СТАРЕЦЪТ ЙОСИФ ИСИХАСТ ЗА ТЪРПЕНИЕТО И УСЪРДИЕТО

5241 0

Автор: старецът Йосиф Исихаст
Източник: orthodoxinfo.com
Превод: Павел Стефанов

Господ винаги помага. Той винаги идва навреме, но е необходимо търпение.

Ела, моя добра и обичана сестро! Ела и ще утеша скръбта ти още веднъж. Ела и ние ще благославяме Господа със сладкия глас на нашето сърце, чрез нашите уста и чрез нашия ум, казвайки „Благославяй, душо моя, Господа, и цялата моя вътрешност да благославя Неговото свето име” (Пс. 102:1).

Виждаш ли колко много Господ ни обича? Виждаш ли колко сме неблагодарни за всичко, което Неговата щедрост ни дава всеки ден? Но времето на жътвата все още ни чака: този благословен момент, когато ще оставим всичко тук и ще заминем за другото ни отечество – истинския, блажен живот, истинска радост, така че всеки един от нас ще получи дял, който щедрият и пресладък Иисус Христос ще му дари.

О, радост! О, благодарност! О, любов на Небесния ни Отец! Той ни очиства от всяка сквернота, удостоява ни с велики блага, обогатява ни, дарява ни Своите блага! Там, моя сестро, няма лукави хора, които да ни онеправдават. Там няма завист и ревност. Там няма каквито и да е страсти, а онези, които имат страсти са от другата страна на пропастта. Защото има голяма бездна между тук и там (Лука 16:26).
Но, о сладка любов на Христос, какво добро видя в нас, та ни водиш по Твоя благодатен път?

Така че радвай се и ликувай, моя обична сестро! Благодари и прославяй Бога, времето наближава. Скоро ще дойде време да чуем блажения глас „Дойдете при Мене” (Мат. 11:28). И веднага щом се затворят телесните ни очи, духовните ни очи ще се отворят. Тогава, като от сън, ние ще се събудим в друг живот. Тогава ще видиш родители, братя, сестри, роднини и близки. Тогава ще видиш ангели, светии и Преблагословената Майка на всички – Пречистата Дева Богородица, която ние призоваваме всеки момент и на която, след Господа, дължим всичко. Тогава с кого ще говорим първо, кой ще ни целуне първи, кой ние ще целунем първо? С цялата чистота, с цялото смирение, с цялата святост. И така кой, очаквайки тези благословения, няма да издържи всяка скръб тук в този настоящ живот?

Следователно, моя възлюбена сестро, направи преглед на живота си. Внимателно разгледай по какъв начин си прекарала твоя живот. Спомни си безбройните благодеяния на нашия Спасител Господ Иисус Христос и Неговата Пречиста Майка, и бъди търпелива в изкушенията, които идват.

Бог винаги помага. Той винаги идва навреме, но е необходимо търпение. Той ни чува веднага, когато се обръщаме към Него, но не и в съответствие с нашия собствен начин на мислене.

Ти мислиш, че твоя глас не достига веднага до светиите, до Божията Майка, и до Христос. Напротив, даже преди да се обърнеш към тях светиите бързат да ти помогнат, ще им се помолиш и че ще потърсиш тяхната дадена им от Бога защита. Обаче, тъй като не виждаш онова отвъд, което е в действителност, и не знаеш как Господ управлява света, ти искаш твоите молби да бъдат изпълнен знаейки, че и мигновено. Но нещата не стоят така. Господ иска търпение. Той иска ти да покажеш вярата си. Не може просто да се молиш като папагал. Необходимо е също така да работим за това, за което се молим и след това да се научим да чакаме. Ти виждаш как това, за което копнееше преди, най-накрая се случи. Въпреки това ти беше ощетена, защото нямаше търпение да чакаш (в който случай щеше да спечелиш и двете: и временното, и вечното).

