Начало на Великия пост

294 0

Превод, адаптация и илюстрации: Л. Грибнева
Great Lent, Holy Week and Pascha by Ioana Dimitriu

Великият пост започва след вечернята на Неделя Сиропустна и приключва 40 дни по-късно, с вечернята на петъка преди Лазарова събота. Това е време за усилена подготовка за посрещане на Възкресението на Нашия Господ. Подготвяме се като се молим повече в църквата и вкъщи, като се изповядваме, постим и правим повече добро на хората.

През Великия пост има допълнителни служби в църквата. Една от тях е Покайният канон на свети Андрей Критски. Тази дълга и красива молитва се чете през първата седмица, както и през петата седмица на Великия пост.

Друга много специална и важна служба е Литургията на Преждеосвещените Дарове, на която не се извършва Тайнството Евхаристия. Вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна литургия (предната събота или неделя). Литургията на Преждеосвещените Дарове представлява последование на вечерня, към което се прибавя изнасянето на даровете, подготвителни молитви, Божественото причащение и благодарствените молитви след него. Извършва се в храмовете в сряда и петък сутрин през първите шест седмици на Великия пост.

През Великия пост по-често казваме и молитвата на преподобни Ефрем Сирин – свят човек, който я е съставил най-вече за себе си, но помага на всички нас да се стремим към истински духовен и телесен пост. Първо, като на малки деца, ни е казано: “не прави така!” т.е. какво да избягваме, кои страсти трябва да победим. След това ни е посочено към какво да се стремим, кои добродетели да придобием. Произнасяме молитвата покланяйки се Богу до земята.

Молитвата на свети Ефрем Сирин:

Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.
Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб.
Ей, Господи Царю! Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков.
Амин.

СВАЛИ ЗАДАЧА 1 И ЗАДАЧА 2