СЕКСУАЛНА ЧИСТОТА

3609 0

twosИз рубриката “Пилотиране през младежките ти години”

Източник: Greek Orthodox Archdiocese of America www.youth.goarch.org

В: Прегръщането и докосването с приятеля ми ни сближава. Обичам го и искам да правя това, което е правилно, но не искам наистина да спирам телесната близост.  Ние не стигаме „до края”, това не е ли OK?

О: Когато става въпрос за секс най-добре е да не се прикриваш зад терминологията. Факт е, че всяка сексуална активност извън брака е  неуместна. Сексуалната активност наистина ви сближава с партньора ти—това е начина, по който Бог и проектирал нашата сексуалност. Когато се случва извън брака, обаче, връзката между партньорите лесно се къса, в резултат на което хората обикновено са наранени. Ако сме сериозни по отношение на вярата си, ще стоим далече от всякаква сексуална активност извън брака.

В: Правил съм разни „неща” с приятелката ми и знам, че не са редни. Не искам да изповядвам пред свещеника какво съм правил – той никога няма да ме възприема по същия начин. Какво да правя?

О: Свещениците разбират, че всеки се бори със същите изкушения. Каквото и да е, духовният ти отец иска най-доброто за теб, и иска да си близо до Бог. Няма нищо, което ще го направи по-щастлив от това да те ръководи по пътя на изцеляването, особено чрез тайнството Изповед. Запомни, че свещеникът присъства на изповедта като свидетел пред Христос; прошката не идва от свещеника, а от самия Христос.

ЕТО ФАКТИТЕ

Чуваш “всеки го прави,” но това не е вярно. По-малко от половината от всички ученици в гимназията правят секс преди да завършат.

Постави граници. Статиститака доказва, че когато можеш да поставиш точни граници преди да е възникнала ситуация във връзката ти, по-често ще вземеш и правилното решение.

Болестите, предавани по полов път (БПП) носят голям риск. Никой, който прави секс не планира да прихване болест, но всеки вид сексуална активност носи риск от полово преносимо заболяване. По данни от СЗО всяко денонощие по земното кълбо 360 000 се заразяват от някоя от 20-те полово-преносими болести, известни като венерози.

Емоционалната привързаност, свързана със сексуалната активност често също се подценява. Тя често кара хората да остават в някоя неподходяща връзка за по-дълго отколкото би трябвало. В допълнение, когато връзката най-после бъде прекратена, това лесно може да преобърне живота на човека заради физическата и емоционална привързаност към партньора.

ЦЪРКВАТА ГОВОРИ

Важно е да помним кой първоначално измислил секса. Като всички Негови подаръци към нас, Бог ни дал и красивия дар на сексуалността, но не за да го използваме както ни харесва. Той го създал като средство запазване на двойката в брака близо един до друг, като средство за продължаване на творението Му (creation – творение, оттам и термина procreation – създаване на потомство). Всички Божии заповеди са ни дадени за НАША полза, не за Негова.

• Иисус казва, че дори поглеждането на някого с пожелание е вече грях. Трябва да се борим за чистотата си не само с делата, но и с умовете и сърцата си. Един прост полезен съвет: когато очите ти започнат да блуждаят, започни да си казваш Господнята молитва (Отче наш…) или Иисусовата молитва: Господи, Иисусе Христе, Сине Божи, помилуй ме грешния/ грешната.

• Всеки има сексуални изкушения. Св. Йоан Касиан казва, че “само мъртвите са освободени от битките с похотта,”, тя е част от човешката природа. Всички трябва да се справяме с похотта, защото ежедневието ни (интернет, филмите, телевизията) са погълнати от нея. Остава въпросът „Как да я управлявам?”

• Модерното общество твърди, че трябва „да бъдем себе си” и да правим това, което поискаме, но Православното Хриситянство ни учи, че сме най-вече себе си, когато не позволяваме на изкушението да ни заробва. Докато борбата с всяка сексуална активност извън брака е трудна, тези, които искат да влязат в Рая, влизат през тесните врата. (Мат 7:13).

• Църквата на първо място ни предоставя начина, по който да избегнем всички грехове – чрез редовна молитва, пост (когато се упражняваме да казваме „не” на себе си), службите в Църквата и съветите и подкрепата на духовните ни отци. Църквата също така ни дава и лекарството, когато вече сме паднали в греха. Изповедта е църковният начин да признаем какво сме извършили и да изпитаме Божията прошка и любов от първа ръка.  Никога не е прекалено късно да се върнем към Бог и Неговата Църква.

КАК ДА СЕ СПРАВИШ

Сексът влияе на емоционалното ти здраве.

Сексуално активните тийнейджъри са по-податливи на депресии и значително по-малко щастливи.

Много тийнейджъри, които решават да правят секс, в крайна сметка стигат до там да мечтаят да не го бяха започвали. Съжалението, че са започнали да водят сексуален живот, може да опустоши самоуважението и самочувствието им.

Мислиш ли, че вярата определя нечии постъпки? Обикновено е обратното. Докато много православно християнски младежи разчитат вярата да ги предпази от сексуалните изкушения, тези които правят секс често опитват да се оправдаят като сменят вярата и морала си и започват да приемат, че няма няма нищо грешно в действията им.

Ако някой твой познат се бори със сексуалната си чистота, говори с приятел, доверен възрастен или енорийския свещеник, за да ви помогнат да поставите граници и постижими цели във взаимоотношенията си.