УМОЛЯВАЙ ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА

1246 0

Автор: св. Ефрем Катунакийски

Източник: „Elder Ephraim of Katounakia”

Превод: Пламена Вълчева

Света гора, 22 януари 1990 г.

 Благословена душо А.,

Моля Пресветата Владичица Богородица да посети твоя дом и да ти даде благодатта Си; да разпростре Светия Свой Покров над всички вас — амин.

Получих трогателното ти писмо и ето, че ти отговарям. Ти ми пишеш и ме молиш да ходатайствам за теб да се устроиш и да създадеш свое семейство.

Не само ти имаш този проблем. Други момичета имат други проблеми, и то по-големи.

Мой дълг е да моля Бога да се изпълни върху теб и върху другите момичета Неговата воля, а не онова, което дяволът желае.

А каква е тя? Само Бог знае.

В света виждаме, че се случват най-различни неща. Някои момичета се омъжват рано, а други — по-късно. Някои имат много деца, други — едно или две, а някои изобщо нямат. Някои са богати, а други — бедни.

Докато пиша всичко това, си спомням за моя баща: той беше земеделец. Веднъж, отивайки на нивата си, срещнал една старица, която плачела. „Защо плачеш, бабо?”— я попитал.  „Не ме питай, Янис. Всички казват, че дъщеря ми прилича на мъж и се държи като мъж и затова не може да се омъжи.”

„Чуй ме, бабо! — ù казал баща ми. — Отиди в църквата и умолявай Пресвета Богородица да се погрижи за дъщеря ти.”

След известно време, не зная точно след колко, възрастната жена дошла в Тива и помолила да ù покажат пътя до нашата къща. „Къде е къщата на Янис Папаникитас?” „Ето там” — ù казали. Когато пристигнала и видяла баща ми, тя му подала една кошница, пълна с яйца, и казала: „Янис, моля те, вземи тези яйца. Направих каквото ме посъветва и ето, момичето ми се омъжи.”

Точно това трябва да направиш и ти.

Умолявай Пресветата Владичица Богородица да се погрижи за твоя проблем. Вярвам в Нейното милосърдие; Тя ще ти помогне да възстановиш  своя мир и накрая да се устроиш.

Много пъти чукаме на вратата на Нейната Майчина Любов и вярваме, че Тя ще ни чуе.

Не съществува проблем, който да не може да се разреши по Нейната благост.

Близо до Света гора, на Халкидики, имаше една жена, която искаше да се моля за нея да има деца. Написах ù същите неща, които в момента пиша на теб.

Преди пет или шест години получих писмо, в което тя с радост ми съобщаваше за щастливото събитие: „Геронда, родих момче.”

Същото се случи и с една двойка от Солун. Дълги години нямаха деца, а преди месец мъжът дойде тук и развълнувано ми съобщи, че жена му е бременна във втория месец.

Нямат край чудесата на Пресветата наша Владичица, стига да Я умоляваме добросърдечно, защото Тя знае болката на родителите Си, когато са били бездетни.

Пресветата наша Владичица никога не се уморява да изслушва нашите проблеми.

Безброй пъти съм прибягвал до помощта Ѝ при различни свои затруднения и Тя винаги ме е чувала.

Нашият Старец (който почина през 1959 г.) плачеше и Я умоляваше и тогава Я чу да му казва: „Защо се отчайваш? Възложи упованието си на мене”.

Желая ти скорошен успех — амин.

Отец Ефрем