Великденски урок – рецепта за сладки

1912 0

Курабиите на Диана, разказващи историята на Великден

Подходящи за приготвяне вечерта преди Пасха (Великден)

 

Продукти:

1 чаша цели орехи

 

затваряща се найлонова торбичка

 

1 чаена лъжичка оцет

 

дървена лъжица/ чукало

 

3 белтъка

 

хартия за готвене

 

щипка сол

 

алуминиева тавичка

 

1 чаша захар

 

тиксо

 

купа за разбъркване

 

Библия

 

Приготвяне:

 1. Затоплете фурната до 150о С.
 2. Поставете орехите в найлоновата торбичка, затворете я и дайте на децата да ги натрошат с дървената лъжица/ чукалото на по-малки парченца. Обяснете им, че след като Иисус бил хванат от римските войници, те Го били. Прочетете Иоан 19:1-3.
 3. Дайте на всяко дете да помирише оцета. Сипете 1 чаена лъжичка оцет в купата. Обяснете, че когато Иисус бил на кръста, ожаднял и Му дали да пие оцет. Прочетете Иоан 19:28-30.
 4. Добавете белтъците към оцета. Яйцата изобразяват живота. Обяснете, че Иисус дал живота Си за нас. Прочетете Иоан 10:10-11.
 5. Поръсете малко сол в шепичката на всяко дете. Кажете им да я пробват и да изтръскат останалото в купата. Обяснете, че солта представя солените сълзи, пролети от Иисусовите последователи, а също и горчивината от собствените ни грехове. Прочетете Лука 23:27.
 6. Съставките до тук не са много апетитни. Добавете 1 чаша захар. Обяснете, че най-сладката част от историята е, че Иисус умира, защото ни обича. Той иска да Го познаем и да Му принадлежим. Прочетете Псалом 33:9 и Иоан 3:16.
 7. Разбийте с миксер на висока скорост за 12 до 15 минути, докато се оформят лепкави връхчета. Обяснете, че в Божиите очи белият цвят символизира чистотата на хората, чиито грехове са били очистени от Иисус. Прочетете Исая 1:16 и Иоан 3:1-3.
 8. Увийте натрошените ядки в сместа. С лъжица сипвайте от сместа върху алуминиевата тавичка, покрита с хартия за печене. Обяснете, че всяка купчинка представлява скалния гроб, в който било положено тялото на Иисус. Прочетете Матей 27:57-60.
 9. Поставете тавичката в предварително загрятата фурна. Затворете вратата и изключете фурната. Дайте на всяко дете парче тиксо и запечатайте вратата на фурната. Обяснете, че гробът на Иисус бил запечатан. Прочетете Матей 27:65- 66.
 10. Легнете си! Обяснете на децата, че е нормално да се натъжат от това, че трябва да оставят курабиите във фурната за през нощта. Иисусовите последователи били отчаяни, когато гробницата била запечатана. Прочетете Иоан 16:20 и 22.
 11. На Пасха/Великден сутринта или когато се върнете от среднощната служба, отворете фурната и дайте на всеки по курабийка. Обърнете внимание на напуканата повърхност и отхапете. Курабиите са кухи! На първата Пасха/ Великден последователите на Иисус били изумени да открият гробницата отворена и празна. Прочетете Матей 28:1-9.

 

Благодарности на Диана Наджар и о. Набил Ханна за споделянето. (3/5/99)