НА НОВА ГОДИНА

963 0

Автор: Мелойски епископ Емилиан (Кутузис)

Превод: Пламена Вълчева

Веднъж трима приятели — трима младежи — празнували заедно Нова година. На масата те разговаряли за онова, което им се случило през изминалата година, за нещата, които искали да постигнат през настъпващата година.  Единият  казал: „Тази година се надявам да взема шофьорска книжка”. Другият казал: „Аз искам да се справя успешно с изпитите в университета”. Третият казал: „Тази година много искам да започна да разбирам хората повече”.

В новогодишната нощ е нужно, макар и за малко, да си спомним за онова, което сме преживели през изминалата година, да си дадем сметка в кои случаи сме постъпили правилно и в кои — не и да вземем някои прости решения за следващата година. Да осъзнаем върху какво е нужно да поработим, кое в нас трябва да усъвършенстваме. Ако не направим това, годините ще отминат и в даден момент, когато сме на осемдесет или на сто, ще се обърнем назад и ще видим, че не сме постигнали абсолютно нищо в живота си. Зад нас ще има едно голямо нищо.  И дори още по-лошо — ще има купчина проблеми, за които ще сме отговорни ние. Затова е нужно да започнем да мислим повече за другите и по-малко за себе си.

И ако има нещо, което наистина бих искал да пожелая на всеки един от нас през тази година, то е да освободим в себе си място за Светия Дух. Да  бъдем в мир с всички около нас, да бъдем в мир със себе си, да станем едно с Бога. Не съществува по-велико нещо от това. Дори и да прекараме осемдесет или сто години в търсене на нещо по-велико, няма да  успеем да открием такова нещо.

Нека Бог ни помогне през тази година да освободим в себе си място за Светия Дух!

1 януари 2022 г.

 Източник: Orthodoxy App, уеб приложение на Гръцката православна архиепископия в Австралия