Съвети за молитвата от стареца Порфирий

16485 1

Автор: Анастасиос Цаварас
Източник: откъс от книгата “Спомени от стареца Порфирий”
Превод: Мартин Ганев


Общата молитва

Времевия промеждутък между десет – десет и четвърт всяка вечер, старецът беше отредил като час за среща и опознаване на духовните му чеда. Старецът беше ни казал да извършваме умната молитва, където и да се намираме по това време, казвайки молитвата “Господи Иисусе Христе, помилуй ме”, защото ни учеше, че ако някои са в Крит, други в Пелопонес, трети в Солун, други пък на различни места от Гърция или света, та молейки се, ние се срещаме всички заедно чрез молитвата, обграждайки всички останали, които не се молят.

След физическото, само, напускане на нашия старец, нека всички негови духовни чеда не само да продължим този хубав завет, който ни беше дал, когато беше до нас, а той като ни гледа и ни следва от небето, ще ни осигури всяка духовна и материална помощ, от която имаме нужда, защото има голямо дръзновение пред Бога.

Помилуй ме

Когато казвах “Господи Иисусе Христе, помилуй нас”, той ми каза, не “нас”, но “Господи Иисусе Христе, помилуй ме”, защото всички ние сме едно, братски души с глава Христос.

Ограничение в умната молитва

Един от братята се молеше много с чиста и спокойна молитва. Обаче ми се оплакваше постоянно, че нашият старец е прекъснал този вид молитва, която е извършвал, като му казал да се занимава с обикновените молитви, които четем в църковните книги. Разрешил му обаче да се занимава с умната молитва само десет минути на ден.

След седем или осем години оттогава, един ден като превозвал с автомобила си стареца от Калисия към Атина, докато се движили по пътя, старецът видял една жена да се изкачва и му казал да спре.
Тогава старецът я заговорил и започнал да пита за нейния баща, който е станал монах, как я кара там и в какво състояние се намира.

След като завършил разговора с нея, старецът му казал:

– Знаеш ли, от извънмерната молитва, която правеше баща ù, който е и монах, лукавият му донесe много наслада, и му създаде разни други чувствени състояния.

Помниш ли преди години, че ти бях казал да прекъснеш молитвата? Е, тогава се опитваше да направи същото и с теб”.

След това, което му казал старецът, този брат се почувства удовлетворен и престана да ми се оплаква.

Молитва и умора

“Когато сме в благодатта на Бога, тогава молитвата ни става чиста. Моли се постоянно, дори на леглото, на което спиш нощ и ден”.

“Колкото и изморен да си, вечер никога не пропускай да направиш повечерие преди сън”.

На един брат каза: “Когато си много изморен от работата си или умната молитва, казвай само Трисветое. Стига ти”.

Един брат ми беше казал: “- Бях се прибрал от провинцията и бях много изморен от работата си, от пътя, и вечерта казах само Трисветое и заспах, без да чета повечерието.

На другия ден отидох да видя стареца в Поликлиниката, в която беше, а той се обръща и ми казва:

– Е! Вчера се направи на изморен и не прочете повечерието. Да не се повтаря друг път”.

Разбирате ли положението ми, ми каза братът.

Старецът ми притиска главата

Всеки път, когато се виждах със стареца, аз използвах един отличаващ се начин при срещата си с него. Слагах си главата върху колената му, без изобщо да говоря отначало, и се молех умствено за него, за моите близки, за всички нас изобщо и чаках в тази позиция доста минути. Той на свой ред, с двете си ръце и епитрахила в тях, обвиваше главата ми, притискаше я и се молеше с мен доста време. Много често чувствах неговото дишане много ускорено, както и ударите на сърцето му. Ако понякога имах главобол или нещо друго, всичко преминаваше, а когато свършваше изповедта ми с него, аз си тръгвах като си мислех, че бях взел най-голямата благодат. Както се зарежда една батерия с ток, така ми се струваше, че бях зареден от благословията, докато шофирах, връщайки се към дома си.
Един път попитах стареца и му казах:

– Старче, защо хващаш така главата ми в ръцете си? Тогава той ми каза следното:

– Ето! Детето ми, докато ти се молиш, моля се и аз, взимам душата ти, държейки главата ти, и я представям на Христа, като искам от Него да те помилва, да ти помогне, да те просвети и да ти даде всичко друго, от което имаш нужда ти и твоето семейство.

Молитва и болест

“Не се моли, каза ми веднъж, Бог да ти отнеме разните болести, но да се умириш чрез умната молитва, проявявайки търпение. Така извличаш голяма полза”.

“Не моли Бога да ти отнеме разните болести, нито Го насилвай в молитвата си за тях, но ги понасяй с голямо търпение и издръжливост и ще видиш, колко голяма полза ще извлечеш”.

“Моли се и не се притеснявай”.

“Моли се и проявявай търпение”.

Един брат ми разказа следния случай: “Един ден отидох в болницата с бъбречни колики и имах страшни болки. Свързах се със стареца, а той виждайки, че ме боли, ми казва: Не казвай на Бога да ти отнеме болката и ще изхвърлиш камъка до месец. Камъкът ти ще падне до месец, повтори той, но ти казвам да не искаш от Бога да ти отнеме болката”.
Стоях 15 дни в болницата и започна една постоянна и страшна болка. Затова и казах: “Боже мой, моля Те, много ме боли, облекчи малко болката ми”. Болката спря незабавно. Старецът ми се обади по телефона и ми каза:

– Нали ти ли казах, да не искаш от Бога да ти отнема от болката, без нищо да му отговарям аз. Сега, ще изхвърлиш камъка след един месец.

