По случай ВЪЗКРЕСЕНИE ХРИСТОВО фондация Богоносци подарява онлайн книга за СВ. ПРИЧАСТИЕ

5013 0

“Благославям християните да се причастяват със светите Христови и животворящи Тайни през четирите поста и на дванайсетте Господски празници, даже и на големите празници. Колкото по-често, толкова по-добре. Защото благодатта, дарувана ни чрез Причастието, е толкова голяма, че колкото и да е недостоен и грешен човек, но само със смирено съзнание на цялата си греховност да пристъпи към Господа, Изкупващ всички ни, дори от глава до пети покрити с рани, и ще се очисти с Христовата благодат, все повече и повече ще свети, напълно ще засияе и ще се спаси”

Тези думи на св. Серафим Сарофски за св. причастие отново ни напомнят за смисъла на християнския живот и за това колко е важно честото причастяване с Тялото и Кръвта Христови.

По този повод фондация Богоносци пое кампания за издаване на книги, които да помагат на християните за израстването във вярата. Така през 2013 година, благодарение на енорията при семинарския храм „Св. Йоан Рилски” в София, се появи първата книга на Богоносци – „Душеполезна книга за честото причастяване със Светите Христови Тайни” на св. Никодим Светогорец.

Тя бе издадена с благословението на вече починалия Видински митрополит Дометиан. Благодарение на неуморния труд на екипа на фондацията и с подкрепата на енорията, книгата бе преиздадена два пъти, а към днешна дата е изчерпана.

„Душеполезна книга за честото причастяване със Светите Христови Тайни” излиза за първи път през далечната 1783 г. във Венеция. От тогава до днес тя остава една от най-добрите по темата „за“ или „против“ честото причастяване с Кръвта и Тялото Христови.

Малката книжка е обстойно и задълбочено четиво, както за християни с по-голям опит, така и за хора, които се докосват за първи път до православието. Това е една от причините за големия й успех.

Екипът на Богоносци желае книгата да бъде достъпна за по-голям кръг от хора, затова направи дигитално издание в pdf формат, което всеки един може да свали и чете напълно безплатно. Това е нашият подарък към Вас за празника на празниците – Възкресение Христово!

Изданието е направено с помощта на дарители и целта му е все повече и повече хора да научат и разберат за спасителните и животворящи Христови тайни. С тази мисъл бяха издадени и другите две книги на фондацията – „Практически съвети за изповедта и причастието“ с автор прот. Андрей Дудченко в превод на Татяна Филева и „Лек за безсмъртие“ (сборник с поучения). Тези книги са издадени с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Приятели, всеки може да се включи, според възможностите и талантите си, в нашето начинание като помогне за следващите ни проекти. Повече информация за дарение можете да откриете ТУК.

Фондация Богоносци се надява, че издаването на полезни книги ще продължи и занапред, а заедно с това ще се развива по-широка образователна и социална дейност. Проектите ни са финансирани от дарения и се осъществяват с доброволния труд на миряни от енорията на православен храма „Въздвижение на Св. Кръст Господен“ в кв. Лозенец, София.

Благодарим на всички, които помогнаха за издаването на книгите. Вярваме, че този процес няма да спре и в бъдеще ни очакват още душеполезни книги.

От страниците на тази малка книжка на св. Никодим Светогорец извира искрена вяра, надежда и любов. Тя може да покаже верния път на всяко търсещо Бога сърце. Читателят чувства близостта със Създателя, а четенето се превръща в размисъл и молитва. Съединяването с Христа става желано, а стремежът към това общение променя живота. Причастието лекува душите на хората, като ги кара да живеят достойно – търсещи първо Бога. Защото християните знаят, че не трябва да се боят, а само да вярват, така всичко останало ще им се придаде.