Неделя Сиропустна – последната неделя преди Великия пост

594 0

Превод, адаптация и илюстрации: Л. Грибнева, Мария и Денко Иванови
Great Lent, Holy Week and Pascha by Ioana Dimitriu

Чрез Евангелските четива за тази неделя Господ ни учи на три много важни неща:
ДА ПРОЩАВАМЕ, ДА ПОСТИМ И ДА ВЪРШИМ ДОБРО.

Прошка

„Простено, прости!“ това казваме тази неделя на близките си.

Когато прощаваме от сърце, Господ прощава и на нас.

Бог е любов. Той ни обича безусловно и ни прощава прегрешенията. Ние също трябва да простим на онези, които ни обиждат или нараняват по друг начин, дори преди те да ни помолят да го направим. Не трябва да съдим никого, нито да говорим лошо за някого. Прощавайки, ние взимаме пример от прощаващия ни Отец и Неговия Единороден Син, Който простил на онези, които Го осъдили несправедливо, подигравали Му се, заплювали Го, били Го и Го разпънали на кръст. Прощавайки, ние се приближаваме към Господ и се надяваме и Той да ни прости. Ако проявим милост и Господ ще ни помилва. Добре е да поискаш прошка от всички, които може да си обидил – родителите си, братята и сестрите, родните и учителите.

Пост

Адам е изгонен от Рая, защото не изпълнил Божията заповед да не яде от плодовете на дървото за познаване на доброто и злото. Господ знаел, че Адам все още не е готов да яде от плодовете на това дърво. На Адам му трябвало време, за да порасне духовно и да разбира разликата между Бог – Създателят, и природата – Неговото творение. Адам и Ева били непокорни, не се подчинили и изяли забранения плод. Така нарушили поста, който Господ им бил заповядал. Те повярвали на дявола, че храната може да ги направи богове, повярвали в храната и превърнали това Божие творене в идол[1]. Така отхвърлили живота, който Бог им дал, забравили за Бог и предпочели живот, който зависи от храната. Още по-лошо е, че Адам и Ева яли от плодовете криейки се от Бога, за да станат независими от Него. А след това не се разкаяли и не поискали прошка. Затова били наказани с изгонване от Рая.

Източник и начало на нашия живот е само Бог, не храната. Само в Бог трябва да вярваме, а не в това, което Той е създал.

Ние, за разлика от Адам и Ева, се опитваме да се подчиняваме, да постим и да помним, че Бог е Творецът на видимия и невидимия свят.

Христос ни учи, че постът е нещо много важно, че е свързан с тайната на спасението или гибелта. Чрез поста, молитвата и Божията помощ можем да превърнем зависимостта си от храната от телесна в духовна т.е. да започнем да копнеем не за ядене и забавления, а за Бога. През седмиците на Великия пост се въздържаме от определени храни, молим се повече и не прекарваме времето си в празни занимания.

Възрастните постят като избягват да ядат месо, риба, яйца, мляко, сирене и други млечни продукти в продължение на 40 дни. Децата не постят по същия начин, но също могат да избягват неща, към които са прекалено силно привързани, например шоколад или бонбони. Опитай се да се откажеш от нещо, за което мислиш прекалено често и което родителите ти са се опитвали да ограничат, например компютърните игри.

Постейки, ще се откажеш от нещо, но ще получиш друго. Например, ако вместо да изядеш любимото си десертче го предложиш на друго дете, тогава ще се сдобиеш с нов приятел.

По време на Великия пост бъди още по-щедър. Предлагай помощта си на хората около теб. Ще бъдеш богат, когато даваш.

 

Съкровища на Небесата

Господ ни учи да не събираме съкровища на Земята, като материални предмети, защото те не са трайни, не остават вечно. Могат да бъдат загубени или откраднати, или могат да се развалят и изгният с времето. Ние трябва да събираме съкровища на Небесата – като любовта и добрината, защото тези съкровища са вечни и можем да ги вземем с нас, когато отидем в Божието царство. Ако събираме и трупаме само за себе си, ние обедняваме. Но това, което даваме с ръцете и сърцето си, това, което споделяме с близките си, ще остане с нас завинаги.

Обогати душата си с добрина, благодарност и любов към Бог и хората. Това са истинските богатства, които в действителност ще те направят богат.

[1] Идол е всеки предмет, който се почита като божество. С втората заповед Бог ни е забранил да се кланяме и да служим на каквито и да е изображения на всичко, което е на небето, на или под земята, или във водата.

СВАЛИ ЗАДАЧА 1 И ЗАДАЧА 2