След това аз излязох от болницата, взех отпуск по болест и се върнах в болницата, като останах още 15 дни, излязох отново и си отидох вкъщи. Обаче отново с болки в бъбрека отидох за изследвания и пак ме вкараха в болницата, като останах 15 дни, а камъкът не излизаше.

Дадоха ми отново 15 дни отпуск по болест. Беше точно един месец, откакто ми беше казал старецът и аз отидох да го видя.

Там беше сестра му, която искаше да я закарам при лекаря с колата си. Докато тръгвах със сестра му за лекаря, старецът, след като ме прекръсти ми каза:
– Хайде отивай, и ще изхвърлиш камъка.

Беше точно месец оттогава, когато той ми каза, че “сега, ще изхвърлиш камъка след един месец”, и след като закарах сестра му при лекаря, същия ден отидох да уринирам и изхвърлих камъка. Точно след един месец”.

Какво прави непослушанието към светците! Напълно променя нещата.

Когато един болен не виждаше подобрение чрез различните молитви, които отправяха неговите близки и продължаваше терапевтичното му лечение с много лекарства, които му даваха докторите, тогава старецът ми каза:

– Този, детето ми, трябва да се подобри с лекарствата, които му дават лекарите, защото така иска Христос.

Молитва, а не любопитство

“Един ден влезе някакъв човек в Църквата, разказваше ми той, и вместо да се помоли, да поиска Божията помощ за неговите проблеми, той разглеждаше купола, гледаше наляво-надясно стените, разните други неща, които съществуват там, всичко друго, освен това, което го занимава сериозно”.

Урок по умна молитва

Един брат се молеше мислено дълго време, казвайки молитвата “Господи Иисусе Христе, помилуй ме”, както учеше свети Никодим Светогорец в неговата книга “Невидимата борба”.
Един ден като отиде в Свети Герасим, където служеше старецът, той казал на този брат:

– Чуй ме, детето ми, ще престанеш да се молиш по този начин и ще приложиш един друг, по който ще ти кажа аз сега.

Ще оставиш пространството на сърцето и ще дохождаш във вътрешния център на ума си, и точно там вътре ще казваш “Господи Иисусе Христе, Сине и Слово на Живия Бог, помилуй ме” или “Господи Иисусе Христе, помилуй ме”, с много спокойствие, нежност и сладост. Не се смущавай от различните образи, които ще ти донася лукавият, нито прибързвай, когато казваш тези думи, но внимавай добре в техния смисъл. Ще ги казваш така, сякаш там вътре някаква камбана удря много силно към външните стени на ума. Тогава външните помисли на лукавия не могат да влязат вътре, защото биват пропъдени и ти максимално ще извлечеш голяма полза. Не отдавай значение на разните образи, които ще виждаш, не ги отблъсквай по рязък начин, но спокоен и кротък продължавай да казваш тази молитва. В същото време старецът му каза три пъти с неговия глас “Господи Иисусе Христе, помилуй ме”, и начинът, по който го каза беше толкова хубав, със сладкия негов глас, че този брат си каза в себе си: “изключено е, с една такава молитва, Бог да не помилва този човек”.

Разбира се, този брат се затрудни в началото, поради промяната на начина на молене, по който го научи старецът, но се опитваше и вероятно се опитва да успее един ден още по-добре, защото беше чел в едно годишно издание на светия киновиен манастир Преподобни Григорий, Света гора, сезон 2 на год. 1978, брой номер 3 и година 1979, брой номер 4, че съществуват 8 вида молитва, а този, на когото го учеше старецът, беше един по-висш начин на молене, към който трябваше да премине.

Тук не трябва да забравяме, че този случай се отнасяше към духовното състояние на този човек, защото старецът съветваше различни неща другите, и че такива напътствия са напълно лични и се дават от благоразумния старец, затова и не се копират. Показателно, тук аз ще спомена от учението за умната молитва, което се съдържа в гореспоменатото издание на страница 30, видовете молитва според нейната работа, и които биват следните:

I. Молитва на устните
II. Молитва на ума
III. Молитва на ума от сърцето
IV. Сърдечната молитва “движеща се от само себе си” (спонтанна)
V. Интуитивна молитва
VI. Чиста молитва
VII. Духовна молитва, т.е. тази молитва, която надминава границите на съзнанието.
VIII. Осмият вид молитва свети Исаак Сирин не нарича молитва, но “Духовно зрение”, за която също чуваме и свети апостол Павел да говори, когато споменава за неговото грабване до трето небе, както и свети Максим Кавсокаливит, в неговия разговор за молитвата със свети Григорий Синаитски.

Макар да споменаваме всички тези видове молитви според тяхната работа, продължава учението за умната молитва, трябва да разберем, че не можем да разделим единия вид от другия. Следователно, преминаването от една в друга става несъзнателно и органично, подобно на едно дете, което с времето се превръща в юноша, след това в младеж, впоследствие в старец и т.н., без да разбере човек времето, в което е преминал през всичките тези възрасти.


1 коментар за "Съвети за молитвата от стареца Порфирий"

  1. михаела гаджева

    Какво искате да ни научите или да сподели с нас,читателите с тези думи за молитвата…всички много добре знаем повечето от написаното за всякаквите молитви…и в тия писания все пише-Стареца каза, Стареца го посъветва…Мисля че всички ще имаме полза ако посочите, къде се намира Старецът, който лично да посъветва всеки от нас, отколкото до ни изкушавате, със съвете, които нама как да разберем, кое точно е полезно за нас а и как точно да го разбираме и прилагаме… прочетеното?!?…Простете

Comments are closed.