ЧРЕЗ МОЛИТВАТА НИЕ СЪЕДИНЯВАМЕ УМА СИ С БОГА. ПО КАКВО ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ОБИЧАМЕ БОГА

4666 0

Източник: orthodoxwayoflife.blogspot.bg
Превод: Павел Стефанов

За да можем да насочим ума си постоянно да се обръща към Бога с любов, ние трябва да се молим и да размишляваме върху Неговите думи. Св. Порфирий казва, че молитвата не се основава на нашите усилия. Това става само със Светия Дух. Той казва: “Човешкото молитвено усилие представлява само една милионна част от цялата молитва”.

Казва още, че трябва да имаме подходяща обстановка:

„Четенето на Писанието, пеенето на псалмите, светлината на кандилото и ароматът на тамян създават подходящата атмосфера, така че всичко да се случва естествено, в простотата на сърцето.“

Важно е да създадем тихо място в нашите домове за ежедневната ни молитва.

Той ни съветва да се молим божествената светлина да блести в нас, за да отвори духовните ни очи и да разберем Неговите божествени думи. За да се молим с думите “Господи Иисусе Христе, помилуй ни”, имаме нужда от божествена любов, казва той.

„Любовта е достатъчна, за да приведе ума в молитвено състояние. Христос ще дойде сам и Той ще влезе в душата ни, дотолкова, доколкото намери някои малки неща, които Го удовлетворяват: добро намерение, смирение и любов ….“

Има няколко предпоставки да се случи това. Старецът Порфирий съветва:

„Сърцето ни трябва да бъде чисто и свободно от всякакви препятствия. То трябва да бъде лишено от омраза, егоизъм и злоба. Трябва да Го обичаме, така както и Той ни обича …. тайната е да просим прошка.“

Посланието винаги е същото. Любовта. Възлюби Бога с цялото си сърце и ще получиш Неговата благодат. Ще имаш чисто сърце и умът ти ще бъде настроен за молитва. Няма да са необходими усилия.

Въпрос: отче, по какво да разбера дали обичам Бога? Желанието ми да Го търся идва отнякъде отвътре, не знам източника му, може би е от Него. Но да кажа, че Го обичам – боя се, да не би да изляза лъжец.

Отговор от дякон Чарлз Джойнер:  ти задаваш важен въпрос. Как да разбера дали обичам Бога? Ключът е да не се съсредоточаваш върху този въпрос, а да следваш това желание, което чувстваш в себе си, за да Го търсиш. Това е божествена благодат, която работи отвътре. Вярвай в това. Избягвай всичко, което може да те обезсърчи в тази вяра. Прави каквото можеш, за да запазиш това желание живо.

За да подхранваш това желание, чети Евангелието всеки ден. То представя Истината в прост начин, без никаква философия. Това ще те изпълни с разбирането за спасението. Ако нямаш духовен наставник, потърси някой да ти помогне.

Ежедневната молитва, посещаването на богослуженията и участието в тайнствата Изповед и Свето причастие са най-важни предпоставки за подхранването на това желание, което изпитваш. Когато разкрием (пред духовния отец) нашата греховност и търсим опрощение, това желание ще се усили. Просто го подхранвай и не го пренебрегвай. Като увеличаваш разбирането си за естеството на духовния свят, твоята любов ще стане чиста.

Една книга, която ми беше особено полезна, беше тази на Св. Теофан Затворник: “Пътят към спасението”.

Нека Бог да те води в твоето духовно пътуване.