека в нас се роди сърцето на блудницата от тропара на Касиана. Извикай сред мълчанието, но с думите си потърси Неговата Личност.

„В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Иоан. 16:33). Скръбта ще бъде наш другар в този живот, но това не прéчи. Тя ни е нужна, за да потърсим небето, което ни очаква и което, за съжаление, забравяме. И на дъното на мълчанието ще потърсим Него. Дъното няма да стане наш гроб, там ще намерим диаманта и ще излезем на повърхността, за да блесне Възкресението в целия свят. Тогава и в нашия живот ще изгрее Слънцето на правдата.

Победата над всяка скръб е в това, че не всичко е свършило. Възкресението Христово превърна края в начало и смъртта в успение.