УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

494 0

Автор: архим. Георги Капсанис
Източник: azbyka.ru
Превод: Пламена Вълчева

Днешното светлосияйно бдение в чест и похвала на Пресветата наша Владичица Богородица особено много ни помогна да усетим нейното присъствие сред нас. Особено тук, на Света гора, която е дял на Всесветата Владичица, нейно наследство и жребий, всички Богородични празници се възприемат по особено жив начин и особено днешният празник, който е най-важният сред тях.

Мислено отидохме в Гетсимания и видяхме как светите апостоли с трепет и благоговение повиват светите мощи на Богородица и богоприлично ги погребват. Съзерцавахме тайнството на смъртта, но на онази смърт, която е успение и преставление, и размишлявахме донякъде  и за своята собствена смърт. Защото ще настъпи час, когато и ние ще трябва да предадем тялото си на пръстта. И ми се струва, че ние също пожелахме и се помолихме Всесветата Владичица да удостои и нас със свята смърт — успение, подобна на смъртта, с която и  тя е била удостоена, помолихме се в часа на нашето успение с нас да бъде Божията благодат, която да ни покрие и укрепи, защото този час е особено тежък и труден за човека. И ако човек има някаква потребност от Божията благодат, то той се нуждае от нея именно в този час, който е единствен и неповторим в живота му, понеже, както някой е казал: „Веднъж в живота си ще умрем и веднъж ще преживеем събитието на смъртта”. Следователно ние се нуждаем от Божията благодат особено в този час.

Помолихме Всесветата наша Владичица, която е претърпяла смърт, както е претърпял смърт и нейният Единороден Син, за да я превърне в живот и възкресение на света, да ни помогне и да бъде с нас в часа на смъртта ни. И ако християнинът има в сърцето си Христос и с него е Пресвета Богородица, както и ангелите и светиите, то в часа на смъртта си — колкото и горчива да е тя — той ще има в себе си радост, мир и сладост, защото ще бъде озарен от Светлината на присъствието на Самия Христос и на Пресвета Богородица.

Особено се молим на Богородица да помага на всеки от нас, на братята на обителта и на благоговейните поклонници, в нашия личен подвиг, за да благоугодим на нейния Единороден Син с нашето покаяние, с нашата любов, с нашата молитва, с послушание към светата воля на Господа — нейния Единороден Син.

Молим я също да покрива Света гора, защото мнозина плетат козни срещу нея. Да просвещава светогорските отци, за да се подвизават с добрия подвиг на вярата, благочестието и покаянието.

Молим я също и като Избрана Воевода — непобедим Пълководец, каквато е за човешкия род, макар и да не сме достойни за благословението на Христос и за нейното благословение поради греховете, които вършим. А тя, като нежно любяща Майка, нека не обръща внимание на нашите слабости и да ни търпи, за да се сбъдне онова, за което се пее във Великото славословие: „Продължи милостта Си (Господи) към тия, които Те познават ”(Пс. 35:11). Нека води всички нас и нашия народ, за да не се отклоняваме от светата вяра в нейния Единороден Син, Богочовека Христос, благодарение на която родът ни е оцелял и вършил велики дела, и е получавал утешение в трудни моменти на всенародни изпитания.

На нашата Владичица е особено угодно да вижда, че обичаме нейния Единороден Син. И затова тя особено се радва, когато види, че в нашия живот няма друга по-голяма любов, няма друго стремление освен това да възнесем Спасителя Христос на престола на сърцето си. И както тя обикновено бива изобразявана на светите икони, държаща Младенеца с голяма любов и благоговение — защото Го държи не само като свой Син, но и като свой Бог, — така и ние да станем христоносци, държащи Христос в своите сърца. И това особено много ще зарадва Всесветата наша Владичица.

И тъй, желая на всички изобилна Божия благодат по молитвите на Владичицата наша Богородица. Нека Всесветата винаги ни покрива в  живота, а ние да не я огорчаваме с непослушание и непокорство към нейния Единороден Син, но като бъдем послушни на Божията воля, с това да ù принасяме благодарност. А тя винаги да бъде с нас в живота и най-вече в часа на смъртта ни, който, както казахме, е много тежко изпитание за нас.

Всесветата Владичица да ни помага. Лек път на всички, които си тръгват, желая ви крепки сили в подвизите, които предстои да извършите в живота си. Молете се за нас, не ни забравяйте в молитвите си, защото ни очакват велики подвизи и борба и ние също се нуждаем от вашите молитви. Молим се за вас, вие също се молете за нас, за да ни покрива всички Божията благодат и да вървим по пътя към съвършенството (Евр. 6: 1), както е казал великият и божествен апостол Павел.