Сега ти ставаш сърдита, малодушна и огорчена, мислейки си, че Небесният Отец се бави с отговора. Но аз ти казвам, че това (за което се молиш) ще се случи според твоето желание – със сигурност ще се случи – но изисква първо молитва с цялата си душа, и след това трябва да чакаш. И когато се забравила твоето искане и си престанала да го искаш, то ще ти се даде като награда за твоето търпение и усърдие. Когато стигнеш до ръба на отчаянието, докато се молиш и търсиш, тогава изпълнението на твоята молба е близо. Христос иска да изцери някоя скрита страст в тебе и поради тази причина Той се бави в даването на това, за което се молиш. Ако го получиш рано – когато се молиш, тогава твоята страст остава неизлекувана в тебе. Ако чакаш, ти получаваш това, за което се молиш и изцерение на страстта. И тогава се радваш извънредно много и горещо благодариш на Господа, Който е урежда всичко премъдро и прави всичко за наша полза.

Така че няма смисъл да изпадаш в малодушие, да се разстройваш, да се оплакваш. Трябва да затвориш устата си. Нека никой не разбере, че си в безпокойство. Не се изпълвай с гняв, като че ли извън твоя контрол, но бъди спокойна. Изгаряй дявола чрез търпение и издръжливост.

Господ, Който съкрушава всички, които говорят лъжа, ми е свидетел, че много помагам със съветите, които ти давам. Изкушенията, които имах бяха достатъчно силни, за да те накарат да помислиш, че душата ти ще си замине поради болката, като от пламтяща пещ. Независимо от това, след като изпитанието приключи, толкова много утеха идва, че се чувствате така, сякаш сте били в рая без тяло. Тогава Христос ви обича, нашата Пресвета Богородица ви обича, светиите ви похвалят, и ангелите ви се възхищават.

Виждаш ли колко много добро причиняват изкушенията и скърбите? Така, че ако ти също искаш да видиш, да вкусиш от Христовата любов, понасяй с търпение каквото и да дойде върху тебе – не каквото искаш, но с каквото Господ иска да те изпита. И това, което поемаме доброволно е абсолютно нищо в сравнение с изкушенията, които Господ ни изпраща против нашата воля. Враждебният дявол воюва с нас, кост срещу кост и кръв срещу кръв, толкова колкото Бог допусне. Но когато изкушението отмине, ти си напълно изпълнен с радост. Ти си обграден с необикновена светлина и виждаш тайни, които човешки език не е в състояние да обясни. И отсега нататък ти жадуваш за повече изкушения, когато те ще дойдат отново, тъй като вече си се научил колко полезни са те.

Това е настина пътя, моя сестро, и този, който Ви пише, носи свидетелството на истината от собствения си опит. И така, бъди смела и силна в Господа, понасяй каквото и да се случи с теб, очаквайки, задно с болката, и мира и Божията благодат. Бъди силна и дай кураж на душата си, като имаш предвид, че слабите и нетърпеливите не влизат в тези хубави неща. Христос допуска изкушения с цел ние да се очистим от нашите страсти. Изкушенията са като сапун и дървен чук, който ни удря и ни избелва. Всички дрехи, които са твърди са от полза за Жениха. Но тези, които не издържат чука са скъсани и изхвърлени в кошчето.

Затова нека да се подвизаваме малко тук, защото времето наближава. Пази писмата, които ти пратих, така че да ги имаш, когато те сполети скръб, защото изглежда ми, че скоро ще те оставя. Колкото повече време минава, толкова по-болен ставам. Сега съм като парализиран.

Послепис: нямам време да ти пиша за чудото, което Господ ми показа, за да изправи една грешка, която направих поради незнание, както знаеш. Така че виждаш ли голямата благост на нашия Господ? Виждаш ли, че Той прави чудеса, когато Неговия Божествен Промисъл смята за подходящо? Много пъти човек се заблуждава поради незнание, или защото другите го подвеждат. Но когато той има добросъвестен дух и добри намерения, Господ не го изоставя, но ще му даде просвещение по различни начини. Това ме кара да се чувствам като пръст, пепел и червей на земята.

Много истинно, велика е милостта на Господа. Псалмопевецът е прав, като казва „Той се не гневи докрай, нито се вечно сърди” (Пс. 102:9).

И така, защо не благодариш на Бога? Защо трябва да се оплакваш? Ако ти бях писал за изкушенията, които претърпявам, ти нямаше да можеш да ги понесеш. Въпреки това, благодатта на Господ Иисус Христос и нашата Пресвета Богородица и Дева Мария прогонват всички изкушения. Имай търпение, защото Пресвета Богородица, Царицата на всички, не ни изоставя. Тя се моли за нас.