ДА ПОСТИМ ТАКА, ЧЕ ДА МОЖЕМ ДА ПРАЗНУВАМЕ

1289 0

Автор: свещ. Варнава Пауъл

Източник: blogs.ancientfaith.com

Превод: Павел Стефанов

Нашият православен християнски календар е съсредоточен около Пасха — празнуването на Възкресението на Господ Иисус Христос. Всъщност не само нашият календар, но и цялото ни богословие е съсредоточено върху Възкресението на Иисус Христос. Победата на Иисус Христос над смъртта — това е нашето всеобщо изповядване на християнската вяра.

И така, как да празнуваме Възкресението? Първо, като се готвим да посрещнем това променящо света събитие. Като се въздържаме. Не само от храна. Това е най-лесната част на подготовката. Преди всичко  ние, православните християни, се въздържаме от греха. Осъзнаваме, че единственият начин да празнуваме истински е като първо укротим, чрез молитва, пост и милостиня, страстите, които ни карат да живеем егоистично и ни правят мъртви за Бога. Постим, за да победим врага на забравата и невниманието.

Да погледнем днешния урок. Това е откъс от Стария Завет, от пророк Захария (Зах. 8:19-23):

„Тъй казва Господ Саваот: постът на четвъртия месец, постът на петия, постът на седмия и постът на десетия ще стане за дома Иудин радост и весело тържество; само обичайте истина и мир. Тъй казва Господ Саваот: още ще дохождат народи и жители от много градове, и ще отидат жителите на един град при жителите на друг град и ще кажат: да идем да се молим пред лицето на Господа и да потърсим Господа Саваота; и всеки ще каже: ще ида и аз. И ще дохождат много племена и силни народи, за да търсят Господа Саваота в Иерусалим и да се помолят пред лицето на Господа. Тъй казва Господ Саваот: в ония дни ще се уловят десет души от всички разноезични народи, ще се уловят за полата на иудеянин и ще казват: ние ще дойдем с тебе, защото чухме, че Бог е с вас.”

Пророкът казва, че Бог иска Неговият народ да гледа на поста като на „радост и весело тържество”. Да, „радост и весело тържество”. И единственият начин да постигнем това е като надникнем отвъд кратковременните нелеки ограничения и видим крайния резултат на този душеполезен труд, на тази истинска подготовка. Ако видя, че Великият пост ме прави действително способен да прегърна радостта и веселието от Възкресението на Иисус Христос (което Той е извършил заради мене), ще имам достатъчно правилна мотивация да спазвам добре поста. Всъщност ако не разбираме истинската причина за поста, ние винаги ще бъдем изложени на много изкушения и ще допускаме грешки. Една такава грешка е легализмът. Без да съхраняваме радостта от поста и празника и без да разбираме причината, поради която постим и празнуваме, ние можем да изпаднем в изкушението да възприемаме поста като обикновено „спазване на правилата“ или, още по-лошо, да спазваме поста, за да е доволен от нас Бог, сякаш вече не е! Можем също да се отклоним от тесния път, отхвърляйки важността на поста, защото наистина не разбираме дълбочината на празника. Тогава казваме, че „няма никакво значение“ дали постим. И това отношение е също толкова погрешно и пагубно за душата, колкото и легализмът, от който толкова често се оплакваме.

Наистина ли осъзнавате какво се е случило при Възкресението на Христос? Твърдо ли сте убедени, че Пасха е действително унищожение на смъртта и нов живот за целия свят? Ако не, нищо чудно, че не постите по време на Великия пост. Това дело е твърде тежко за слабо мотивираните. Дали смисълът на поста не ви убягва, понеже го подменяте с едно обикновено спазване на правилата? И поради това в хранителния магазин преглеждате всички етикети, за да се „уверите“, че не „нарушавате правилата“. Може би е време да придобием нормално православно разбиране за поста, което да ни даде възможност наистина да празнуваме Пасха. Може би през този Велик пост е дошло време да станем истински православни християни.

 Oтец Варнава Пауъл е енорийски свещеник в гръцкия православен храм „Св. Митилински новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина” в Къминг, Джорджия. Водещ на предаване по Ancient Faith Radio и автор на подкаста „Все по-силна вяра”.