ПРОПОВЕД ЗА СВЕТО БЛАГОВЕЩЕНИЕ

3726 0

Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.  Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;  и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.  А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?  Ангелът й отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.  Ето и Елисавета, твоя сродница, наричана неплодна, и тя зачена син в старините си, и е вече в шестия месец; защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума. Тогава Мариам рече: ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти. И Ангелът си отиде от нея.                 (Лука 1:28-38)

IB_33НАЧАЛО НА НАШЕТО СПАСЕНИЕ

 

״Днес е началото на нашето спасение и

откриване на тайната от века:

Синът Божий става Син на Дева и

Гавриил благодат благовествува”

(тропар на празника)

 

Така възпява този ден Светата Православна Църква, защото в днешния велик празник се поставя началото на нашето спасение.

Ще запитат някои, какво значи спасение? Ние много често използваме това понятие в живота си: ״спасих се от беда, спасих се от робство, спасих се от смърт” – спасението е най-висшето благо, което може да постигне един човек в своя земен живот. Когато Светата Църква използва това понятие, Тя има предвид крайното блаженство, което може да постигне човек при Бога. Ho за да ни стане по-ясно това, ще трябва да се върнем към онзи тъмен и фатален период в живота на човека, когато, поради трагичното му падение, той се отклонил от състоянието на истински и съвършен човек, какъвто го бе създал Бог.

Историята на човешкото спасение се датира от деня на неговото падение. Бог обещал на човека Спасител, Който да го изкупи от греха, да го научи как да се бори със злото. И тъкмо днес Светата Църква е наредила да честваме началото на изпълнението на това обещание.

И наистина – начало на това велико и съдбоносно за цялото човечество дело послужиха не ангелите – Бог не пожела да ни зароби чрез чудото – нито пък се прибягна до услугите на човешкото богатство и слава – странно, но Бог никога не се яви в историята като техен съюзник. Оръдие на Божията воля стана една скромна и неизвестна никому жена – Мария от Назарет, която стана стълбица, по която Бог слезе на земята.

Днес е началото на нашето спасение! – това е и нашата голяма радост. Тя е дошла в света от небето c поздрава на Божия пратеник архангел Гавриил. Днес той поздравява и нас със същия поздрав: ״Радвайте се, защото Господ е c вас!

Нека приемем c трепет и вяра тайната на светото Благовещение – девицата Мариам ражда Иисус, Божия Син, за да ни спаси и царството My не ще има край. И възрадвани от тази чудна тайна да станем и ние носители и разпространители на Благовещенската радост.

A за да станем апостоли на тази радост, трябва да отворим широко сърцата си за нея. Нека винаги да пребъдваме в тази Благовещенска Христова и Божия радост. C нея ние, дори и бедни, мнозина ще обогатим; макар и страдащи, мнозина ще утешим и дори и нищо да нямаме, всичко ще притежаваме. Амин!