ТРАПЕЗАТА ГОСПОДНЯ

187 0

Автор: йеромонах Методий (Савелов-Йогел)

Източник: „Пред очами Божией Правды”

Превод: Пламена Вълчева

И тъй, по Божия милост, се приближихме, братя, до часа на свещеното възпоменание на спасителните Христови страдания.

„От сърце пожелах да ям с вас тая пасха, преди да пострадам” — казва Господ на учениците Си на Тайната вечеря.

Наближава краят на земния подвиг на Сина Човечески и тази вечеря остава за вечни времена в Църквата Христова за Негов спомен.

Много трапези ни предлага светът. Но само една трапеза ни предоставя истинска храна и истинско питие — трапезата Господня.

Сам Спасителят, под вид на хляб и вино, тайнствено и неизречимо се съединява с верните в тайнството Причастие. И този благодатен източник е достъпен за всички. Със страх Божий и вяра пристъпете… Тялото Христово приемете, безсмъртния Източник вкусете.

Но не трябва да забравяме каква велика отговорност поема върху себе си всеки, който пристъпва към Чашата Господня. „Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане. Какво свое достойнство обаче би могъл да представи човекът пред Бога? Само дълбокото смирение може да ни даде дръзновение да пристъпим към великото тайнство на Тялото и Кръвта Христови.

Смири се, душо моя, почувствай и осъзнай, че за теб няма по-голямо щастие от това да бъдеш поканена на Божествената вечеря на твоя Господ и Спасител.

Покай се, отвори тайниците си, говори на Бога, Който знае всичките ти дела — от все сърце принеси покаянието си… И тогава пристъпи, надявайки се на Божието милосърдие.

„На Твоята тайна вечеря за участник ме приеми днес, Сине Божий; защото няма да издам на Твоите врагове тайната, нито целувка ще Ти дам като Юда, но като разбойника Те изповядвам: спомни си за мене, Господи, когато дойдеш в царството Си.”